Cabernet Sauvignon – uznane wino na skalę światową

Gdyby zrobić listę najbardziej rozpoznawalnych czerwonych odmian winorośli na pewno Cabernet Sauvignon znalazłby się w czołówce. To marka sama w sobie, dająca wina tak charakterystyczne, że rozpoznawalne praktycznie niezależnie od miejsca powstania. Cóż więc jest takiego w winach Cabernet Sauvignon, że doczekały się takiej renomy?

Historia wina Cabernet Sauvignon

Pewnym paradoksem jest, że odmiana obecnie tak popularna jest również bardzo młoda jak na winiarskie warunki. Co prawda jeszcze do niedawna doszukiwano się u niej korzeni sięgających nawet czasów rzymskich, ale teorie te okazały się błędne. Przeprowadzone w latach 90-tych w Kalifornii badania genetyczne dowiodły bowiem, że Cabernet Sauvignon jest naturalnie powstałą krzyżówką Caberneta Franc oraz Sauvignon Blanc, a jego „narodziny” miały miejsce prawdopodobnie w XVII wieku. Badanie te potwierdziły coś, co dla miłośników wina było oczywiste już od dawna, o czym świadczy podobny profil smakowy trzech odmian, charakterystyczne nuty porzeczek (w przypadku Sauvignon Blanc może bardziej liści porzeczek), które łączyły te szczepy.

Na szerszą skalę odmiana zaczęła być uprawiana we Francji pod koniec XIX wieku, szybko stając się istotnym elementem bordoskiego kupażu, zwłaszcza na lewym brzegu Bordeaux, w Médoc. Popularności przysporzył jej fakt, że wypuszcza pąki zwykle 1-2 tygodnie później od Merlota, czy Caberneta Franc, co zmniejsza ryzyko ze strony wiosennych przymrozków. Jednak Cabernet Sauvignon ma również swoje wymagania (jest w tym zakresie odmianą bardziej kapryśną niż równie popularne na całym świecie Chardonnay), gdyż dojrzewa stosunkowo późno. To sprawia, że w trudniejszych rocznikach, czy mniej gościnnych, chłodniejszych regionach musi być czasem zbierane przez osiągnięciem pełnej dojrzałości i zwykle mieszane z innymi odmianami, by tę niedojrzałość zamaskować. To dlatego w wilgotnym, morskim klimacie panującym w Bordeaux, czerwone wina stanowią od dziesięcioleci mieszankę różnych odmian, których proporcjami winiarze żonglują w zależności od pogody w danym roczniku.

O dzisiejszej popularności odmiany najlepiej świadczy fakt, że od początku lat 90-tych do 2010 roku areał upraw na świecie wzrósł dwukrotnie, do 300 tysięcy hektarów. Jedną szóstą znajdziemy we Francji, z tego za mniej więcej połowę odpowiadają różne apelacji w Bordeaux. Poza tym uprawy Caberneta Sauvignon są w niemal każdym winiarskim kraju na świecie, ale tych najbardziej istotnych (pod względem jakości powstających win) należy szukać w Kalifornii, Chile, Argentynie, Republice Południowej Afryki oraz Australii.

W Europie poza Cabernetami z Francji, warto zwrócić uwagę na wina z tej odmiany z Węgier, gdzie zwłaszcza na południu kraju, daje ona ciekawe rezultaty, a także na region Bolgheri w Toskanii.

Za co ludzie kochają wino Cabernet Sauvignon?

Kluczem jest rozpoznawalność smakowa odmiany. Wina z Caberneta Sauvignon są bardzo charakterystyczne. Aromaty czarnych porzeczek i zielonej papryki są praktycznie nie do pomylenia, a są obecne w tych butelkach w zasadzie niezależnie od miejsca pochodzenia danej pozycji. Stąd nawet początkujący fan wina potrafi sobie wyobrazić jak będzie smakowało wino, a jej profil aromatyczny jest łatwy do zapamiętania. Dodatkowo Cabernet Sauvignon to również wino pełne, taniczne, charakterne, zakochują się w nim osoby, które szukają w winach pazura, mocnych garbników.

