Zestaw win na romantyczny wieczór z okazji Walentynek i nie tylko
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie...
Wino czerwone, wytrawne ze szczepów: Kekfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kadarka. Bogaty, złożony bukiet. W nosie czarne jagody uzupełnione wulkaniczno-leśnymi nutami ściółki. Morwa, porzeczka, sosna - na podniebieniu żywica, ściółka leśna, chilli i czekolada. Dojrzały charakter. Elegancki, wyrafinowany Egri Bikaver. Wino będzie pasowało do...
GostArt to polskie białe wino gronowe, musujące, wytrawne produkowane w województwie Lubuskiem. Harmonijny, wytworny smak szczepu Riesling. Stworzone według tradycyjnej szkoły francuskiej z polskich owoców rosnących w regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Swój doskonały smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy...
Wysokiej klasy czerwone, wytrawne wino z Egeru. Ta węgierska mieszanka to słynny Egri Bikaver, którego podstawą jest odmiana Kekfrankos, a towarzyszą jej Cabernet Sauvignon i Franc, Pinot Noir, Syrah, Merlot oraz Kadarka. Wino charakteryzuje głębia i złożoność aromatu oraz smaku. Czuć tu dojrzałe jeżyny, borówki, wiśnie i porzeczkę. Całość uzupełnia...
Elegancka zatyczka do wina. Wykonana z silikonu, elastyczna i szczelna. Pasuje do standardowej butelki i szyjki.
Wielkie wino wielkiego producenta. Zdaniem wielu najlepszego w Egerze. Podłączamy się pod tą opinię. Wino zaskakuje od początku. Owoc ustępuje miejsca kakao, czekoladzie i kawie. Dodatkowo wyczywalne wyraźnie są akcenty takie jak tytoń, skóra, korzenne przyprawy w otoczeniu kipiących dojrzałych czerwonych owoców podlanych nalewką. Temu winu bliżej do...
Primitivo Papale to włoskie czerwone wino wytrawne. Produkowane z niezwykle popularnej w Polsce odmiany Primitivo na południu kraju - w regionie Puglia. Winogrona Primitivo używane do produkcji tego wina pochodzą z najstarszych winnic znajdujących się w pobliżu Morza Jońskiego, z krzewów o bardzo niskiej wydajności z hektara, a doskonałej jakości. Barwa...
Białe, delikatnie wytrawne wino od biodynamicznego producenta z Węgier, w regionie Badacsony. Wyprodukowane z winogron Pinot Noir, z których uzyskuje się najczęściej czerwone wina – jest to więc tzw. blanc de noir. W smaku nuty owocowe, ale i waniliowe oraz maślane – to dzięki dojrzewaniu na osadzie w beczkach. Charakteryzuje się idealnie wyważoną...
WINOPompás to nazwa własna, wymyślona przez producenta. Po węgiersku znaczy to po prostu „wspaniały”.Dlaczego Dávid Rémusz tak nazwał swoje wino, możemy się domyślać, a kiedy spróbujemy Pompása,wszystko staje się jasne. Sam koncept nadawania takich autorskich nazw winom w Tokaju jest dosyćnowym zjawiskiem i wiąże się głównie z nowoczesną kategorią late...
Węgierskie białe wino półwytrawne produkowane z odmiany Muscat Blanc w Tokaju. Wspaniałe wino z potężnym kwiatowym bukietem atakującym natychmiast po napełnieniu kieliszka. W zapachu wyraźnie wyczuwalne kwitnące wiosną kwiaty. Na podniebieniu delikatnie wytrawne zostawiające długi, miękki finisz. Mimo swojej lekkości posiada pełne ciało, zwięzłą strukturę...
Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do dziś przygotowywane są w sposób tradycyjny w oparciu o zbiór całych kiści oraz użycie beczki w procesie fermentacji a następnie leżakowania wina. Wino pachnie dojrzałymi owocami; morelami i jabłkami. Ta charakterystyka...
Rioja Bordon Crianza to czerwone wytrawne wino z Hiszpanii. Kolor wiśniowy z rubinową obwódką; czerwone nuty owocowe obecne w nosie, wino jest nieco dymne z nutami lukrecji. W ustach jest czyste, smaczne, świeże i zrównoważone. Ma długie zakończenie, zarówno owocowe, jak i pikantne. Wino było starzone w beczce dębowej przez 14 miesięcy. Franco-Espanolas...
Castillo Las Veras to hiszpańskie czerwone wino wytrawne z Katalonii. Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie typowe aromaty wiśni, charakterystyczne dla Tempranillo, najpopularniejszego hiszpańskiegoszczepu. W ustach gładkie, przyjemne, owocowe i łatwo pijalne. Castillo Las Veras Tempranillo 2018 on Vivino
Czerwone wino wytrawne z Węgier. Winogrona dla Szekszárd Kékfrankos pochodzą z młodszych plantacji z winoroślami w wieku od 5 do 10 lat. Niższa koncentracja i jasne aromaty owocowe są prawdziwym wyrazem terroiru Szekszárd i zapewniają właściwą równowagę dla tego podstawowego wina. Wspaniałe owoce leśne, czysta paleta i intensywny aromat. Klasyczny...
