Gizella - Dénes Aszú
Gizella - Dénes Aszú

Gizella - Aszu Denes 2013

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
10,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

569,99 zł

Opis

Najwyższej jakości białe wino słodkie z Tokaju. Sławne Aszu w mistrzowskim wykonaniu cenionego winiarza, jakim jest Laszlo Szilagyi. Aszu Denes 2013 to wyjątkowe, szlachetne wino deserowe z Węgier.  Nos intensywny i głęboki. Wyczuwalne są tropikalne owoce, morela, propolis i wanilia. Wrażenia idealnej pełni i harmonii. Doskonały stosunek kwasowości do cukru. Można degustować już teraz, chociaż rozwijać się będzie w butelce latami. 204 g/l naturalnego cukru resztkowego.

Laszlo wyczarował kilkuset butelek. Furmint pochodzi z jednego z najlepszych siedlisk Mad (Bomboly!!!). Bardzo dobry rocznik obiecuje potencjał dojrzewania na kilkadziesiąt lat. Następny odpowiedni dla Aszu trafił się dopiero w 2017.

Wino z najwyższą oceną w historii portalu Winicjatywa!

Wino nie przypadkiem znalazło się w prestiżowej selekcji Aszu Prime, sześciu najlepszych Aszu z rocznika 2013 wybranych przez znawcę regionu, Daniela Kezdyego.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Gizella Pince

Winnica

Gizella to rodzinny projekt na obrzeżach miasteczka Tokaj, który od 2005r. prowadzi Laszlo Szilagyi. Uznaje się go za jednego z najlepszych producentów win słodkich Aszu i Szamorodni w regionie. Znana jest również z świetnego Harslevelu, który najczęściej stanowi dodatek do słodkiego, lub wytrawnego Furminta. Gizella wygrała zestawienie 100 najlepszych win węgierskich w 2016r. oraz znalazła się w zestawieniu magazynu Decanter na najbardziej interesujące wina w 2017r. 

Szczepy

Producent skupia się na dwóch szczepach Furmint i Harslevelu, które zajmują ponad 90% nasadzeń. Dodatkowo Gizella uprawia Sargamuskotaly (Muscat Lunel), z którego produkuje się m.in. lekkie wino musujące. 

Historia

Laszlo Szilagyi, dyplomowany agronom ze specjalizacją w winogrodnictwie i enologii, odziedziczył winnicę po dziadku i babci Gizelli. To z miłości do niej zrodził się pomysł na nazwę winiarni, oddający ukłon rodzinie i tradycji, ale też nie przekreślający możliwości rozwoju wedle najnowocześniejszych standardów jakości. Laszlo zeskalował na przestrzeni 15 lat winnicę z 1ha do 19ha.

Klimat / Gleba

Winnica Gizella obejmuje 12 parcel w ramach trzech miejscowości: Tarcal, Bodrogkeresztur i Mad. Priorytetem dla Laszlo jest znakomita parcela Szil-volgy koło Tarcal, gdzie posiada największą, trzyhektarową działkę Pomimo dużego zróżnicowania geologicznego, wspólny mianownik w postaci gleb wulkanicznych nadaje słodkim winom odpowiedni poziom kwasowości nadając im świetny balans. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
maj-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również