Kolejnym aspektem, którzy przysparza mu popularności jest umiejętność długiego dojrzewania w butelce. Choć mitem jest, że każde wino zyskuje na leżakowaniu, akurat jeśli chodzi o najlepsze wina z Caberneta Sauvignon nie ma w tym cienia przesady, mają one świetny potencjał starzenia (sięgający nawet kilkudziesięciu lat).

To właśnie umiejętność integracji aromatów i smaków pochodzących z samych winogron, ale też dojrzewania w beczkach i dalszego leżakowania w butelkach decyduje o klasie win z Caberneta Sauvignon. Z czasem gubią one swój młodzieńczy, owocowy, czasem odrobinę zbyt szorstki charakter, stając się jednymi z najbardziej kompleksowych, wielowymiarowych czerwonych win.

smak wina cabernet sauvignon

Atutem Cabernet Sauvignon jest również to, że butelki zawierające wino z tej odmiany znajdziemy w niemal każdym przedziale cenowym dostępnym na rynku. Zaczynając od niedrogich win codziennych, aż po kosztujące kilkaset złotych (ba, czasem nawet kilka tysięcy) pozycje klasy premium. Te ostatnie wina, pochodzące najczęściej z Bordeaux lub Kalifornii, również dzięki prestiżowi, który otacza te winne regiony, to świetny pomysł na prezent dla miłośników wina, którzy lubią pełne, mocne czerwienie, albo po prostu na zakup do swojej własnej, domowej kolekcji.

wino Cabernet Sauvignon

Czym charakteryzują się wina Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon charakteryzuje się wyjątkowo dużą proporcją pomiędzy nasionami, a pulpą w gronach. Dodatkowo owoce są niewielkich rozmiarów, ale posiadają grubą skórkę. To bezpośrednio przekłada się na charakter powstających z nich win, którym istotnym elementem są wspomniane już mocne garbniki. Aby dodatkowo podkreślić ten element, wielu winiarzy praktykuje również długą, dochodzącą do trzech tygodni macerację i dalsze dojrzewanie, zwykle ze sporym udziałem nowych, małych baryłek. W efekcie powstają wina wybitnie garbnikowe, które potrzebują długiego czasu dojrzewania aby ich charakter złagodniał.

Jeśli chodzi aromaty, to najbardziej charakterystycznymi są wspomniane nuty czarnych porzeczek oraz zielonej papryki. Uważa się jednak, że zbyt wybijające się nuty zielone (czasem wspomina się w tym kontekście również o zielonym pieprzu czy nutach warzywnych) to objaw tego, że winogrona zostały zebrana za wcześnie, nim osiągnęły odpowiednią dojrzałość. Za ten charakterystyczny smak odpowiadają związki chemiczne zwane pirozynami, stąd spotykane czasem określenie pirozynowych Cabernetów – trzeba też dodać, że dla wielu miłośników wina taki styl nie jest niczym nagannym, wręcz szukają oni takich aromatów.

Typowy Cabernet Sauvignon to wino epatujące mocnym, ciemnym owocem spod znaku porzeczek, wiśni i śliwek. Mogą dochodzić do nich również nuty ziołowe, ziemiste, a w pozycjach choćby z Australii również eukaliptusowe czy mentolowe. Wraz z dojrzewaniem i ewolucją pojawiają się również akcenty tytoniu, przypraw, drewna z ogniska, czy cedru.

W przypadku tego szczepu istotnym elementem jest pozwolenie winu na dojrzewanie w butelce. Garbniki Caberneta po prostu potrzebują czasu, by złagodnieć, zaokrąglić się. Generalna zasada jest też taka, że wina z Europy wymagają więcej czasu, niż pozycje z Nowego Świata.

Z jakimi potrawami komponować wino Cabernet Sauvignon?

