Mozela – kraina rieslingiem płynąca

W dniach 01.06 do 17.07.2022 odbywa się „Resling weeks“. Jest to akcja zorganizowana przez Niemiecki Instytut Wina we współpracy z importerami wina, sklepami specjalistycznymi, wine barami, hotelami i restauracjami. Ma na celu upowszechnianie wiedzy o szczepie riesling, o jego walorach smakowych, jego różnorodności, a także możliwościach łączenia go z różnymi potrawami. Z przyjemnością dołączamy się do akcji i dzielimy się fragmentami artykułów z Magazynu Niemieckiego Instytutu Wina, dotyczącymi regionu Mozela oraz szczepu riesling.

RIESLING - NIEPODZIELNE PANOWANIE KRÓLA

Samo już tylko powąchanie rieslinga sprawia niekłamaną przyjemność. Wyczuwalne są w nim nuty jabłka, cytrusów, brzoskwini lub moreli. Te klarownie owocowe aromaty w kombinacji z unikatową grą owocowej kwasowości czynią z Rieslinga jedną z najznakomitszych odmian winorośli tego świata, która od kilku lat przeżywa swój prawdziwy renesans na skalę globalną. Jeszcze na początku XIX wieku niemieckie rieslingi zaliczały się do najdroższych win na świecie!

Bez wątpienia można mówić o Niemczech jako ojczyźnie Rieslinga. Wciąż jeszcze w niemieckich winnicach o powierzchni ponad 22 tys. hektarów rodzi się niemal 60 procent wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat i Mozela to dwa największe na świecie regiony produkcyjne rieslingów. Jednym z pierwszych dokumentów o potwierdzonej autentyczności, w jakich w tym kraju wzmiankuje się Rieslinga, jest rachunek za sadzonki tej winorośli odnotowany podczas inwentarza magazynu Hrabiego von Katzenelnbogen w Rüsselsheim w dniu 13 marca 1435, w którym wymieniono „sześć sadzonek rießlinga dla winnicy”. Uprawiana głównie przez mnichów, ta odmiana winorośli zaważyła na kulturze wina od czasów średniowiecznych. Od klasztoru w Johannisbergu w regionie Rheingau, najstarszej na świecie nadal funkcjonującej winnicy, w której uprawia się Rieslinga, pochodzi używana w Stanach Zjednoczonych nazwa „Johannisberg Riesling”. Odmiana szybko rozprzestrzeniła się w niemieckich regionach winiarskich – zwłaszcza w dolinach rzek, gdzie Riesling udaje się szczególnie dobrze ze względu na akumulowane w nich ciepło. Wraz z niemieckimi emigrantami Riesling wywędrował też do innych krajów na całym świecie, tak dalekich jak Australia, Stany Zjednoczone i Nowa Zelandia.

wino riesling

źródło: www.germanwines.de

wino riesling

źródło: www.germanwines.de

Jak chyba u żadnej innej odmiany winorośli charakter Rieslinga zależy w ogromnym stopniu od gleby, na której rośnie. Ciężkie gleby gliniaste akcentują aromaty cytrusów, kolorowy piaskowiec nadaje winom niuans moreli, a gleby łupkowe podkreślają nuty mineralne, niekiedy przywodzące na myśl krzemień. Rieslingi świetnie znoszą starzenie. Dojrzałe rozwijają charakterystyczną, szlachetną nutę nafty, która sprawia największą rozkosz koneserom win.

Tak znakomita winorośl jak wielki Riesling pokazuje swe mocne strony we wszystkich możliwych dyscyplinach: jako wino musujące typu winzersekt, jako lekki kabinett, jako szlachetny wariant spätlese czy cenne wino lodowe – i to w każdym stylu: wytrawnym, półwytrawnym i słodkim. Riesling jest w całej swej różnorodności wspaniale orzeźwiający i świetnie nadaje się na towarzysza wielu potraw, w szczególności doskonale komponuje się z daniami z ryb i drobiu z jasnymi sosami lub jarzynowym ragout.

