Historia

Jesteśmy rodzinnym producentem win na skalę rękodzielniczą, bazującym na winogronach tylko z własnych winnic, uprawianych w poszanowaniu natury. Całe nasze gospodarstwo zajmuje ponad 100 ha upraw, w tym 35 ha winnic, reszta to gaj oliwny i plantacja brzoskwiń. Jest położone nad Morzem Jońskim w regionie Bazylikata, blisko granicy z Apulią. Starożytni Grecy, kolonizując te ziemie opisali je jako Οἰνωτρία, czyli kraj wina. Dawniej nazywany Wielką Grecją nadal pozostaje jedną z najczystszych i najmniej zdegradowanych części Włoch. Gospodarstwo “Masseria Battifarano” należy do rodziny Battifarano od pięciu wieków, czyli siedemnastu pokoleń. Francesco Battifarano jest drugim pokoleniem agronomów z wykształcenia. Wcześniej samowystarczalne gospodarstwo, a od 1930 funkcjonujemy jako przedsiębiorstwo. Nasza winiarnia prezentuje intersującą mieszankę tradycji i nowoczesności. Pielęgnujemy autentyczne winorośle związane z naszym siedliskiem, jak greco czy lubiane primitivo oraz znane międzynarodowe odmiany. Dzięki temu nasza oferta jest zróżnicowana, od klasycznych, ciężkich i gęstych jak inkaust primitivo po lżejsze wina o owocowym charakterze aromatów. Jesteśmy szczególnie dumni z tego, że jako członkowie założyciele konsorcjum braliśmy aktywny udział w powołaniu do życia nowej włoskiej apelacji w roku 2005: Primitivo Matera DOC. Jej nazwa upamiętnia unikalne i zabytkowe, wykute w skałach miasteczko Matera, atrakcję turystyczną i obiekt na liście dziedzictwa UNESCO.

 

Lokalizacja

Niewielka Bazylikata jest regionem na południu Włoch, wciśniętym między Kampanię, Apulię i Kalabrię. Od starożytności region rolniczy o winiarskim charakterze, odkrytym przez Greków, którzy zakładali tu swoje kolonie w pobliżu Metapontu. Nasza miejscowość nawet nazywa się z grecka Nova Siri i leży w prowincji Matera. Mieszkamy nad morzem, mamy blisko do sławnego skalnego miasta Matera, a także do pięknego Parku Narodowego Pollino. Dalej jest park archeologiczny starożytnych metropolii Metapontu i Policoro, a także niesamowite, opuszczone miasteczko Craco, które było plenerem dla wielu filmów. Basilicata oferuje wspaniałe krajobrazy, smaczną kuchnię i naszą gościnność południa Włoch, w których można się naprawdę zakochać.

 

Filozofia

Mając doświadczenie kilkudziesięciu lat (dwa pokolenia!) w agronomii rozpracowaliśmy naukowo nasze siedliska winiarskie, określiliśmy ilość zbiorów i zminimalizowaliśmy nawozy sztuczne oraz środki ochrony roślin. Nasze wina i oliwy zawierają tylko to co daje natura. Bliskie jest nam myślenie o ekologii. Wierzymy w zrównoważone rolnictwo, mając na uwadze jego wpływ na środowisko i społeczny aspekt pracy. Wykorzystujemy do tego celu nowoczesne narzędzia i tradycyjne praktyki. Stosujemy panele słoneczne, oszczędną gospodarkę wodą i odpadami, redukujemy emisję dwutlenku węgla.

 

Wina

Produkujemy białe i czerwone wina w apelacji Matera DOC oraz regionalne Basilicata IGT z odmian lokalnych: greco i primitivo, oraz międzynarodowych: chardonnay, cabernet sauvignon, merlot i petit verdot. Butelkujemy wina sami na miejscu, nie kupujemy winogron ani moszczu. Winifikacja to proces, który ma wiele etapów, chcemy kontrolować je wszystkie dla zachowania najwyższej jakości. Stosujemy najniższe możliwe ilości dodatku siarczynów, pragniemy zachować cechy aromatyczne wina typowe dla danej odmiany i siedliska.

