Srebrna Góra - Riesling / Pinot Gris 2021
Srebrna Góra - Riesling / Pinot Gris 2021

Srebrna Góra - Riesling / Pinot Gris 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Małopolska
Szczep
Riesling
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
8-10 °C

76,99 zł

Opis

ROCZNIK WYPRZEDANY

Białe wino wytrawne z winnicy Srebrna Góra, będące kupażem szczepów: rieslinga (weisser + roter riesling 50%) i pinot gris  (50%).

Winifikacja:

- maceracja na skórkach - Roter Riesling – 3 dni, Pinot Gris - 4 dni;

- fermentacja w stali nierdzewnej

- dojrzewanie 2/3 w dużych 1000 l beczkach dębowych przez 6 miesięcy

W kolorze wina wyraźnie zauważalny jest efekt maceracji na skórkach oraz kontaktu z beczką. W nosie z jednej strony aromaty cytrusowe, świeże gruszki, jabłka i białe śliwki, z drugiej – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych.

Wyraźne akcenty mineralne. 

Zastosowanie kulinarne:

Wino bardzo uniwersalne, polecane do takich dań jak:  słodkie mięczaki, ptactwo, białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata), dania oparte na jajkach, fondue serowe.

Ale również: surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica Srebrna Góra

Winnica Srebrna Góra - jedna z największych polskich winnic, powstała na ziemiach kamedulskich. Wielkie projekty rodzą się z pasji, marzeń, wytrwałości i z wiary w niemożliwe. Tak też było i w tym wypadku.

Producent

Winnica Srebrna Góra stanowi obecnie jedno z największych tego typu przedsięwzięć w Polsce. Obszar upraw obejmujący 26 hektarów pozwala nie tylko na duże możliwości produkcyjne, ale i na sporą swobodę w doborze szczepów. Srebrna Góra w swych działaniach nawiązuje do tradycji krakowskiego winiarstwa, sięgających X wieku. Zabytkowe pomieszczenia klasztoru kamedułów, nowoczesne zbiorniki fermentacyjne, drewniane beczki, tu miłość do wina i tradycja, spotykają się z nowoczesną technologią.  

Szczepy

Na zboczach Przegorzał i Bielańskich, znajdujących się w pobliżu klasztornego wzgórza i lasu wolskiego uprawiane są Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer, Zweigelt, Regent, Pinot Noir i Seyval Blanc. Powstają z nich białe i czerwone jednoszczepowe oraz kupaże. 

Historia

Projekt rozpoczęto przy współpracy z zakonem Kamedułów w Krakowie. W 2009r. Lanfranco Longhi E.C., Ojciec Major Kongregacji Eremitów Kamedułów Góry Koronnej wydał oficjalnie zgodę na zagospodarowanie 12 ha ziemi. W 2010r. dokonano pierwszych nasadzeń, dwa lata później światło dziennie ujrzało pierwsze 16 tysięcy butelek wina sygnowanego nazwą Srebrna Góra. Kolejne lata to m.in. powiększenie areału o kolejne 12 ha (tym razem w Przegorzałach), podwojenie nasadzeń i zwiększenie produkcji do, bagatela 65 tysięcy butelek wina na rok (dane na rok 2015).  Dziś Srebrna Góra jest jedną z najprężniej  rozwijających się i na pewno najpiękniej położonych winnic w Polsce.

Klimat / Gleba

Łagodny klimat, naturalna osłona od strony Lasu Wolskiego, Dolina Wisły, dobre nasłonecznienie (południowo-zachodnia wystawa) i wapienno-gliniaste podłoże - wszystko to zapewnia dogodne warunki do uprawy winorośli właściwej. A gdy do tego dodać tradycję i ciężką pracę - efekty są bardzo obiecujące. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
marzec-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również