Wino spumante - co warto wiedzieć?

Wina musujące to temat pełen specjalistycznych terminów, nie zawsze zrozumiałych dla przeciętnego odbiorcy. Do takich terminów należy wino spumante, któremu z pewnością należy poświęcić trochę uwagi ze względu na bardzo gastronomiczny charakter win tej kategorii, elegancję, intensywne musowanie, a przy tym przystępność i owocowość, które sprawdzą się zarówno na niezobowiązującym pikniku, jak i na wystawnej kolacji.

Co to znaczy spumante?

Spumante to włoski termin oznaczający po prostu “wino musujące”. Z tego powodu odnajdujemy go przeważnie właśnie na włoskich etykietach. Wina spumante będą zawsze winami naturalnie musującymi, które zostały wyprodukowane metodą wtórnej fermentacji. 

Jednym z najważniejszych win tej kategorii jest prosecco spumante, do produkcji którego używa się metody charmata (metoda zbiornikowa). Do spokojnego wina bazowego z winogron ze szczepu glera dodaje się wówczas mieszanki cukru i drożdży, po czym fermentuje ono po raz kolejny w zamkniętym, chłodzonym tanku, zwanym autoklawem. Dwutlenek węgla zostaje w zbiorniku z winem, czego wynikiem jest musowanie. 

Oprócz prosecco, winami “spumante” mogą być również inne włoskie wina musujące, np. lambrusco, asti spumante lub nawet franciacorta. Ta ostatnia produkowana jest z użyciem metody tradycyjnej, w której druga fermentacja zachodzi w butelce. Dzięki temu wino ma większy kontakt z drożdżowym osadem, a w jej aromacie obok owoców, znajdziemy nuty brioszkowe. 

wino spumante

Wino spumante a frizzante - różnice

Główną różnicą pomiędzy tymi dwoma rodzajami win musujących jest ciśnienie w butelce. W winach frizzante wynosi ono od 1 do 2,5 bara i mogą być one produkowane jedynie metodą charmata. Są to lekkie, niezobowiązujące wina, odpowiednie do picia z lekkimi przekąskami lub bez towarzystwa potraw. 

W przypadku wina spumante, ciśnienie musi wynosić przynajmniej 3 bary. Dzięki temu bąbelki są o wiele mocniej wyczuwalne w ustach i dłużej utrzymują się w kieliszku. Zazwyczaj korek zabezpiecza się nie tylko tzw. koszyczkiem, ale i aluminiową nakładką. Wina tej kategorii są nieco bardziej wymagające, mają lepszą strukturę i świetnie nadają się do łączenia z potrawami. Wyraźna kwasowość oraz intensywne musowanie czynią z nich świetnych towarzyszy dla owoców morza, sałat z kwaśnym winegretem, a także ryb – nawet tych tłustych i wędzonych. Oczywiście nie zawiodą również jako lekki aperitif. 

Wina spumante mogą być produkowane jako wina białe, ale i jako doskonałe rosé. Mogą być produkowane zarówno metodą charmata, jak choćby prosecco, ale i metodą tradycyjną (Franciacorta).

Rodzaje wina spumante

Należy pamiętać, że oprócz różnorodnych metod produkcji, wina musujące charakteryzują się również specyficzną nomenklaturą w zakresie wytrawności. Wyróżnić możemy cztery najbardziej powszechne kategorie wytrawności dla win spumante: extra brut, brut, extra dry i dry. 

Spumante Extra Brut

Najbardziej wytrawne, zawierają maksymalnie 6 gramów cukru na litr. Wyczuwalne są w nich cytrusy i niedojrzałe owoce, a także nuty warzywne, ziołowe lub trawiaste. W niektórych przypadkach można zauważyć również nuty mineralne. Świetnie nadają się do sałat, lekkich dań warzywnych, np. ze szparagami, oraz owoców morza i ryb. Zdarzają się również wina “brut nature” - oznacza to zerowy cukier resztkowy i bardzo dużą wytrawność.

