Wszystko co powinieneś wiedzieć o Cavie

Cava to nazwa hiszpańskiego wina musującego, które jest jednym z najpopularniejszych win tego typu na świecie. Produkowane jest metodą klasyczną – a więc tym samym sposobem, którym robi się Szampana. Jeśli szukasz szampańskiej klasy, ale nie jesteś gotowy na rujnowanie domowego budżetu, sprawdź koniecznie czym jest Cava.

Cava czyli jaskinia

Choć nazwa Cava po raz pierwszy usankcjonowana została dopiero w 1970 roku, to podobne do niej wino robiono w Hiszpanii już w XIX wieku. Co ciekawe wcześniej używane nazwy tego wina to Champana, Champan lub Xampany. Nawiązanie do najsłynniejszego wina musującego świata było aż nadto oczywiste i z tego też powodu konieczne było nadanie winu nowej nazwy. Słowo „cava” pochodzi od terminu oznaczającego jaskinię i nawiązuje do kamiennych piwnic w których przechowywano to wino musujące.

W późniejszych latach Cava zdobywała coraz większe uznanie w świecie wina, zrywając z wizerunkiem podróbki Szampna, a tworząc na przestrzeni lat własną, uznaną markę. Możliwe było to nie tylko dzięki coraz wyższej klasie tworzonych win, ale także dzięki konkurencyjnym cenom. Podstawowa Cava od uznanego producenta będzie kosztować 2-3 razy mniej niż odpowiadający jej Szampan. Nie wspominając, że niższej jakości Cavy dostępne na półkach marketów mogą być tańsze nawet dziesięciokrotnie.

Alta Alella cellar

Zdjęcie producenta Alta Alella

Z czego robi się Cavę?

Tym co różni Cavę od Szampana są także dozwolone do jej produkcji odmiany winogron. Stawia się tu głównie na lokalne szczepy, jednak również Chardonay i Pinot Noir (a więc odmiany będące podstawą Szampanów) są dozwolone. Trzema głównymi winogronami, które służą do stworzenia Cavy są: Macabeu, Parellada oraz Xarel-lo. Ponadto dozwolone są Garnacha, Monastrell oraz wspomniane szczepy francuskie.

Najczęściej używaną odmianą w produkcji Cavy jest Macabeu, znane szerzej jako Viura – najpopularniejsza biała odmiana Riojy. Pomimo swojego znaczenia wino z tego szczepu smakuje dość prosto oferując delikatne kwiatowe aromaty oraz cytrusowy smak z gorzkim finiszem. Z kolei Xarel·lo (nazywane także Pansa Blanca) jest znacznie bardziej aromatyczne z bogatymi aromatami kwiatowymi i nutami gruszki i melona. Ostatnie winogrono, Paralleda, jest dodawane ze względu na jego kwaśny i pikantny cytrusowy smak. Razem trzy hiszpańskie winogrona tworzą zrównoważone, owocowe wino musujące.

cava winogrona

Zdjęcie producenta Alta Alella

Najbardziej rozproszony region winiarski na świecie, czyli gdzie się robi Cavę

Denominación de Origen (DO) to hiszpańska kategoria win klasyfikująca je ze względu na obszar pochodzenia, ale także na kryteria produkcji takie jak np. dozwolone szczepy winogron czy wydajność plonu z hektara. Jest odpowiednikiem kategorii AoC we Francji czy DOC we Włoszech.

DO Cava jest wyjątkową kategorią ze względu na swoje rozproszenie i pokrywanie się z obszarami innych DO. Choć zdecydowana większość Cav produkowana jest w Katalonii, a konkretnie w subregionie Penedes to Cavę robi się także w Aragonii, Navarze, Valencii, Alelli czy w La Rioja.

