Alta Alella - Tallarol Zobacz większe

Alta Alella - Tallarol natural

9049

Nowy produkt

Aromatyczne hiszpańskie białe wino wytrawne o zapachu dojrzałych białych owoców (jabłko i gruszka), migdałów, skórki mandarynki i kopru włoskiego. W ustach pełne i soczyste, ponownie czuć dojrzałe jabłko i gruszkę oraz cytrusy. W tle pojawia się lekka słoność, na finiszu długie i zbalansowane. Tallarol to wino naturalne, robione z odmiany Pansa Blanca (w Katalonii nazywanej Xarel-lo) pochodzące z organicznej uprawy, do którego produkcji nie dodano siarczyn. Powstało w wyniku spontanicznej fermentacji w kadzi o jajowatym kształcie - pozwala to na naturalny ruch osadu drożdżowego, który dodatkowo wzbogaca wino.

Więcej szczegółów

89,99 zł brutto

Producent
Alta Alella
Alta Alella

Opis

Kolor Białe
Smak Wytrawne
Kraj pochodzenia Hiszpania
Region Katalonia
Szczep Pansa Blanca (Xarel-lo)
Objętość 750ml
Zawartość alkoholu 12%
Temperatura podawania 10-12 °C

Alta Alella

Alta Alella jest rodzinnym projektem, rozpoczętym w 1991 roku przez przedsiębiorcę i enologa Josepa Marię Pujol-Busquetsa oraz jego żonę. Winnica znajduje się nieopodal Barcelony, w rolniczej części parku przyrodniczego Sierra de Marina. Posiadłość dzieli zaledwie 2 km od brzegu Morza Śródziemnego. Produkuje się tu spokojne wina z lokalnych szczepów oraz najwyższej klasy Cavy. Cała produkcja oparta jest na certyfikowanym rolnictwie ekologicznym, a spora część produkowanych tu win, to wina naturalne.

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: