Petreny - Borgundi Egri Bikaver Gold
Petreny - Borgundi Egri Bikaver Gold

Petreny - Egri Bikaver Borgundi Gold 2014

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

71,49 zł

Opis

Egri Bikaver Borgundi to klasyczny egerski kupaż szczepów. Ciemna barwa wyróżnia to węgierski, wytrawne wino w pierwszej chwili. W zapachu wyczuwalne są czerwone owoce leśne, w smaku wręcz bardzo delikatne. Kupaż 7 szczepów dopełnia kompozycji. To jeden z naszych lepszych Bikaverów - doskonale uzupełnia zestawienie: Bikaver Silver, Bikaver Gold, Bikaver Big Band Gold, Bikaver Padok. Pasuje do czerwonych mięs i gulaszu.

Wino z rocznika 2014 nagrodzone w 2020 roku złotym medalem na najstarszym międzynarodowym konkursie winiarskim Challenge Internationale du Vin w Bordeaux. Równocześnie nagrodzone tym samym kruszcem  w 2019 roku na autriackim konkursie AWC Vienna.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Petreny

Winnica

Petrény to jeden z największych producentów z regionu Eger, pomimo to jedną z podstawowych wartości w winnicy pozostaje przywiązanie do natury - cały proces inspirowany jest zasadami biodynamiki. Leżakowanie odbywa się w dębowych beczkach w piwnicach zlokalizowanych w słynnej Dolinie Pięknej Pani. Jest to pierwsza piwnica w regionie, która  uzyskała certyfikat koszerności. Petrény posiada własne zaplecze noclegowe wspierające lokalną enoturystykę.

Szczepy

Petrény uprawia 23 szczepy: 14 białych i 9 czerwonych, w ramach których najważniejsze to: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kekfrankos, Merlot, Pinot Noir i Syrah. Ta różnorodność pozwala na tworzenie świetnych Egri Bikaverów (przypominamy, że muszą się składać min. 4 szczepów), w tym Big Band, który stał się pierwszym hitem winnicy.

Historia

Dokumentacja wskazuje, że rodzina Petrény była zaangażowana w uprawę winorośli i produkcję wina w Verpelét na początku XVII wieku. Zanim Attila  postanowił kontynuować winiarskie tradycje pracował jako inżynier cybernetyki w Warszawie. Te rozpoczęły się na przełomie XXw. i XXIw., natomiast pierwsze wino (Furia) wypuszczono na rynek w 2005r. Winnica na przestrzeni ostatnich lat urosła do imponujących rozmiarów 150ha, z czego 120ha podlega kultywacji. Dużą część produkcji trafia na rynki zagraniczne, w tym Polski! W 2018r. firma rozszerzyła gamę produktów o kosmetyki na bazie winogron.

Klimat / Gleba

Różnorodne uprawy umożliwiają rozróżnienie trzech linii win - podstawowa (Silver), wyższa (Gold) oraz premium (Superior) z najlepszych upraw zlokalizowanych w ramach parceli Padok.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również