Najistotniejszymi regułami obowiązującymi w DO Cava są kryteria dojrzewania wina na osadzie. Do niedawna czas ten wynosił 9 miesięcy dla podstawowej Cavy, 15 miesięcy dla Reservy oraz aż 30 miesięcy dla wina Gran Reserva. Pod koniec 2019 roku wprowadzono jednak szereg istotnych zmian, który obowiązywać będą już podczas produkcji rocznika 2020. Do najistotniejszych należą wydłużenie czasu dojrzewania Reservy z 15 do 18 miesięcy oraz obniżenie maksymalnych wydajności z hektara z 12 do 10 ton. Dodatkowo wszystkie Reservy i Gran Reservy mają odtąd pochodzić z uprawy ekologicznej z krzewów w wieku minimum 10 lat.

alta allela winnica

Zdjęcie producenta Alta Alella

Najlepsze Cavy świata – Cava de Paraje Calificado

Na osobną wzmiankę zasługuje specjalne wyróżnienie Paraje Calificado przyznawane najbardziej wyjątkowym Cavom pochodzącym z pojedynczych winnic. Jest to jedyna kategoria Cavy związana z miejscem pochodzenia winogron użytych do zrobienia wina. Posiada także bardzo surowe regulacje. Najlepszym dowodem na wyjątkowość Cava de Paraje Calificado jest fakt, że zaledwie kilkanaście winnic otrzymało prawo do posługiwania się tym oznaczeniem. Takie wymogi jak starzenie wina co najmniej 36 miesięcy, czy minimalny wiek krzewów 10 lat wydają się bułką z masłem w porównaniu do faktu, że na koniec wino z winnicy aspirującej do Paraje Calificado zostanie ocenione przez specjalną komisję. Wino jest degustowane, jego jakość nie może budzić najmniejszych wątpliwości, a dodatkowo winiarz musi przekonać komisję o unikalności terroir, z którego pochodzi dana Cava.

Jaką Cavę wybrać?

Rafa-Wino od wielu lat współpracuje z jednym z najznamienitszych producentów wspaniałego napoju jakim jest Cava. Alta Alella to wytwórnia pod wieloma względami wyjątkowa. Trudno wyobrazić sobie produkcję wina w sposób bliższy naturze niż robi to Alta Alella. Winiarnia jest zlokalizowana na terenie parku naturalnego Serralada, a od brzegu Morza Śródziemnego dzielą ją zaledwie 2 kilometry. Od momentu założenia wytwórni w 1991 priorytetem jej właściciela, Josepa Marii Puyol-Busquetsa był szacunek do natury. Dlatego zdecydował się na organiczną uprawę winorośli, zachowując pełną bioróżnorodność lokalnej fauny i flory. Kolejnym krokiem katalońskiego naturalisty było stworzenie w 2006 pierwszej na świecie Cavy naturalnej, produkowanej w 100% bez dodatku siarczyn. Dziś w winnicy produkuje się całą linię win i Cav niesiarkowanych o nazwie Celler de les Aus. Status jednego z najlepszych producentów Cavy w kraju został potwierdzony w 2017 kiedy to przyznany został mu prestiżowy tytuł Paraje Calificado.

cava mirgin

Flagowe Cavy Alta Alella

Cava Mirgin Gran Reserva to podstawowa Cava robiona w Alta Alella. Podstawowa rzecz jasna tylko z nazwy -jest to wino dojrzewające w na osadzie w butelce przez minimum 30 miesięcy (niektóre partie nawet 42 miesiące), wykonane z ręcznie zbieranych winogron Xarel-lo, Macabeu i Parellada. Mimo dużej dojrzałości wino jest wciąż lekkie i świeże, pokazuje dużo białego owocu i cytrusów uzupełnionych nutą wypieków. Drobne bąbelki są świetnie wkomponowane, a całość wieńczy nie najdłuższy, lecz przyjemny finisz.

W winnicy robi się także różową wersję podstawowej Mirgin. Cavę Mirgin Reserva Rose tworzy się z lokalnej czerwonej odmiany Mataró, znanej także jako Monastrell. Wino po przejściu procesu drugiej fermentacji zgodnie z metodą tradycyjną dojrzewa na osadzie – zależnie od partii - od 15 do 30 miesięcy. Wyróżniają je delikatne i subtelne aromaty jasnoczerwonych owoców – truskawek, malin i porzeczek, podbite tostową nutą.