W wariancie półwytrawnym idealnie pasuje do kuchni azjatyckiej. A na deser słodkie skarby: beerenauslese (zbiór pojedynczych winogron) i trockenbeerenauslese (zbiór wybranych suchych owoców). Niezrównane, niezwykle długotrwałe smakowe rozkosze, które łączy jedna wspólna cecha: szlachetna pleśń (Botrytis cinerea) doskonali aromaty Rieslinga do perfekcji. Riesling nadaje się szczególnie dobrze do produkcji tych soczystych wariacji, ponieważ dojrzewa powoli i szlachetna pleśń może starannie osadzić się na owocach. Jeśli jesienna aura jest sprzyjająca i nie jest ani za zimno, ani za sucho, nic więcej już nie stanie szlachetnie słodkiej przyjemności na drodze.

Eliksir pozyskany z zebranych ręcznie pojedynczych owoców dostarcza skoncentrowanych aromatów w połączeniu z promienną kwasowością Rieslinga. Suszone owoce, miód, dojrzały ananas i złociste brzoskwinie – wszystkie te aromaty są wyczuwalne. Wino może być cudownym aperitifem lub wspaniałym kompanem owocowego deseru bądź serów o intensywnym smaku. Najwyższych rozkoszy smakowych Riesling dostarczy także w postaci wina lodowego. Najprzedniejsze trunki odznaczają się wysokim stężeniem cukru i zachwycającą grą kwasowości, emanują aromatami owocowymi i słodyczą winogron mogących osiągać gęstość moszczu nawet do 250 st. Oechsle. Nic więc dziwnego, że lodowe rieslingi to prawdziwe precjoza wśród win.

wino riesling

źródło: www.germanwines.de

wino riesling

źródło: www.germanwines.de

Region Mozela - rasa i klasa na tarasach

OPRÓCZ RENU TO MOZELA jest z pewnością jedną z najbardziej znanych niemieckich „rzek winem płynących”. Przecudnie meandrująca rzeka nazywa się we Francji La Moselle, a w Luksemburgu Musel, by w okolicach Perl stać się niemiecką Mozelą i ujść do Renu koło Koblencji. Najstarszy niemiecki region winiarski – opiewany już przez rzymskiego poetę Ausoniusa – z uprawami winorośli na ponad 9 tys. hektarów rozciąga się także na obszary winnic położonych nad dopływami Mozeli – Saarą i Ruwerą.

Wiatr wieje nad Mozelą głównie z kierunku południowo-zachodniego. Rzeka i gleby w równej mierze akumulują ciepło za dnia, by oddać je nocą. Skaliste, strome brzegi Mozeli sprawiają, że słońce pada na nie prawie pionowo, szczególnie w Bremmer Calmont, najbardziej stromej winnicy w Europie. Nad Mozelą spotkamy zwierzęta i rośliny wymagające bardzo łagodnego klimatu, których występowanie byłoby niemożliwe już w oddalonych zaledwie o parę kilometrów pasmach górskich Eifel i Hunsrück: pomiędzy winogronami pląsają niepylaki apollo, zimorodki i jaszczurki zielone, na suchych murach rosną rozchodnik ostry i śledzionka skalna.

ZNALEZISKA DOWODZĄ, ŻE JUŻ CELTOWIE OSIEDLILI SIĘ NAD MOZELĄ.

Szczególne piętno wywarli na regionie, a zwłaszcza na uprawianej tu hodowli winorośli, starożytni Rzymianie. Ok. 50 r. p.n.e. Juliusz Cezar wyruszył na wojnę przeciw Gallom i po drodze trafił do doliny Mozeli. Ok. 15 r. p.n.e. Rzymianie założyli miasto Augusta Treverorum, dzisiejszy Trewir, które w IV wieku będąc ośrodkiem administracyjnym i „podstolicą” Imperium Zachodniorzymskiego wyrosło na największe miasto na północ od Alp.

Nad górną Mozelą od trójkąta niemiecko-francusko-luksemburskiego do ujścia Saary koło Konz przeważają wapienie muszlowe i podłoże triasowe, zapewniające dobre warunki glebowe dla Burgundów i rodzimej odmiany Elbling. Od Schweich do Koblencji ton nadają łupki: tutaj Mozela powoli i wytrwale przedziera się przez Reńskie Góry Łupkowe. Nazwy wielu winnic nad Mozelą mają końcówkę –lay wskazującą na fakt dorastania winorośli na glebach łupkowych. W ten sposób staroceltyckie określenie łupków „ley” przetrwało do naszych czasów.

