Odkryj świat polskich win musujących

Kiedy słyszysz “wino musujące” na pewno od razu myślisz o eleganckim szampanie, ukochanym prosecco, ewentualnie o hiszpańskiej cavie. Jeśli jesteś w temacie wina jeszcze bardziej biegły, istnieje szansa, że w Twojej głowie pojawi się też franciacorta albo francuski crémant. Musisz jednak wiedzieć, że nasze, polskie wina musujące wcale nie odbiegają jakością od swoich zagranicznych kuzynów. To właśnie im poświęcimy kilka poniższych akapitów.

Wina musujące w Polsce: czołowi producenci

Polska doskonale nadaje się do produkcji win musujących. Dlaczego? Po pierwsze, grona potrzebne do produkcji takich win nie muszą gromadzić dużych ilości cukru, aby wina, które przechodzą dwie fermentacje nie były nazbyt alkoholowe, oraz aby zachowały żywą kwasowość. Dlatego świetne wina musujące mogą u nas powstać nawet w niezbyt słonecznym roczniku. 

Po drugie, wina musujące to temat znany i lubiany przez polskiego konsumenta, a także bardzo ciekawa nisza, którą możemy zapełnić, jako wciąż bardzo młody kraj winiarski. Nie będziemy rywalizować z Włochami i Hiszpanami w produkcji potężnych win czerwonych, ale cegiełkę dla win z bąbelkami możemy z dumą dołożyć. 

Wielu polskich winiarzy wyczuło ogromny potencjał produkowania win musujących i powoli zaczynamy się w tym specjalizować. Niemal w całym kraju pojawili producenci, którzy zajęli się winami musującymi produkowanymi różnymi metodami. W Polsce centralnej cudowne wina produkowane metodą tradycyjną powstają chociażby u Pana Jana Smolisa, czy w Winnicy Dom Jantoń w okolicach… Łodzi. W zachodniopomorskim bardzo wysoką jakość pokazują Winnice Kojder oraz, każdego roku, Winnica Turnau swoim Brut Classique. 

Świetną jakość mają także chociażby Winnica Lorek, Kępa Wiślicka, czy Winnica Adoria. Radosne i popularne pét-naty wychodzą natomiast bardzo dobrze na przykład Tecławskiej Górze, Winnicy Jaworek, czy Winnicy Jadwiga. Riesling Szumiący z Winnicy Wieliczka to z kolei bardzo lubiany przykład wina dojrzewanego nad osadem w dużych zbiornikach. Ostatnimi czasy przebojem stało się również Piesecco od Winnicy Silesian z Dolnego Śląska, produkowane metodą Merreta.

Zupełnie oddzielnym tematem jest oczywiście region zielonogórski. Tam tradycje tworzenia win musujących sięgają początków XIX w., kiedy często wina musujące (sekty) z Grünberga i okolic były stawiane na jednej półce z najlepszymi szampanami. Tamtejsi współcześni winiarze pracują pilnie nad odbudową renomy tego stylu wina. Przykładem jest chociażby Krzysztof Fedorowicz z Winnicy Miłosz, który swoje wino Grempler Sekt nazywa na cześć Augusta Gremplera, właściciela XIX-wiecznej fabryki win musujących Grempler & Co. Nie sposób też nie wspomnieć o postaci Guillaume Dubois, Francuza, który założył swoją winnicę Gostchorze niedaleko Krosna Odrzańskiego już dobrych kilkanaście lat temu. Przysłużył się on polskiemu winiarstwu w nieoceniony sposób - nie tylko jako jeden z pierwszych udowodnił, że polskie musiaki mogą być genialne, ale przekonał także innych winiarzy ze swoich okolic, aby postawili właśnie na wino musujące. Dzięki temu Krosno odrzańskie stało się stolicą Polskich bąbli, a grupa 5 winnic z okolic Krosna (Od Nowa, Margaret, Aris, Marcinowice, Gostchorze) została mianowana “klubem 5”. To właśnie w Krośnie odbywa się także festiwal win musujących “Muśnięci”, którego pierwsza edycja miała miejsce w zeszłym roku. 

