Jak Węgier z Japończykiem, czyli o przyjaźni węgrzynów i sushi

Japońska kuchnia swoją oryginalnością gromadzi coraz więcej zainteresowanych. Nawet jeśli nie rozróżniamy futomaki od uramaki, to zapewne sama nazwa sushi nie jest nam obca.

Oprócz rosnącej liczby specjalistycznych barów i restauracji niektórzy decydują się nawet zaopatrzyć w egzotyczne składniki i rolować samodzielnie! Oprócz nich można też znaleźć w Polsce rekomendowane do sushi, bardziej lub mniej autentyczne japońskie wino śliwkowe. Proste i słodkawe wino owocowe nie zachwyca, a u wielu konsumentów wina europejskiego wywołuje zdecydowaną awersję. A zatem nie pozostaje nic innego jak dobrać odpowiednie wino gronowe. Na co się zdecydować spośród tysięcy szczepów, różnych typów i stylów wina? Można rzecz jasna oprzeć się na podpowiedziach teoretyków, którzy często sugerują do kuchni orientalnej aromatyczne, pełne i nie całkiem wytrawne wina – jak choćby Gewurztraminer. Ambitne to zadanie postanowiliśmy powierzyć sprawdzonym w bojach trudnych zestawień kulinarnych węgrzynom. Był test praktyczny, trzy różne białe wina węgierskie versus klasyczne home made sushi.

Siła furminta!

Furmint był, jest i będzie podstawą wszystkich win tokajskich! Od tradycyjnych win słodkich, po nowoczesne wytrawne i eksperymentalne musujące. Szczep ten stanowi przewagę w winnicach regionu na poziomie trzech czwartych nasadzeń. Nie mogło go zabraknąć w tym teście. I to w dwóch różnych odsłonach!

Furmint charakteryzuje się wyraźną kwasowością, chętnie współpracuje ze szlachetną pleśnią – dlatego jest głównym bohaterem win późnego zbioru. Słodkich rzecz jasna, ale nie tylko, bo jest jedno niezwykłe wino wytrawne, częściowo produkowane przy udziale zrodzynkowanych przez pleśń winogron. To nieco zapomniany, absolutnie niemodny szamorodni száraz, czyli szamorodni wytrawny. Historyczna kategoria tokajska, która swą nazwę zawdzięcza kontaktom z Polakami! I mimo że nie było to najatrakcyjniejsze wino w degustacji, to jego wytrwały, wręcz słonawy orzechowy posmak i rześka natura spowodowały, że sprawił się najlepiej. Nie straszne mu były nawet potyczki z ostrym wasabi, dobrze zgrywał się ze słonością sosu sojowego, nawet z wędzonym łososiem! Niepozorny i zaskakujący zwycięzca, z prawdziwego lamusa, przemówił pełnym głosem! Hollokoi - Szamorodni

Biegunowo inny styl tokajski prezentuje nowoczesny, dopieszczony furmint z pojedynczej parceli o nazwie Zomborka, położonej nieopodal najwybitniejszych siedlisk winiarskich wokół Mádu. Elegancki, złożony bukiet uzupełnia subtelna faktura na podniebieniu. Niezauważalnie podparte beczką, mineralnie czyste, kulturalnie zrobione, czuć w nim jeszcze potencjał rozwojowy. Piękne wino, którym chce się delektować samodzielnie. Arystokrata z herbowej winiarni Degenfeldów, faworyt degustacji. Dzielnie sobie radził, choć nie miał tyle brutalnej wytrwałości do japońskich smaków, co szamorodni. Świetnie ożywiał elementy rybne i kleistość ryżu. Znikał przy chrzanie i imbirze, by powrócić w chwale z delikatniejszym elementem sushi. Taką siłę Feniksa ma furmint! Każdy łyk tego wina sprawia przyjemność. Grof Degenfeld Furmint Zomborka

Słodkawa klasyka

Trzecie wino jest mniej finezyjne, zarówno jak chodzi o pomysł, jak i o samą klasę wina. Proste wino półsłodkie, które w założeniu może śmiało i godnie zastąpić nieszczęsną śliwkę. Przy okazji podkreśliło sens kontrastowego konceptu na łączenie słodyczy trunku ze słonym daniem...

W teście do sushi znalazło się półsłodkie wino bazowe z linii srebrnej od Petrény'ego, dużego i cenionego producenta z Egeru. DC Harslevelu Silver. Niedrogie i nieskomplikowane, o dość mocnym aromacie kwiatowym, który bezpiecznie dominuje nad potrawą. W tym stylu mógłby zaistnieć nieźle niejeden muscat do sushi. Ale nie na aromacie polega sprawność tego zestawienia, tylko na smaku. Słodycz niweluje słony charakter sushi, sama znika niemal całkowicie, dając pełne pole dla cenionego tak bardzo przez Azjatów smaku umami. I to jest sukces tego zestawienia, o klasycznym dla Japonii charakterze! Choć samo wino jest niepozorne i dalekie od atrakcyjności furminta tej klasy co Zomborka.

Wino do sushi? Tak, węgierskie da radę.

Powiązane produkty

Grof Degenfeld - Tokaj Furmint Zomborka
  • Furmint
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Grof Degenfeld - Tokaj Furmint Zomborka BIO 2015

Grof Degenfeld - organic/BIO
2865
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Furmint Region: Tokaj
86,99 zł
Hollokoi - Tokaj Szamorodni Szaraz wytrawny
  • Furmint
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Hollokoi - Tokaji Szamorodni Szaraz 2009 0,5l

Hollokoi Mihaly
3778
Objętość: 500ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe  Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Furmint Region: Tokaj
39,99 zł
Petreny - DC Hárslevelű Silver
  • Harslevelu
  • Węgry
  • Półsłodkie
Wina z Węgier

Petreny - DC Harslevelu Silver 2018

Petreny
40756
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Hárslevelű Region: Eger
31,99 zł