Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Zestaw win do degustacji z sommelierem z Węgier
Zestaw win Petreny do degustacji w języku angielskim
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Bogaty, zbalansowany, wytrawny Furmint, który ekscytująco odzwierciedla wulkaniczny charakter Tokaju. Produkowany w niewielkich ilościach z winogron pochodzących z winnicy Nyulászó. Aromat świeżych winogron, kwiatów akacji, mokrego kamienia, nasion oleistych i malutkich gruszek. Równowaga jest doskonała zarówno pod względem smaku, jak i aromatu....
Efekt vintage, który wyraźnie przeniósł wina wytrawne wyprodukowane w 2017 roku w kierunku świeżości, bardzo ładnie uzupełnia zwarta, lekko chłodna elegancja i charakterystyczna dla winnicy mineralność. Mocna, wyrazista, sprężysta, ale aksamitna kwaskowatość połączona jest z mineralnym, eleganckim, prawie przewiewnym zapachem. Zróżnicowanie geologiczne...
Białe podłoże tufu ryolitowego z winnicy Betsek i duża ilość minerału ilastego tworzą bardzo charakterystyczną owocową bazę dla wytwarzanych z niego win, która jest otoczona drobnym, ale jeszcze bardziej ekscytującym, miękkim i aksamitnie gorzkim finiszem. 3 lata spędzone w butelce ładnie podkreślają charakterystykę Betska, który jest dojrzałym winem,...
Poważne harslevelu o pełnym ciele łączące w sobie wytworność harslevelu i złożoność Furminta. Fermentacja spontaniczna w beczce z austriackiego dębu (Stockinger), 230 litrów. Dojrzewanie 8 miesięcy na osadzie w beczce. Butelkowany w sierpniu 2019, 560 butelek. Powstałe wino jest głębokie i złożone z niewielką kwasowością, kwiatowymi i słodkimi aromatami...
Jest to złożone, mineralne wino zarówno pod względem aromatu, jak i smaku. W smaku pełne, okrągłe, żywe, z żywymi kwasami i ekscytującym mineralnym wykończeniem. Owoce pestkowe, miód i subtelny, gładki charakter dębu wspierają soczystą limonkę i nuty dymu. Fermentacja spontaniczna w 500-litrowej beczce z dębu węgierskiego, dojrzewanie na osadzie również...
BIG BAND Masterclass – WIOSNA 2021Zapraszamy degustację ONLINE win PETRÉNY z oferty Rafa-Wino w prezentacji dwukrotnego Mistrza Węgierskich Sommelierów (2017, 2019) Peter Tüű w języku angielskim. Termin: 15-ego kwietnia 2021, od godziny 19.00 na ZOOM-ie: Zakup nie jest warunkiem brania udziału w degustacji, ale zdecydowanie większym wrażeniem jest...
BIG BAND Masterclass – WIOSNA 2021Zapraszamy degustację ONLINE win PETRÉNY z oferty Rafa-Wino w prezentacji dwukrotnego Mistrza Węgierskich Sommelierów (2017, 2019) Peter Tüű w języku angielskim. Termin: 15-ego kwietnia 2021, od godziny 19.00 na ZOOM-ie: Zakup nie jest warunkiem brania udziału w degustacji, ale zdecydowanie większym wrażeniem jest...
W zależności od kaprysów konkretnego rocznika, Astra miesza najpiękniejsze białe szczepy z piwnicy, aby oczarować nawet najbardziej wymagającego winomana. To uzasadnia ars poetica winnicy: „Great Eger White Wine” To mieszanka na bazie harslevelu. Pozostałe szczepy to: chardonnay, szurkebarat, olaszrizling Wino w naszym kieliszku ma głęboki, cytrynowy...
Pierwsze czerwone wino Black Girl ( ze szczepu fekete leanyka) zostało wprowadzone na rynek na Węgrzech.Zostało zabutelkowane po dwóch latach dojrzewania w beczce, a po półrocznym leżakowaniu w butelce trafił do sprzedaży.Zapach: Skoncentrowany, urozmaicony, poza trzcinami leśnymi dominują również cechy ciast, którym towarzyszy elegancka dymność.Kolor:...
Słodkie Węgierskie białe wino z chronioną nazwą pochodzenia. Tak o wytwarzaniu tego Aszu opowiada sam winiarz: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Podczas produkcji Aszu z tej samej...
Słodkie Węgierskie białe wino z chronioną nazwą pochodzenia. Tak o wytwarzaniu tego Aszu opowiada sam winiarz: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Podczas produkcji Aszu z tej samej...
Słodkie węgierskie białe wino z chronioną nazwą pochodzenia. Tak o wytwarzaniu tego Aszu opowiada sam winiarz: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Podczas produkcji Aszu z tej samej...
