Wino Primitivo zdecydowanie najlepiej rozwija się w gorącym klimacie, przy czym nie może być on nadmiernie tropikalny, aby grona nie obsychały. Dla winogron ze szczepów primitivo bardzo charakterystyczne jest nierówne dojrzewanie, co oznacza, że podczas zbiorów niektóre winogrona są niedojrzałe, a inne wysuszone. Wina Primitivo, produkowane we Włoszech, są niezwykle smaczne i bardzo aromatyczne. Pijąc taki trunek można zwykle wyczuć nuty owocowe, przede wszystkim jagodowe i wiśniowe, a także pieprz i anyż. W smaku zrównoważony alkohol, natomiast na drugim planie można wyczuć aromat dżemu z owoców leśnych. Niektórzy włoscy producenci decydują się na umieszczenie dojrzewających win w beczkach z amerykańskiego dębu, co dodatkowo nadaje trunkom smaku czekoladowego i waniliowego. Zapach wina Primitivo jest intensywny i trwały. Ma ono wysoką zawartość cukru resztkowego, i umiarkowaną kwasowość. Wina Primitivo mają intensywny, rubinowy kolor, zwykle z fioletowymi refleksami.
Warto dodać, że wino Primitivo raczej nie nadaje się do długiego leżakowania w beczkach, ponieważ optymalny okres starzenia wynosi od roku do pięciu lat. Cena wina Primitivo to min 30-35 złotych, natomiast za bardzo dobry jakościowo trunek należy zapłacić od dwóch do czterech razy więcej.
W sklepie internetowym Rafa-Wino podstawowe Primitivo to Moi Primitivo idealny na początek przygody z winami z tego szczepu.
Czym różni się wino Primitivo od Palvac Mali i Zinfandel?
Tak naprawdę wino Primitivo i Zinfandel to ten sam szczep. Natomiast chorwacki Plavac Mali jest krzyżówką szczepów zinfandel i dobričić. Oczywiście można znaleźć drobne różnice w smaku i aromacie, jednak pod względem genetycznym te odmiany są tożsame.