Pierwsza w historii Cava naturalna

Cava Bruant Brut Nature to pierwsza Cava w historii zrobiona jako wino naturalne – nie dodano do niej siarczyn. Wino to jest wytworzone w 100% z odmiany Xarel-lo (Pansa Blanca). Po drugiej fermentacji dojrzewa przez okres 15-24 miesięcy. Jest to najmłodsza z dostępnych w Alta Alella Cav. Aktualnie dostępny rocznik 2018 jest wart szczególnej uwagi. Bardzo deszczowa wiosna, oraz gorące i suche lato okazały się doskonałymi warunkami dla uprawy Xarel-lo dając obfity i jakościowy zbiór, z którego powstało mniej strukturalne, lecz niezwykle aromatyczne i owocowe wino. Cava Bruant oferuje intensywny smak jabłek, gruszek i cytrusów uzupełniony nutami migdałów i orzechów laskowych. Lekkie i pełne wigoru wino zapewnia doskonałe orzeźwienie.

cava mirgin opus

Najwspanialsze Cavy na świecie - Paraje Calificado

Mirgin Opus Brut Nature 2015 oraz Mirgin Exeo Brut Nature 2014 to dwie doskonałe Cavy z kateogrią Paraje Calificado. Są to najczystsze Cavy stworzone z wingron zebranych na pojedynczych parcelach winnicy Vallcirera. Choć przyznanie tej kategorii dystynguje całą winiarnię, to podkreślić trzeba że zaledwie dwie najlepsze parcele o łącznej powierzchni 1 hektara zostają sklasyfikowane jako PC. Jeśli dodamy do tego, że plony zostały ograniczone do zaledwie 6 ton na hektar, otrzymamy obraz tego z jak unikalnymi winami mamy do czynienia.

Obie Cavy powstały z winogron Chardonnay oraz Xarel-lo w proporcji 60-40. Różnica między nimi wynika z odmiennych technik produkcji. Chardonnay do Mirgin Opus fermentowało z dębowej beczce, natomiast Xarel-lo zachowało świeżość i wigor dzięki fermentacji w kadzi stalowej. Powstało dzięki temu wino musujące zbalansowane i strukturalne, o aromacie dojrzałych białych owoców i kwiatów, podbite nutami orzechowymi oraz mineralnymi. Wyraźnie podkreślona kwasowość dobrze współgra ze smakami pochodzącymi z ponad 36 miesięcy dojrzewania na osadzie.

Nieco inaczej produkowana jest najwyższa Cava robiona w Alta Alella – Mirgin Exeo. Wino to powstaje tylko w najlepszych rocznikach, a jego charakter wynika z maceracji na skórkach oraz fermentowania zarówno Chardonnay jak i Xarel-lo w używanych dębowych beczkach. Również proces starzenia jest wydłużony w stosunku do minimalnych 36 miesięcy. Znajduje to odzwierciedlenie w kolorze wina, który jest bardziej żółty, a także w aromatach i smakach – owoc jest dojrzalszy, czuć wyraźne tostowe nuty. Wszystko to na tle cudownej kremowości, mineralności, podkreślone przyjemną kwasowością i trwałym, długim finiszem. Jest to Cava o niezwykłej złożoności smaków i aromatów.

Cava Laieta Gran Reserva Rose

Gdy Katalonia i Szampania łączą się w jedno wino

W butelce Laieta Gran Reserva Brut Nature 2015 dochodzi do spotkania Katalonii i Szampanii. To wyjątkowe wino musujące powstaje z czterech odmian, spośród których dwie to typowe szczepy używane do produkcji Szampana. Cava powstała z ręcznie zbieranych i organicznie uprawianych winogron Xarel-lo, Macabeu, Chardonnay i Pinot Noir. W winie na pierwszym miejscu czuć jasne owoce z jabłkami na czele, w tle czuć akcent kwiatowy. Obecne są także pochodzące od Pinot Noir zapachy przypominające czerwone owoce. Na podniebieniu wino pełne wigoru, nie tracące na świeżości. Bardzo eleganckie musujące wino z elektryzującym finiszem.

