Wino ze szczepu Kadarka - czy dobrze smakuje i z czym najlepiej łączyć? Polecane Kadarki dla każdego.

Kadarka to odmiana, na której ciąży piętno skupionej na ilości centralnie planowanej gospodarki ZSRR i bardziej współczesnych półsłodkich potworków kuszących nieświadomych klientów z dolnych marketowych półek ceną w okolicach 10 zł i nierzadko klasyczną niczym tokajska „0,5”, litrową butelką. Prawdziwa twarz tego szczepu jednak nie mogłaby być dalsza od tego krzywdzącego obrazu.

Skąd pochodzi i jaka jest historia wina Kadarka?

Pochodzenie Kadarki nie jest dokładnie znane, wiadomo na pewno, że nie pochodzi ona z Węgier, gdzie obecnie może poszczycić się największym areałem. Prawdopodobnie jej ojczyzny należy szukać gdzieś na pograniczu Albanii, Czarnogóry i Kosowa, skąd – razem z uciekającymi przed Turkami Serbami – w okolicach XVI wieku trafiła na Węgry. Niemalże do zagłady tej odmiany przyczyniły się komunistyczne rządy po II wojnie światowej, gdzie jako odmiana wrażliwa na choroby, mało plenna i późno dojrzewająca, była karczowana i zastępowana przez bardziej wydajne winorośle; z reszty produkowano wino raczej podłej jakości. Od końcówki XX wieku można mówić o renesansie Kadarki, z czego cieszymy się niemal tak bardzo, jak z upadku ZSRR.

Największe uprawy Kadarki znajdują się w Bułgarii, gdzie występuje pod nazwą Gamza. Kadarka jest również najczęściej występującą odmianą winorośli na Węgrzech, gdzie do lat 80 XX wieku była podstawowym składnikiem najsłynniejszego, poza Tokajem, wina węgierskiego – Egri Bikaver. Do dziś Kadarka jest dopuszczalnym składnikiem Byczej Krwi z Egeru, jednak w większości została wyparta przez łatwiejszy w uprawie Kekfrankos. Ale nadal znajdziesz o ofercie Rafa-Wino bikavery zawierające w sobie kadarkę, np.: Toth Ferenc - Egri Bikaver, St.Andrea - Aldas, czy St.Andrea - Hangacs.

Szczep Kadarka

Zdjęcie producenta Heimann

Szczep kadarka

Zdjęcie producenta Heimann

Wino Kadarka – jak smakuje?

Kadarka nie bez powodu bywa przyrównywana do Pinot Noir: daje wina soczyste, z nutami czerwonych owoców, delikatnymi taninami i dobrą kwasowością; najlepsze przykłady mogą mieć też kilkunastoletni potencjał starzenia. Słynie też jako odmiana bardzo uniwersalna, gdyż oprócz win czerwonych spotyka się też przypadki białych, różowych czy musujących.

Jakie są najlepsze warunki do podawania Kadarki?

Lekka, świeża stylistyka Kadarki sprawia, że po wypiciu kieliszka mamy ochotę sięgnąć po kolejny, co czyni ją świetnym partnerem wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich, gdzie liczy się pijalność wina. Gdyby spotkanie takie odbywało się w gronie ludzi, których średnia liczba wiosen przekroczyła już dwadzieścia kilka, znaczy to, że na stołach może pojawić się jakieś jedzenie – a jak dowiecie się z kolejnego akapitu, i z takich sytuacji nasza bohaterka wyjdzie obronną ręką. Osobiście wziąłbym też butelkę na spotkanie ze znajomymi o dosyć skostniałych poglądach na winiarski świat, najlepiej z dobrym Egri Bikaverem do pary ;) Warto też wspomnieć o warunkach w kontekście temperatury serwowania, która powinna oscylować w granicach 12-14 stopni Celsjusza.

Szczep Kadarka

Zdjęcie producenta Tóth Ferenc 

Szczep kadarka

Zdjęcie producenta Tóth Ferenc 

Do jakich dań pasuje Kadarka?