Spumante Brut

Zawierają między 6 a 12 gramów cukru na litr. Są zazwyczaj bardzo dobrze zrównoważone i nieco bardziej “dojrzałe” aromatycznie - będą miały odrobinę więcej nut owocowych. Prosecco spumante Brut będzie miało wyraźny aromat zielonego melona, zielonych jabłek i cytrusów. Nadają się zarówno do warzywnych potraw, ryb, owoców morza z delikatnymi sosami, jak i do typowych dań kuchni włoskiej.

Spumante Extra Dry

Te wina mają od 12 do 17 gramów cukru na litr i możemy w nich wyczuć delikatną słodycz. Mimo to wina extra dry wciąż są mocno kwasowe i dobrze zrównoważone. Będą w nich dominowały dojrzałe i słodkie owoce sadu oraz nuty kwiatowe i cytrusowe, typowe na przykład dla prosecco extra dry. Są przyjemne do picia solo, ale i w towarzystwie lekkich makaronów lub sushi.

Spumante Dry

W tym przypadku wina będą miały już dosyć dobrze wyczuwalną słodycz, bo zawierają od 17 do 32 gramów cukru na litr. Aromaty w winach spumante dry będą również wyraźnie słodsze, często mocno kwiatowe, czasami z delikatnymi nutami miodowymi. Można zaserwować je do delikatnych deserów, jak panacotta, czy owoce z bitą śmietaną. Świetnie nadadzą się też na ciepły wieczór w ogrodzie.

Rekomendowane wina spumante z oferty Rafa Wino

W Rafa-Wino.pl można odnaleźć bardzo ciekawe przykłady włoskich win spumante, od klasycznych, jakościowych prosecco, po mniej oczywiste propozycje z takich odmian jak pinot grigio, pinot noir, a nawet primitivo.

Tezza – Pinot Grigio Spumante Brut 2019 Organic - białe wino musujące z odmiany pinot grigio od ekologicznego producenta Tezza z regionu Veneto. Pachnie intensywnie dojrzałymi jabłkami, słodką gruszką i cytryną. Bogate, pełne usta i delikatne, perliste bąbelki. 

Marsuret - Maria Rose Spumante - kolejna propozycja z Veneto, tym razem w różowym wydaniu, z odmiany pinot nero. Orzeźwiające, temperamentne w ustach. Aromatyczne, z wyraźną kwiatowością, wyczuwalnymi truskawkami, poziomkami i czerwoną porzeczką. Spokojnie może posłużyć jako aperitif lub dodatek do kwaskowo-owocowych deserów.

Varvaglione - Primo Rose Spumante Brut - musujące wytrawne wino różowe z regionu Apulia. Powstaje z odmian primitivo, negroamaro i verdeca. W nosie aromaty czerwonych i ciemnych owoców, w finiszu wyczuwalna nuta arbuza. Wyraźne, bardzo przyjemne musowanie, które długo utrzymuje się w kieliszku.

wino spumante

Powiązane produkty

Marsuret - Maria Rose Spumante
  • Pinot Noir
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Marsuret - Maria Rose Spumante

Marsuret
14817
Objętość: 750ml   Smak: wytrawne Kolor: różowe musujące Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Pinot Nero Region: Veneto/Conegliano  
64,99 zł
Tezza - Pinot Spumante brut 2019
  • Pinot Grigio
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12,5%  Temperatura podawania:7°C Produkowane ze szczepu: Pinot Grigio Region: Valpolicella
59,99 zł
Varvaglione - Primo Rose Spumante Brut
  • Primitivo
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Varvaglione - Primo Rose Spumante Brut

Varvaglione 1921
15965
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, musujące Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 5-8 °C Produkowane ze szczepu: primitivo, negroamaro, verdeca Region: Puglia
59,99 zł