Winnica Wieliczka - Cuvee Seraf
Winnica Wieliczka - Cuvee Seraf

Winnica Wieliczka - Cuvee Seraf 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Małopolska
Szczep
Chardonnay
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

115,00 zł

Opis

Pierwsze w Polsce wino zawierające domieszkę sauvignon blanc i pinot gris, oprócz chardonnay. Wytrawne, aromatyczne wino o zapachu owoców tropikalnych, cytrusów, gruszek i kwiatu akacji. Doskonałe na aperitif, do sałatek, przekąsek i kuchni azjatyckiej. Butelki numerowane indywidualnie.

Ewentualny osad na dnie butelki nie obniża jakości wina. Jest rezultatem naturalnego dojrzewania i wynika z ograniczenia do minimum zabiegów przed rozlewem.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica Wieliczka

Winnica Wieliczka - pierwsza w Polsce biodynamiczna winnica, powstała w 2013 roku na Pogórzu Wielickim pod Krakowem. 

Winnica

Ekologiczne wina klasy premium w Polsce? Tak! Kiedyś oksymoron, od wielu lat norma, o czym warto się przekonać. Wystarczy sięgnąć m.in. po trunki sygnowane nazwą Winnica Wieliczka. Założona w Pawlikowicach, niespełna 3 kilometry od słynnego solnego miasta, stanowi obecnie jedną z największych polskich winnic mogących się poszczycić uprawami o charakterze biodynamicznym. 

Szczepy

W winnicy Wieliczka uprawia się w dużej mierze odmiany białe: Chardonnay, Rieslinga i Sauvignon Blanc. Producent może się jednak poszczycić nasadzeniami Pinot noir oraz najdalej na północ umiejscowioną plantacją Merlota(!). Całość upraw winorośli w Winnicy Wieliczka prowadzona jest zgodnie z rytmem przyrody, bez stosowania syntetycznych, agresywnych środków ochrony roślin. Sama natura, mają na to papiery! 

Historia

Inicjatywa autorstwa elonożki Agnieszki Rousseau i winiarza Piotra Jaskóły, założona w 2013r., początkowo liczyła 8 tysięcy krzewów. Pierwsze wina pojawiły się na rynku w 2015r.: wytrawne Chardonnay, Cerlot i Cabernet oraz słodki Riesling. Niemal od razu zdobyły uznanie krytyków i konsumentów. Kolejne lata dały ponad dwukrotny wzrost nasadzeń i szczepy: Pinot Noir, Muscat i Grüner Veltliner, a także wino bursztynowe (długa maceracja białych winogron) i eksperymenty z innymi trunkami, których efektem jest cydr.

Klimat / Gleba

Południowa ekspozycja, łagodne nachylenie pagórków, umiarkowany klimat sprawiają, że vitis vinifera ma się tu dobrze.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.