Tutaj ponownie z pomocą przychodzi nam cecha charakterystyczna odmiany, mocne garbniki. Sprawiają one, że Cabernet Sauvignon radzi sobie świetnie z mięsami, które wymagają zmiękczenia przez taniny, a więc choćby wołowiną czy jagnięciną. Spróbujcie win z tej odmiany zwłaszcza z wołowym stekiem, takie połączenie jest wręcz kanoniczne. Dodatkowo przyprawowość, która też jest typowa dla szczepu sprawia, że Cabernet dobrze radzi sobie choćby z pieprznymi sosami (uważajcie jednak na ostre dania oparte o papryczki chili czy inne rodzaje ostrych papryk – wysoki alkohol częsty w tych winach potęguje wrażenia ostrości kapsaicyny).

Innym elementem, który obniża wrażenie taniczności wina jest tłuszcz. Idąc tym tropem i chcąc uwypuklić owocowy charakter można dobierać Caberneta Sauvignon do tłustszych mięs, takich, jak pieczony boczek, albo tych bogatych w kolagen, jak długo pieczony wołowy mostek, czy policzki.

Niejednokrotnie spotykaliśmy się również z podawaniem odmiany do deserów, zwłaszcza gdy z jednej strony mamy młode wino o wyraźnych nutach beczkowych (wanilia, karmel), z drugiej zaś deser, w którym znajdziemy gorzką czekoladę, czy ciemny cukier. To niejednokrotnie zaskakujące połączenie dawało bardzo ciekawe i przyjemne rezultaty.

Dojrzałe Cabernety Sauvignon z rozwiniętymi nutami ewolucyjnymi to prawdziwe pole do popisu, jeśli chodzi o rozmaite dodatki do mięs i sosów – liść laurowy, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, grzyby, masło.

Na koniec zatrzymajmy się jeszcze na serach. Do Caberneta pasują zwykle te bardziej dojrzałe, średnio twarde, jak choćby gouda czy cheddar, ale też pecorino, a do win z większą ewolucją również comté czy gruyere.

Related products

Abbotts&Delaunay - Cabernet
  • Cabernet Sauvignon
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Abbotts & Delaunay - Cabernet Sauvignon 2020

Abbotts & Delaunay
27482
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 13.5% Temperatura podawania: 17°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Pays d'Oc
56,99 zł
Battifarano - Torre Bollita Matera Moro 2014
  • Cabernet Sauvignon
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Battifarano - Torre Bollita Matera Moro 2017

Battifarano
15607
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 18°C Produkowane ze szczepów: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 20%, Primitivo 20% Region: Basilicata
68,99 zł
Chateau MERMOZ 45'Parallele
  • Merlot
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Chateau Mermoz 2020 Bordeaux Superieur AC

CGM Vins
48907
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14 % Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon Region: Bordeaux
59,99 zł
Egri  Korona Voros Harmonia...
  • Blauburger
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Voros Harmonia 2022

Egri Korona Borhaz
15639
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepów: blauburger, syrah Region: Eger
26,99 zł
Egri Korona Cabernet Sauvignon 2018
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Cabernet Sauvignon 2020

Egri Korona Borhaz
15654
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: cabernet sauvignon Region: Eger
29,99 zł
Jagodics - Koszegi Cabernet...
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Jagodics - Koszegi Cabernet Sauvignon 2017

Jagodics Pince
15581
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Sopron
49,99 zł
HKV Hajos-Bajai Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Cabernet Sauvignon

Kunvin Boraszati
11072
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12%  Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon  Region: Hajos-Bajai
27,99 zł
Petreny - Furia
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Petreny - Cabernet Sauvignon Furia Gold 2005

Petreny
23810
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Eger
92,99 zł
Peterny - Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Petreny - Cabernet Sauvignon Silver 2020

Petreny
37765
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Eger
37,99 zł
Petreny - Egri Cabernet Sauvignon Superior
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Eger
220,99 zł
S.Osvaldo Cabernet IGT
  • Cabernet Franc
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

S.Osvaldo Cabernet IGT

San Osvaldo Cantina
15891
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania:18-20 °C Produkowane ze szczepu: Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon Region: Treviso/Veneto
29,99 zł
Tenuta Belguardo 2005 Maremma Toscana
  • Cabernet Sauvignon
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 90% Cabernet Sauvignon; 10% Cabernet Franc Region: Toskania
215,99 zł