Zoltán Demeter śmiało może być nazwany postacią kultową, wielu miłośników węgrzyna ceni sobie jego tokaje najwyżej ze wszystkich. Nie będą tu przesadą słowa, które nieraz padają w opisach i komentarzach Jego win. Dotknięcie absolutu, idealna równowaga, niekończąca się ewolucja – to autentycznie wejście na najwyższy poziom winiarskich doznań. Przy naszym udziale są one w Polsce!

Zoltánowi Demeterowi można przypisać, jeśli nie wprowadzenie do Tokaju wysokiej jakości wytrawnego wina, to z pewnością jego udoskonalenie. Obok Isvtána Szepsy'ego ma On prawdopodobnie największe doświadczenie w produkcji wytrawnych win tokajskich na Węgrzech. Zoltan sam o sobie:

„Jeśli biorę do ręki lampę naftową na pchlim targu, zastanawiam się, dlaczego twórca stworzył ją na 200 lat, skoro jemu zostało tylko 30 lat życia? Dlaczego świat dziś tak nie funkcjonuje? Nie wyobrażam sobie życia pomiędzy nowo zbudowanymi, nowo wyprodukowanymi rzeczami. Otaczam się starymi przedmiotami, które wypełniają mnie duchem, który ze sobą niosą. Każdy ruch, które wykonujemy – choć ulotny, jak muzyka, krok w tańcu lub degustacja wina  – wywołują efekt, do jakiego zdolne są tylko wielkie dzieła i który uzasadnia wagę bycia tutaj…"

Zoltán Demeter (RM) - 2009 Dekanter

Swoją winiarnię założyłem w 1996 roku z zamiarem bezpośredniego zaangażowania się w ponowne przywracanie i prezentowanie win Tokaj światu. Swoje podstawy zawodowe zdobywałem częściowo na Uniwersytecie Ogrodniczym w Budapeszcie, częściowo w Stanach Zjednoczonych, Francji i Wielkiej Brytanii. Od 1993 roku brałem udział w życiu Tokaj-Hegyalja poświęcając się pracy przy uruchamianiu i prowadzeniu regionalnych winnic zagranicznych inwestorów.

W pierwszym roku działalności robiłem wino z naszej rodzinnej winnicy Boda w Sátoraljaújhely, używając tradycyjnych narzędzi piwnicznych. W kolejnych latach kupowałem winnice w różnych częściach Tokaju. W samym Tokaju - Szerelmi, w Mad - Veres, Ősz-hegy i Betsek, w Rátce w Hold-völgy i Új-hegy oraz w Bodrogkeresztúr w winnicach Kakas i Lapis. Obecnie opiekuję się winnicami na prawie 7 hektarach w 9 winnicach na granicy 5 wiosek.

W centrum Tokaju, w piwnicy zabytkowego domu wybudowanego w 1790 roku, fermentuję i dojrzewam wina. Korzystając z moich możliwości, staram się wydobywać cechy win, które są specjalne dla danych winnic. Wina tworzę w trzech wersjach, dzięki którym, moim zdaniem, najdobitniej można oddać wyjątkowość charakteryzującą ten region winiarski. Są to wina wytrawne, wina musujące, wina główne - słodkie oraz specjalne - Aszú.

Staram się wspierać Tokaj w jego powrocie na mapę świata poprzez świadome ograniczanie plonów winogron, rozumienie jak najdokładniejszej dojrzałości oraz pokazywanie różnorodności i bogactwa poszczególnych winnic. Oto lista najważniejszych wyróżnień:

Najwyższy certyfikat egzaminacyjny – WSET / UK (1992)
Winiarz Winiarzy – 2007 / Węgry
Najpopularniejszy Producent na Węgrzech – Friends of wine magazine (2007)
Wina roku  – Wine Spectator / Matt Kramer – USA (2011)
Wino roku – Aszú 2008 – Borigo magazyn (2015)
Najbardziej ekscytujące wina 2018 – Eszter 2013 – Decanter / UK (2019)