 

Strategia

Sprzedajemy nasze wina we Włoszech i na eksport do krajów UE i do Stanów. Głównie w restauracjach, sklepach internetowych i u nas, na miejscu w winiarni. Chcemy produkować przystępne wina w dobrej relacji jakości do ceny. Wspieramy naszych partnerów handlowych i utrzymujemy z nimi dobre relacje.

 

Duma Battifarano

To fakt, że jesteśmy jednymi z głównych założycieli i promotorów apelacji Matera i świadomość, że nasze wina doskonale oddają jej ducha. Nasze Greco Le Paglie było pierwszym białym winem apelacji i pierwszym białym w Bazylikacie o statusie DOC. Drugie nasze ukochane dziecko to Curaffanni Matera Moro DOC Riserva, jest pierwszym i jedynym jak na razie winem klasy riserva w naszej apelacji.

 

Dwa ulubione wina?

W sumie trudno je wybrać spośród ogromu butelek na świecie, gdzie uprawia się ponad 5000 odmian winorośli, co oczywiście czyni nasza pracę z winem pasjonującą. Kochamy nasze odmiany primitivo i greco. Pierwszą za to, że daje intensywne wina z charakterem, pełne soczystego owocu i skoncentrowane na podniebieniu. Drugą bo jest wpisana w naszą małą ojczyznę, podkreślając jej związki z Grecją. Greco bianco ma owocowy charakter aromatów, a przy tym jest mineralnie świeże w palecie.

 

Jakie dania pasują do win Battifarano, poprosimy o przepisy!

Zaproponujemy nasze regionalne specjalności:

Cavatelli con Peperoni Cruschi (makaron z suszonymi na słońcu paprykami)

Peperoni Cruschi to popularny i niepowtarzalny przysmak z Bazylikaty. Dojrzałe papryki suszymy na południowym słońcu przez miesiąc, po czym lekko pomarszczone podduszamy w oliwie i doprawiamy solą morską. Chrupiąca przekąska gotowa! Teraz nasz domowej produkcji makaron łączymy z sosem na bazie oliwy, anchovies i bułki tartej i dodajemy suszone papryki.

Do tej potrawy polecamy Battifarano Greco Le Paglie Matera DOC

Z dań mięsnych do czerwonego wina na przystawkę kiełbasa z regionu Bazylikata. To sucha, wieprzowa kiełbasa długodojrzewająca, często używana w sosach pomidorowych, lub podawana z grilla na tostach.

Agnello delle Dolomiti Lucane

Danie główne to zdecydowanie jagnięcina! W typowej wersji z gór Bazylikaty, soczysta pieczeń na podkładzie z ziemniaków z dodatkiem pietruszki i czosnku w oliwie.

Tu polecamy treściwe wina Primitivo Matera i Matera Moro.

 

Naszą specjalnością jest też oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, z odmian leccino i ogliarola del Bradano, lekko owocowa z nutami ziołowymi i subtelną goryczką. Do niej pasuje popularny w całej Italii chleb z Matery, o ciemnej skórce, wypiekany tylko z mąki durum.

 

Jakie atrakcje enoturystyczne czekają na gości w Battifarano?

W naszym gospodarstwie spotyka się codzienność pracy na roli z historią i przedsiębiorczym duchem. Doświadczysz go odwiedzając stare budynki gospodarcze, spacerując wśród winnic, sadów i gajów oliwnych. Mamy sporo pamiątek z przeszłości, starodruków, wpisanych w mozaikę barw południa Italii.

Wypoczynek w Battifarano to połączenie typowej, włoskiej agroturystyki z atrakcjami pobytu nad morzem. Można zrywać dojrzałe morele i brzoskwinie prosto z drzewa i je zjeść. Jeśli kochasz wino, lubisz ślady historii, albo po prostu chcesz odpocząć nad błękitnym morzem to idealne miejsce dla Ciebie. Oferujemy cztery domki wyposażone we własną łazienkę, aneks kuchenny i klimatyzację.

W szesnastowiecznym budynku mamy przygotowaną salę degustacyjną i kuchnię do obsługi imprez okolicznościowych z winem i jedzeniem z Bazylikaty. Umożliwiamy zwiedzanie winnic i winiarni według potrzeb gości. Mamy doświadczenie z programu De Vino w pracy z małymi grupami turystów poszukujących autentycznej i wyjątkowej atmosfery w południowej Italii.

Rozmawiał Rafał Świerczek