polskie wina musujące

Zdjęcie producenta Gostchorze

polskie wina musujące

Zdjęcie producenta Kępa Wiślicka

Typy polskich win musujących

Wina musujące, nie tylko w Polsce, ale i na świecie produkuje się wykorzystując kilka metod: metodę tradycyjną, metodę Charmata, metodę Merreta, metodę pradawną oraz metodę nasycenia dwutlenkiem węgla. W dużym skrócie wyjaśnimy na czym polegają wszystkie te metody:

Metoda tradycyjna (szampańska) - gotowe wino spokojne (bez bąbelków) trafia do butelki. Winiarz dolewa do wina specjalnie przygotowaną mieszankę cukru i drożdży, a następnie zamyka butelkę kapslem. Wewnątrz butelki dochodzi do ponownej fermentacji, a więc powstaje w niej alkohol i wytwarza się dwutlenek węgla (to właśnie nasze musowanie!). Następnie, wino dojrzewa nad osadem drożdżowym, który nadaje mu nowych aromatów (tzw. autolitycznych). Po określonym czasie wino trafia do specjalnych stojaków (pupitre) lub żyropalet - kapslami do dołu. Potem, każda butelka jest regularnie obracana tak, aby drożdżowy osad zgromadził się pod jej kapslem. Następnym etapem jest schłodzenie szyjki butelki i szybkie usunięcie kapsla wraz z osadem. Na koniec, winiarz może dosłodzić wino do wybranego poziomu, zakorkować butelkę… i gotowe!

Metoda Charmata (Martinottiego, zbiornikowa) - wino spokojne również dostaje odpowiednią dawkę cukru i drożdży, ale przy tej metodzie wtórna fermentacja zachodzi nie w butelce, ale w dużym, stalowym zbiorniku. W ten sposób kontakt wina z osadem drożdżowym jest dużo mniejszy, a więc i aromatów autolitycznych będzie dużo mniej. Po fermentacji i dojrzewaniu, wino jest przelewane pod ciśnieniem do butelek i zakorkowywane.

Metoda Marreta - ta metoda, wymyślona przez Anglika, Christophera Merreta, to właściwie protoplastka metody tradycyjnej. Wino spokojne z mieszanką drożdży i cukru trafia do butelki. Zachodzi w niej wtórna fermentacja i… gotowe! Wszystko bez żyropalet, kręcenia butelką i usuwania osadu.

Metoda pradawna (ancestrale) - ta metoda służy do produkcji popularnych pét-natów. Tutaj wino ląduje w butelce jeszcze przed zakończeniem pierwszej fermentacji. Wszystko, co z niego ostatecznie wyjdzie, jest niespodzianką nawet dla samego winiarza!

Nasycenie dwutlenkiem węgla (saturacja) - polega na nasyceniu gotowego wina spokojnego dwutlenkiem węgla. Taka winna oranżada potrafi być bardzo smaczna - szczególnie podczas letnich upałów.

polskie wina musujące

Zdjęcie producenta Winnica Margaret

polskie wina musujące

Zdjęcie producenta Winnica Wieliczka

Szczepy winogron wykorzystywanych do produkcji polskich win musujących

Wina musujące z różnych regionów świata zazwyczaj produkuje się z tych szczepów, z których najbardziej słynny jest dany region. Podobnie jest z winami musującymi z Polski. Winiarze oceniają sami z jakiej odmiany lub mieszanki odmian, którą uprawiają, wyjdzie najlepsze, kwasowe i świeże wino z bąbelkami. Powstają w naszym kraju zarówno bardziej klasyczne, szampańskie kupaże musujące (na bazie pinot noir, pinot meunier i chardonnay, typowe dla dawnych niemieckich sektów musujące rieslingi oraz, zupełnie współczesne, etykiety wyprodukowane z odmian hybrydowych, np. johanniter, seyval blanc, sibera (a w przypadku pét-natów nawet rondo i regent). 

