Dlaczego szampan jest cenionym winem musującym? Najlepsze szampany na wyjątkowe okazje.

Czym jest szampan?

Nazwa szampan jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla win musujących, wytworzonych metodą klasyczną i zrobionych z siedmiu szczepów dozwolonych w francuskiej apelacji AOC Champagne: chardonnay, pinot meunier i pinot noir (dopuszczone są też marginalne Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane i Petit Meslier).

Region w którym produkuje się to wyjątkowe wino, nazywa się Szampania i znajduje się w północno-wschodniej części Francji. Jeszcze do niedawna uznawano że znajduje się na północnym krańcu obszaru w którym z sukcesem można uprawiać winorośl (obecnie na skutek ocieplenia klimatu, obszar ten przesuwa się dalej na północ i np. południowe regiony Anglii również produkują świetne wina musujące). Z powodu swojego chłodnego klimatu, świetnie nadaje się jako obszar produkujący wino musujące, które potrzebuje jako bazy win o niskim alkoholu, wysokiej kwasowości i raczej neutralnym charakterze. Wyjątkowa jest również metoda produkcji, ponieważ druga fermentacja nadająca winu musujący charakter odbywa się w butelkach ( w przeciwieństwie do np. prosecco, które jest robioną metodą Charmata w wielkich stalowych zbiornikach). To nadaje z jednej strony szampanowi dużo więcej złożoności i elegancji a jednocześnie mocno podnosi jego koszt produkcji. Innymi czynnikami które dają szampanom pozycję najlepszego wina musującego na świecie, są bardzo wysokie standardy na każdym etapie produkcji wymagane przez prawo apelacyjne, wyjątkowa gleba o wysokiej zawartości kredy oraz ogromny kunszt producentów.

Najpopularniejsze marki szampanów

Jednak szampan posiada wyjątkową pozycję w świecie wina, nie tylko ze względu na specyficzne metody produkcji, niezwykłą jakość czy uniwersalność w łączeniu z jedzeniem. Nie boję się użyć stwierdzenia, że największą przyczyną sukcesu tego trunku jest… genialny marketing. Na przestrzeni wieków wielu ludzi dołożyło cegiełkę do otoczki składającej się z prestiżu, pożądania i dekadencji wytworzonej wokół szampana (m.in. Marilyn Monroe, Sean Conery, Napoleon czy Winston Churchill). Jednak w zdecydowanej mierze wszystkie świadome lub nie akcje marketingowe, bon moty czy piękne zdjęcia związane z szampanem pochodzą głównie z inspiracji Wielkich Domów Szampana. Jest to grupa największych producentów (24 członków) zrzeszonych w „Union des Maisons de Champagne”.

Veuve Clicquot

Prekursorką postawienia na świadome budowanie marki była Madame Clicquot kierująca domem Veuve Clicquot na przestrzeni XVIII i XIX w. Oprócz tego producentowi temu zawdzięczamy również to, że dzisiejszy szampan jest przejrzysty a jego stopień wytrawności można w łatwy sposób kontrolować. Jest to możliwe dzięki procesowi we Francji nazywanemu „remuage”. Jest to stopniowe odwracanie butelek szampana tak aby zebrany osad drożdżowy znalazł się w szyjce butelki w celu jego usunięcia. Dzisiaj dom Veuve Clicquot należy do koncernu LVHM (giganta na rynku dóbr luksusowych) i produkuje szerokie spektrum etykiet, których generalnie styl można opisać jako bogaty i pełny.

Moët&Chandon

Jeden z największych i globalnie najbardziej rozpoznawalny producent szampana. Założony na początku XVIII w. Obecnie podobnie jak Veuve Clicquot należy do koncercu LVHM. Dzięki przemyślanej strategii marketingowej do której należy m. in. długoletnia obecność jako oficjalny szampan zawodów F1 czy tenisowych rozgrywek ATP oraz bardzo silna siatka dystrybucji, dla wielu osób jest synonimem szampana jako takiego. W ostatnich latach w odpowiedzi na konkurencję innych producentów poprawiono jakość i zmieniono styl na bardziej nieco bardziej wytrawny i złożony.

Dom Pérignon

Przez długi czas traktowany jako submarka należąca do Moët&Chandon produkująca tzw. „prestige cuvee” najlepsze i najdroższe wino producenta. Obecnie jednak zmierza w kierunku coraz większej samodzielności w ramach koncernu LVHM do którego należy. Sama nazwa nawiązuje do mnicha Pierra Pérignon, któremu przypisuje się odkrycie metody drugiej fermentacji i produkcję pierwszego musującego szampana na przełomie XVII i XVIII w. Producent wypuszcza tylko szampany rocznikowe (vintage), z długim okresem dojrzewania na osadzie i z gron pochodzących z najlepszych, wyselekcjonowanych parcel. Szczególnie interesująca jest seria Oenotheque, są to szampany wypuszczane nawet po kilkudziesięciu latach dojrzewania na osadzie, dzięki czemu posiadają niezwykła kompleksowość i złożoność.