W Alta Alella za swoją najbardziej lokalną Cavę uważają Laieta Gran Reserva Rose 2015. Wino wykonano z najbliżej związanej z winnicą odmiany, a więc pochodzącym z Katalonii Mataró. Po 10-godzinnej maceracji na skórkach moszcz został przefermentowany, aby przejść ponowną fermentację w butelce i zostać poddany 30 miesiącom dojrzewania na osadzie. Cava ta prezentuje aromaty truskawek, wiśni oraz fiołków, w tle czuć nutę migdałową pochodzącą z dojrzewania. Usta podążają za nosem dodając jedwabiste musowanie. Wszystko podkreślone jest mineralnością i delikatną słonością.

Powiązane produkty

Bruant Cava D.O. Reserva Brut Natur
  • Pansa Blanca (Xarel-lo)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Bruant Reserva Brut Nature 2018, 2019 2020 BIO/VEGAN

Alta Alella - Organic/BIO
8197
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Pansa Blanca (Xarel-lo) Region: Katalonia
125,49 zł
Alta Alella - Bruant Cava D.O. Reserva Brut Natur Magnum
  • Pansa Blanca (Xarel-lo)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 1500ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Pansa Blanca (Xarel-lo) Region: Katalonia
288,49 zł
Alta Alella - Laieta Cava Gran Reserva Brut Nature
  • Wyprzedaż!
  • Pansa Blanca (Xarel-lo)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Laieta Gran Reserva Brut Nature 2017 BIO/VEGAN

Alta Alella - Organic/BIO
10213
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe musujące Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Pansa Blanca, Macabeu, Chardonnay, Pinot Noir Region: Katalonia  
143,99 zł
Alta Alella - Mirgin "Laieta" Rosé Cava Gran Reserva Brut Nature
  • Mataro
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Laieta Rose Gran Reserva Brut Nature 2018 BIO/VEGAN

Alta Alella - Organic/BIO
14644
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: różowe Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Monastrell (Mourvedre) Region: Katalonia  
157,49 zł
Alta Alella - Cava Maller 2016 BIO
  • Macabeo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Maller 2016 BIO/VEGAN

Alta Alella - Organic/BIO
15813
Objętość: 750 ml Smak: Wytrawne/ Brut Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Macabeo (Viura) Region: Katalonia
129,49 zł
Alta Alella - Cava Mirgin Exeo Brut Nature Paraje Calificado  2014 organic
  • Pansa Blanca (Xarel-lo)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Mirgin Exeo Paraje Calificado Brut Nature 2015 BIO/VEGAN

Alta Alella - Organic/BIO
14645
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Pansa Blanca (Xarel-lo) 60%, Chardonnay 40% Region: Katalonia
369,99 zł
Alta Alella - Cava "Mirgin" Gran Reserva Brut Nature
  • Pansa Blanca (Xarel-lo)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Mirgin Gran Reserva Brut Nature 2017 BIO/VEGAN

Alta Alella - Organic/BIO
14643
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Pansa Blanca (Xarel-lo), Macabeu, Parellada Region: Katalonia
79,99 zł
Mirgin Opus Cava de Paraje Calificado Vallcirera
  • Chardonnay
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Mirgin Opus Paraje Calificado Brut Nature 2016 BIO/VEGAN

Alta Alella - Organic/BIO
8207
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Chardonnay, Pansa Blanca (Xarel-lo) Region: Katalonia
256,49 zł
Alta Alella - Mirgin D.O. Cava Reserva Brut Nature 0,375l
  • Pansa Blanca (Xarel-lo)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Mirgin Reserva Brut Nature 2017 BIO/VEGAN 0,375l

Alta Alella - Organic/BIO
8205
Objętość: 375ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Pansa Blanca (Xarel-lo), Macabeu, Parellada Region: Katalonia
55,49 zł
Alta Alella - Mirgin D.O. Cava Reserva Brut Nature Magnum
  • Pansa Blanca (Xarel-lo)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Mirgin Reserva Brut Nature 2017 BIO/VEGAN Magnum 1,5l

Alta Alella - Organic/BIO
8203
Objętość: 1500ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Pansa Blanca (Xarel-lo), Macabeu, Parellada Region: Katalonia
170,99 zł
Mirgin Rose D.O. Cava Reserva Brut Nature
  • Mataro
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Mirgin Rose Reserva Brut Nature 2018 BIO/VEGAN

Alta Alella - Organic/BIO
8206
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Różowe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Mataro (Monastrell) Region: Katalonia
79,99 zł