Przede wszystkim do różnego rodzaju pikantnych, opartych na papryce dań kuchni węgierskiej; sprawdzi się również do wymagających kwasowości potraw z pomidorowymi sosami, warzywami czy kaczki. W moim przypadku odkryciem było też połączenie z aromatycznym, pikantnym curry i myślę, że poradziłaby sobie też z daniami meksykańskimi czy marokańskimi. Ogólnie rzecz biorąc (i popisując się moimi zdolnościami językowymi), jest to odmiana „food-friendly”.

Czy Kadarka jest bardzo popularna?

Jeden rabin powie tak, a drugi rabin powie nie. I jak to z rabinami bywa, obaj mieliby rację, Na pewno należy w tym miejscu rozdzielić marketowe wynalazki i wina jakościowe; aczkolwiek wpisując w google frazę „Kadarka” od razu widzimy, która z tych kategorii stoi za popularnością szczepu. Taka np. Bułgaria dalej utrzymuje się w czołówce krajów z których importujemy wino, a patrząc na szeroką ofertę win bułgarskich u importerów, możemy szybko dojść do wniosku jakież to topowe etykiety płyną do nas szerokim strumieniem. Na szczęście świadomość przeciętnego konsumenta z roku na rok wzrasta, a i zacne Kadarek przykłady można na rynku winiarskim znaleźć, jeśli się wie, gdzie szukać.

Polecane wina Kadarka w ofercie Rafa Wino

Kadarka wchodzi w skład niektórych bikaverów, o czym już była mowa, ale znajdziesz w ofercie Rafa-Wino 100% kadarki, które warto spróbować, aby poznać smak i aromat tego szczepu. Polecamy: 

Vida Peter - Kadarka Bonsai 2017 - Wino wyróżnione przez brytyjski magazyn winiarski Decanter 95 punktami. Bardzo pijalna jakościowa Kadarka - Hagymasi Kadarka   oraz od niedawna w naszej ofercie: Toth Ferenc - Kadarka . Czasem kadarka jest tylko tłem, skromną cząstką kupażu, ale jakże wykwintnych win: np. Vida Peter La Vida

Related products

Hagymasi - Kadarka
  • Kadarka
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Hagymasi - Kadarka 2019

Hagymasi Pinceszet
21246
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Kadarka Region: Eger
53,99 zł
Heimann & Fiai - "Porkolab-volgy" Kadarka 2018
  • Kadarka
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Heimann & Fiai - "Porkolab-Volgy" Kadarka 2020

Heimann
15230
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Kadarka Region: Szekszard
139,99 zł
Heimann & Fiai - Szekszard Kadarka 2018
  • Kadarka
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Heimann & Fiai - Szekszard Kadarka 2020

Heimann
15229
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Kadarka Region: Szekszard
58,99 zł
St. Andrea - Áldás Egri Bikavér Superior 2018
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

St. Andrea - Aldas Egri Bikaver 2021

St. Andrea
15136
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 14,5%  Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Kekfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Kadarka Region: Eger
82,99 zł
St. Andrea Hangacs Dulo Egri Bikaver Grand Superior 2017
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750 ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18'C Produkowane ze szczepów: Kekfrankos 31%, Cabernet Franc 27%, Merlot 24%, Pinot Noir 12%, Kadarka 6% 
122,99 zł
St. Andrea - Nagy Eged Hegy Egri-Bikaver Grand Superior 2016
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750 ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18'C Produkowane ze szczepów: Kékfrankos 33%, Merlot 29%, Pinot noir 24%, Syrah 9%, Kadarka 5%
429,99 zł
Toth Ferenc - Kadarka 2017
  • Kadarka
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Toth Ferenc - Kadarka 2017

Toth Ferenc Pinceszed
16045
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Kadarka Region: Eger Cukier resztkowy: 0,8 g/l
37,99 zł