Słodkie węgierskie białe wino z chronioną nazwą pochodzenia. Tak o wytwarzaniu tego Aszu opowiada sam winiarz: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbiór ręczny w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Podczas produkcji Aszu z tej samej...
Chardonnay to bez wątpienia najsłynniejsza biała odmiana winogron na świecie. Szczep ten daje wino mocno owocowe, aromatyczne. Chardonnay Adoria fermentowało w beczkach z dębu amerykańskiego a odpoczywało w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Jego świeży i owocowy smak doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, drobiem oraz wieprzowiną. Idealnie...
Szlachetne winogrona, z których powstał ten półwytrawny trunek zebraliśmy później niż zwykle, aby uzyskać bukiet aromatów i paletę słodkiego smaku. Wino fermentowało i dojrzewało w kadziach ze szlachetnej stali. W winie wyczuwalne są nuty mineralne, owoców cytrusowych i ananasa, a także słodki smak toffi. Polecamy jako aperitif. Dobrze komponuje się z...
Ta ciekawa odmiana winorośli jest jedną z pierwszych, którą posadziliśmy w naszej winnicy. Po fermentacji trunek dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu. To bogate, klasyczne, czerwone wino jest pełne smaku i zapachu owoców dzikiego bzu, malin, truskawki i wiśni, z delikatną nutą wanilii. Szczególnie polecamy do tradycyjnej kuchni polskiej i...
Wino musujące Adoria wyprodukowane zostało metodą tradycyjną - leżakowało w butelkach 9 miesięcy, przechodząc drugą fermentację. Trunek wzbogacił się o naturalny dwutlenek węgla, dając jednocześnie niezwykle drobne i delikatne pęcherzyki gazu, łagodnie uderzające w podniebienie, subtelnie pobudzające kubki smakowe. Doskonałe do uczczenia najważniejszych...
Niezwykle popularna odmiana nie tylko na Węgrzech, ale także w całej Europie Środkowowschodniej, jako źródło codziennych win białych bywa niedoceniana. W Somlo jest po prostu fantastyczna! Spontaniczna fermentacja i roczne dojrzewanie przebiegają w używanych beczkach z węgierskiej dębiny o pojemności 1000 litrów. Dalej aż 30 miesięcy reduktywnego...
Długowieczny szczep juhfark, sława i wizytówka regionu Somlo. Mocny i wyrazisty w charakterze doskonale pasuje do niewdzięcznej, skalistej gleby Somlo, pradawnego wulkanu samotnie sterczącego pośród nadbalatońskiej równiny. Męski i prostolinijny, za młodu nawet oschły, po latach pokazuje swoją prawdziwą naturę, złożoną i piękną. Spontaniczna fermentacja...
W winnicach Beli Feketego winogron harslevelu rośnie najwięcej, zajmują aż 38% upraw. Dlaczego właśnie ta odmiana, o miodowym i kwiatowym aromacie, której trudna nazwa kojarzy się Węgrom z lipą jest tak ważna? Bo jej kobieca, krągła natura doskonale kontrastuje ze skalnym podłożem Somlo! Najmłodszy dostępny rocznik tego wina od kultowego producenta...
W winnicach Beli Feketego winogron harslevelu rośnie najwięcej, zajmują aż 38% upraw. Dlaczego właśnie ta odmiana, o miodowym i kwiatowym aromacie, której trudna nazwa kojarzy się Węgrom z lipą jest tak ważna? Bo jej kobieca, krągła natura doskonale kontrastuje ze skalnym podłożem Somlo! Spontaniczna fermentacja i roczne dojrzewanie przebiegają w...
Mniej znane oblicze Somlo, legendarny szczep juhfark w odsłonie słodkiej, wino późnego zbioru, z udziałem gron dotkniętych szlachetną pleśnią. Słodycz wina na bezpiecznym poziomie 50 g/l cukru resztkowego. Spontaniczna fermentacja i półtoraroczne dojrzewanie przebiegają w dużych beczkach z węgierskiej dębiny. Następnie jeszcze rok dojrzewania w kadziach...
Wino wytrawne czerwone z chronioną nazwą pochodzenia. Kekfrankos to najbardziej rozpowszechniona odmiana winorośli niebieskiej uprawiana na Węgrzech od XVI wieku. W tym winie odnajdziemy w aromacie przejrzałe owoce leśne i nuty dżemu. W smaku można wyczuć wiśnie, powidła śliwkowe i przyprawy. Polecamy do pieczeni wieprzowo-wołowej.
To wytrawny muskat mający intensywne aromaty kwiatów bzu i winorośli. Dominujące w smaku są nuty egzotycznych owoców i cytrusów. Elegancka i równocześnie lekka kwasowość, powoduje jego świeżość i zachęca do picia. Polecany do lekkich dań z drobiu i ryb.