Charakterystyczne są oprócz spektakularnych, często tarasowanych zboczy na prawym i lewym brzegu rzeki jej liczne zakręty i zygzaki. Na glebach łupkowych nad środkową i dolną Mozelą doskonale udaje się przede wszystkim Riesling. Korzenie krzewów muszą wnikać głęboko w podłoże, by czerpać wodę i sole mineralne potrzebne roślinom. Mineralna elegancja, niemal wymyślna fantazja i często delikatna słodycz resztkowa cechują rieslingi znad Mozeli.

źródło: www.germanwines.de

Region Mozela w pigułce

Powierzchnia uprawna: ok. 8900 ha.

Udział win białych: 91%.

Najważniejsze odmiany:
Riesling, Müller-Thurgau, Elbling

Więcej informacji:
www.weinland-mosel.de

Najważniejsze obiekty kultury wina:
Rzymskie tłocznie wina w Piesport
Winnica Vereinigte Hospitien w Trewirze
Zegary słoneczne w winnicach nad Mozelą
Traben-Trarbach
Bremmer Calmont

Żródło: Magazyn Niemieckiego Instytutu Wina "Oechsle"
Tekst opublikowany z okazji akcji Riesling Weeks – szczegóły: www.rieslingweeks.pl

Nasza oferta mozelskich rieslingów Boujong wraz z materiałami promocyjnymi (specjalna wkładka do Menu, materiały informacyjne, wyposażenie sommelierskie z Niemieckiego Instytutu Wina) jest dostępna dla restauracji, wine barów i sklepów specjalistycznych. Zainteresowanych prosimy o kontakt mailowy: zamowienia@rafa-wino.pl.

Related products

Boujong - "Alte Reben" Feinherb Riesling 2017
  • Riesling
  • Niemcy
  • Półsłodkie
Wina z Niemiec

Boujong - Riesling Alte Reben Feinherb 2022

Boujong Weingut
13977
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: białe Kraj pochodzenia:Niemcy Zawartość alkoholu: 10,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli  
70,99 zł
Boujong - Riesling...
  • Riesling
  • Niemcy
  • Półwytrawne
Wina z Niemiec

Boujong - Riesling Brauneberger Halbtrocken 1L 2022

Boujong Weingut
12215
Objętość: 1000ml Smak: Półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli   
52,99 zł
Boujong - Riesling...
  • Riesling
  • Niemcy
  • Wytrawne
Wina z Niemiec

Boujong - Riesling Brauneberger Trocken 2022, 2023

Boujong Weingut
11249
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 12 % Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli   
51,49 zł
Boujong - Riesling Kabinett Feinherb 2020
  • Riesling
  • Niemcy
  • Półwytrawne
Wina z Niemiec

Boujong - Riesling Feinherb 2022

Boujong Weingut
17554
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:Niemcy Zawartość alkoholu: 10,0% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli   
52,99 zł
Boujong Riesling Juffer hlbtrocken 2020
  • Riesling
  • Niemcy
  • Półwytrawne
Wina z Niemiec

Boujong - Riesling Juffer halbtrocken 2021

Boujong Weingut
15552
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli
81,99 zł
Boujong - "Juffer" Riesling Spätlese
  • Riesling
  • Niemcy
  • Wytrawne
Wina z Niemiec

Boujong - Riesling Juffer trocken 2022

Boujong Weingut
13976
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli
81,99 zł
Carl Loewen Riesling Laurentiuslay Alte Reben Trocken
  • Riesling
  • Niemcy
  • Wytrawne
Wina z Niemiec

Carl Loewen Riesling Laurentiuslay Alte Reben Trocken 2021

Carl Loewen Weingut
14471
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli   
137,99 zł
Carl Loewen Riesling Quant 2019
  • Riesling
  • Niemcy
  • Wytrawne
Wina z Niemiec

Carl Loewen Riesling Quant 2022

Carl Loewen Weingut
15957
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 11% kwasowość: 8 g/l cukier: 12 g/l Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli   
93,99 zł
Carl Loewen Riesling Varidor 2020
  • Riesling
  • Niemcy
  • Wytrawne
Wina z Niemiec

Carl Loewen Riesling Varidor 2020

Carl Loewen Weingut
16239
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli   
90,99 zł
Carl Loewen Ritch Riesling Auslese 2019
  • Riesling
  • Niemcy
  • Słodkie
Wina z Niemiec

Carl Loewen Ritsch Riesling Auslese 2019

Carl Loewen Weingut
14472
Objętość: 750ml Smak: słodkie Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 8,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli   
154,99 zł