Polskie wina musujące: smak i zapach

W zależności od odmian wybranych przez winiarza, a także od metody produkcji wina musującego możemy otrzymać wina bardzo różnorodne. 

- Te, które produkowane są metodą szampańską mogą być bardzo świeże i kwiatowe lub też ciężkie i maślano-chlebowe. Wszystko zależy od czasu ich dojrzewania nad drożdżowym osadem. 

- Petnaty będą wesołymi, gęstymi i mętnymi winami o landrynkowych aromatach, które przy pierwszym kontakcie będą kojarzyły się bardziej z piwami kraftowymi, niż z winem. 

- Metoda saturacji oraz metoda Charmata to z kolei receptury na delikatnie musujące wina o aromacie pochodzącym przede wszystkim ze świeżych owoców. 

- Warto pamiętać również o tym, że winiarze mogą swoje wina sprzedawać w wielu różnych wersjach wytrawności - od brut nature (bez dodatku cukru) po półsłodkie wydania demi-sec. 

Ostrzegamy: odkrywanie swoich ulubionych smaków i stylów spośród polskich musiaków to zajęcie na bardzo długi czas.

Do jakich potraw podawać polskie wina bąbelkowe?

Magia win musujących polega na tym, że są zwykle bardzo łatwe w serwowaniu w towarzystwie jedzenia. Eleganckie, wytrawne wino z bąbelkami może być rewelacyjnym aperitifem, bo zaostrzy nasz apetyt i pobudzi kubki smakowe. Nada się jednak również jako towarzysz różnorodnych posiłków - jajek, owoców morza, ryb, sałat, a nawet mięs. W przypadku tych ostatnich dobrze jest dobrać takie wino musujące, które ma odpowiednio bogatą strukturę. Musiaka z większą dozą cukru możecie spokojnie zaserwować do deserów - szczególnie tych śmietankowo-owocowych. 

Do jakich okazji pasują polskie bąbelki?

Trudno o okazję, do której polskie musiaki nie będą pasowały. Z pewnością polecamy je na okazje świąteczne - znakomicie poradzą sobie z majonezowymi sałatkami i rybami na stole bożonarodzeniowym oraz z jajkami wszelkiej maści przy śniadaniu wielkanocnym. Spokojnie można wznieść nimi toast weselny, ten z okazji rocznicy, urodzin i właściwie każdy inny. Letni grill, czy piknik zyska wiele wraz z obecnością butelki dobrego pét-nata, a polskie wino na Waszej karnawałowej imprezie z pewnością zainteresuje gości (“Jak to? Wino z Polski?!”).

Polskie wina musujące w sklepie Rafa-Wino

Od czego zacząć odkrywanie świata polskich bąbelków? Najlepiej od kilku znakomitych producentów z naszej oferty!

Winnica Margaret, czyli jeden z członków Klubu 5 z Krosna Odrzańskiego. Michał Przytuła, uczeń Guillaume Dubois od 2021 zachwyca elegancją i jakością swoich win produkowanych metodą szampańską. Spróbujcie wina Lustr - na bazie chardonnay z odrobiną pinot noir oraz Blask Sto - stuprocentowego  rieslinga.

Kępa Wiślicka to winnica prowadzona już od ponad 20 lat przez Pana Jacka Chrobaka na Pogórzu Cieszyńskim. Wina musujące z tej winnicy długo dojrzewają nad drożdżowym osadem i cudownie pachną zbitym jabłkiem, wanilią i drożdżowym ciastem. 

Kolejny reprezentant Dolnego Śląska - Winnica Adoria, w której Amerykanin Mike Whitney tworzy klasyczne wino na obraz jakościowych szampanów. 

A na koniec polecamy wina od samego Guillaume Dubois, który dzieli się z nami swoimi wytwornymi winami musującymi od 2015 roku, zgarniając same pozytywne opinie i będąc najlepszą reklamą dla polskich win musujących w Polsce i poza nią. Spróbujcie Gost Art Riesling 2021.