Harslevelu z Tarcal w regionie Tokaj kusi zapachem dojrzałych, owocowych i lekko miodowych nut, oraz kwiatem lipy. W smaku dominują owoce południowe, co jest naprawdę ekscytujące dzięki wykończeniu z nutą grejpfruta. Niska zawartość cukru resztkowego dopełnia wino, a kwasy nadają mu równowagę. Charakteryzuje się ładnym, wymownym, okrągłym smakiem. To...
Węgierskie białe wino półwytrawne. Produkowane jest na północy kraju, w Egerze z odmiany Muskat. Białe, delikatne i świeże wino o intensywnym aromacie białych kwiatów z przyprawowym twistem. Petrény Arany Muskotály on Vivino
Egri Bikaver z winnicy Nagy-Eged z fantastycznego rocznika. Fermentacja alkoholowa w zbiornikach ze stali nierdzewnej; dojrzewanie: 18 miesięcy w 500-litrowych dębowych beczkach. Żywe, długie, złożone wino. W ustach wybucha bomba owocowa: wiśnie, porzeczki, tytoń, czekolada, wanilia. Wino mocne, głębokie, wyważone. Niezwykle eleganckie i...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Villany. 100% Pinot Noir, wino nazwane na cześć dziadka właściciela winnicy. Piękna, intensywna rubinowa barwa. Intensywny zapach czerwonych owoców - wiśni i malin. Na podniebieniu dość lekkie i soczyste, choć jak na Pinot Noir sporo ciała i tanin. Na finiszu pieprzny posmak. Racz Miklos Tamas Diósviszló Pinot...
Primitivo di Manduria Il Cardinale to włoskie czerwone wino wytrawne. Produkowane z niezwykle lubianej w Polsce odmiany Primitivo na południu kraju - w regionie Puglia. Gęste i bogate wino o aromatach dżemu figowego, dojrzałych czereśni, ciemnej czekolady. W smaku okrągłe, pełne, a jednocześnie aksamitne. Soczyste o długim, łagodnym finiszu. Wino dojrzewa...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Ten Egri Bikaver to blend pięciu szczepów: Kekfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon i Turan. Wino dojrzewało przez 13 miesięcy w stalowej kadzi. Brak kontaktu z dębową beczką wpłynał na charakter tego lekkiego i nieco pikantnego wina, które zostało oparte na strukturze owocu. Dostajemy tu zatem...
Węgierskie białe wino wytrawne produkowane w Tokaju. Lekki i przyjemny do picia Furmint. Klasyczna rześkość szczepu, wyważony balans. Idealne wino na lato. Dobry dodatek do pikantnej, lekkiej kuchni oraz do prosto przygotowanych ryb. Gróf Degenfeld Tokaji Furmint on Vivino
Białe słodkie wino węgierskie wykonane z dwóch najpopularniejszych w Tokaju szczepów - Furminta i Harslevelu. Mocno skoncentrowane, dobrze zbudowane i niezwykle finezyjne wino. Aromat słodki i świeży, wypełniony białymi kwiatami, kwiatem lipy, akacją, gruszką , owocami tropikalnymi z delikatnymi akcentami przypraw. Na języku zaś wyczuwalne nuty owoców i...
Tokaji Aszu 5 Puttonyos to białe deserowe wino z winogron Furmint, prawdziwie rodzimego węgierskiego szczepu. Po dłuższym okresie dojrzewania wystąpić mogą pyszne smaki miodu i orzecha. Długi, głęboki, posmak. Ten 5-puttonowy Aszu jest bogatym, szlachetnym winem słodkim, które łączy w sobie świeżą kwasowość z drobną słodyczą. CHWILOWY BRAK. DOSTĘPNE OD...
Zapraszamy do nowej zabawy Wino Miesiąca, która pozwoli lepiej poznać nasze wina! Prezentujemy je starannie, w porozumieniu z producentem i z sommelierem. Na styczeń wybraliśmy czerwone wino z Portugalii. Przedstawiamy autorski opis wina z historią w tle, oparty o aktualną degustację wina i szczegółowe wskazówki doboru Wina Miesiąca do potraw. KONKURS:...
Górna część doliny Porkoláb-völgy składa się z zachodnich stoków i wietrznego wzgórza. Tam Heimannowie sadzą nowo wybrane klony Kadarki. Każdy z 7 nowych klonów jest wybierany i fermentowany osobno aby stworzyć Kadarkę Porkoláb-völgy 2018. W nosie aromat suszonych kwiatów i jagód. W ustach pudrowa, subtelna tanina, owoce leśne i zrównoważona kwasowość....