Kunvin - Harom Halom - Chardonnay - Cserszegi Fuszere
Kunvin - Harom Halom - Chardonnay - Cserszegi Fuszere

Kunvin - Cserszegi Fuszeres

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Hajos-Bajai
Szczep
Cserszegi Fuszeres
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

27,99 zł

Opis

Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Delikatnie wytrawne wino z rdzennej węgierskiej odmiany. Charakterem przypomina wina produkowane ze szczepu traminer, z którym cserszegi fuszeres jest genetycznie spokrewniony. Wino o nieco niższych i łagodniejszych kwasach, intensywnie aromatyczne. W ustach białe owoce i ananas.

BRAK W MAGAZYNIE.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Kunvin Boraszati

 

Kunvin to duży producent wina z regionu Kunság - największego węgierskiego regionu winiarskiego zlokalizowanego w południowej części kraju. Współtwórcą winnicy był nieodżałowany Gyula Ádám, z wykształcenia technik rolnictwa, który doświadczenie zdobywał już w latach 80-tych XXw. Wina Kunvin produkowane są głównie na lokalny rynek, ale dobra relacja cena/jakość powoduje, że można je również znaleźć w krajach europejskich. 

Szczepy

Na ponad 300ha w ramach pięciu parcel, winnica uprawia 21, głównie typowo węgierskich szczepów. Dominuje Kékfrankos (15% upraw), Rajnai Rizling (14%), Ezerjó (12%), Kunleány (8%), a uzupełnieniem są bardziej znane szczepy takie jak Chardonnay, Sauvignon Blanc albo Cabernet Sauvignon. Oprócz własnych upraw producent skupuje również winogrona z rynku. 

Historia

Ze względu na doskonałe warunki panujące w regionie Kunság wino uprawia się od końca XVIIw. Historia jest trochę krótsza i datuje się ją na 1991r., a po kolejnych falach prywatyzacji firma zwiększała swój aerał. W 2004r. winnica przeszła gruntowną modernizację, która pozwoliła osiągnąć certyfikację ISO 9001:2001.

Klimat / Gleba

Winnice Kunvin rozpościerają się między Dunajem a Cisą, w regionie Upper Bácskai w regionie winiarskim Dunaju. Status największego regiony winiarskiego na Węgrzech nie jest przypadkowy - liczba godzin słonecznych na tym obszarze, jest znacznie powyżej średniej krajowej, natomiast bogate w próchnicę podglebie pokryte brązowym gliniastym piaskiem lessowym sprzyja produkcji lekkich win białych i różowych oraz mocno owocowych win czerwonych.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również