Related products

Wino Adoria musujące extra brut
  • Chardonnay
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Adoria - Extra Brut

Winnica Adoria
15723
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska  Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Chardonney Region: Województwo Dolnośląskie
87,99 zł
Kępa Wiślicka - Blanc de...
  • Chardonnay
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Kępa Wiślicka - Blanc de Blancs 2019

Kępa Wiślicka
16003
Objętość: 750ml Smak: wytrawne musujące Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepów:  Chardonnay Region: Śląskie - Ziemia cieszyńska Cukier resztkowy: 6,0 g/l
109,99 zł
Kępa Wiślicka Klasyczne cuvee brut
  • Pinot Noir
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Kępa Wiślicka - Klasyczne Cuvee Brut

Kępa Wiślicka
16002
Objętość: 750ml Smak: wytrawne musujące Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepów:  Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier Region: Śląskie - Ziemia cieszyńska Cukier resztkowy: 6,0 g/l Leżakowanie na osadzie „sur lie”: 12 miesięcy
114,99 zł
Kępa Wiślicka - Musujące...
  • Seyval Blanc
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Kępa Wiślicka - Musujące Cuvee Blanc Brut

Kępa Wiślicka
16636
Objętość: 750ml Smak: wytrawne musujące Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepów:  Seyval Blanc, Hibernal Region: Śląskie - Ziemia cieszyńska Cukier resztkowy: 8,0 g/l
99,99 zł
Kępa Wiślicka musujące brut
  • Sibera
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Kępa Wiślicka - Musujące Brut

Kępa Wiślicka
16004
Objętość: 750ml Smak: wytrawne musujące Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepów:  Sibera, Muscat Odesskii Region: Śląskie - Ziemia cieszyńska Cukier resztkowy: 8,0 g/l
71,99 zł
Winnica Fritz - Perleus Biały 2018
  • Seyval Blanc
  • Polska
  • Półwytrawne
Wina z Polski

Winnica Fritz - Perleus Biały 2018

Winnica Fritz
15099
Objętość: 750ml Smak: Półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska  Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Solaris, Muskat Odesski, Seyval Blanc Region: Województwo Małopolska
73,99 zł
Winnica Fritz - Perleus Różowy 2018
  • Marechal Foch
  • Polska
  • Półwytrawne
Wina z Polski

Winnica Fritz - Perleus Różowy 2018

Winnica Fritz
15100
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 11 % Temperatura podawania: 6-8 °C Produkowane ze szczepu: Marechal Foch, Swenson Red, Muscat Bleu Region: Województwo Małopolska
73,99 zł
Winnica Gostchorze -...
  • Pinot Gris
  • Polska
  • Półwytrawne
Wina z Polski

Winnica Gostchorze - GostArt Demi Sec 2020

Winnica Gostchorze
9235
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepu: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc Region: Ziemia Lubuska  
87,99 zł
Winnica Gostchorze -...
  • Riesling
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Winnica Gostchorze - GostArt Riesling 2021

Winnica Gostchorze
15205
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Ziemia Lubuska  
105,99 zł
Winnica Margaret - Blask...
  • Riesling
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Winnica Margaret - Blask Sto Brut Riesling 2021

Winnica Margaret
16815
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:6-8 °C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Ziemia Lubuska  
84,99 zł
Winnica Margaret - Lustr...
  • Chardonnay
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Winnica Margaret - Lustr Brut 2021

Winnica Margaret
16855
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania:6-8 °C Produkowane ze szczepu: 90% chardonnay, 10% pinot noir Region: Ziemia Lubuska  
82,99 zł
Winnica Wieliczka -...
  • Riesling
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Winnica Wieliczka - Riesling Szumiący 2021

Winnica Wieliczka
16585
Objętość: 750ml Smak: wytrawne półmusujące Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 11 % Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Małopolska
113,99 zł