G.H. Mumm

Producent założony w XIX w. przez niemieckich winiarzy, którzy zobaczyli ogromny potencjał marketingowy w zdobywającym wtedy ogromną popularność szampanie ( również wiele innych czołowych „Grande Marques” jak Krug, Bollinger czy Tattinger posiada niemieckie korzenie). Obecnie należy do koncernu Pernod Ricard. W flagowej etykiecie Cordon Rouge poprzez dominację szczepu Pinot Noir mamy do czynienia z pełnym, intensywnym stylem.

Szampan

Co stoi za przyczyną popularności najbardziej znanych szampanów?

Barwne etykiety, promowanie się poprzez powszechnie znanych brand ambasadorów, organizacja spektakularnych degustacji czy dostarczenie swoich win na ważne wydarzenia z zakresu polityki, sportu czy kultury. Ale także konsekwentne trzymanie się własnych standardów i stylu danego Domu. Dzięki temu kupując danego szampana (dotyczy przede wszystkim etykiet nierocznikowych gdzie miesza się wina z różnych roczników, rocznikowe posiadają dużo większe wariacje stylistyczne) na przestrzeni lat otrzymujemy bardzo podobny, wysokiej jakości produkt.

To właśnie te działania tzw „Grande Marques” doprowadziły do obecnego statusu szampana jako najbardziej luksusowego produktu w świecie wina i to pomimo że najdroższe ceny osiągają wina ze szczepu Pinot Noir z Burgundii, to w powszechnej świadomości nie mogą się jednak one równać rozpoznawalnością z szampanem.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając szampany?

Warto zwrócić uwagę na kilka czynników, które będą determinować styl szampana. Pierwszy to stopień wytrawności (dosage) określa ile cukru resztkowego będzie w szampanie. Idąc od najbardziej wytrawnego: mamy brut nature, extra brut, brut, extra dry, dry, demi sec i doux. Innym ważnym czynnikiem jest ilość miesięcy na osadzie spędzonym przez daną etykietą. Generalizując, im dłuższy okres tym szampan będzie miał mniej prostych, owocowych a więcej kremowo-orzechowych nut. Podobny wpływ będzie miała data pozbycia się z wina zebranego osadu (disgorgement), im bardziej odległa tym wino będzie miało więcej ewolucji a mniej świeżości (co jednak nie zawsze jest wadą). Duży wpływ mają również użyte szczepy, które determinują profil aromatyczny i strukturę danej etykiety. Z trzech głównych szczepów Chardonnay wnosi mineralność, lekkość i aromaty białych owoców, Pinot Noir daje strukturę, aromaty czerwonych owoców a Pinot Meunier również aromaty czerwonych owoców, lekkość i ziemisty akcent (pozostałe cztery szczepy dopuszczone do produkcji w Szampani – Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane i Petit Meslier pełnią bardzo niszową rolę).

Warto również poszukać fachowych ocen porównawczych danej etykiety z innymi etykietami na podobnym poziomie. Często mniej popularne w powszechnej świadomości wina prezentują dużo lepszą jakość niż te najbardziej medialne.

Jak podawać szampana – na co zwrócić uwagę?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę, częstym błędem jest przechładzanie szampana, idealną temperaturą będzie zakres 8-12 stopni Celsjusza. Generalnie im szampan prostszy i z wyższym dosage tym temperatura powinna być niższa, w przypadku bardzo kompleksowych szampanów dopiero temperatura około 12 stopni Celsjusza pozwala w pełni odkryć wszystkie jego walory. Kolejną kwestią są kieliszki – jeżeli podajemy szampana jako aperitif, dla większej ilości gości to dobrym wyborem będą standardowe kieliszki do szampana, tzw. flety. Jeśli jednak chcemy trochę więcej wyciągnąć z degustacji szampana to polecam kieliszki do białego wina, szczególnie wersje dedykowane Rieslingom czy Furmintom, wtedy dużo łatwiej wyłapać nam pełne spektrum aromatyczne, a wino dzięki większemu kontaktowi z tlenem bardziej się otwiera.

Jak otwierać szampana?
Najlepiej przed otwarciem upewnić się czy butelka nie była wstrząśnięta oraz czy ma odpowiednią temperaturę. Następnie elegancko obcinamy górną część folii, lewą ręką do samego końca procesu zabezpieczamy korek tak aby nie wystrzelił nam do góry. Zaś prawą delikatnie, z wyczuciem „wykręcamy butelkę”, możemy robić to w jednym kierunku a także raz w jedną, raz w drugą stronę cały czas kontrolując mocno ten proces.

Kiedy przed podaniem otworzyć szampana?

Jest to kwestia bardzo indywidualna. Jeżeli lubimy mocne musowanie, to tuż przed konsumpcją. Kolejnym czynnikiem będzie to jak dawno temu był disgorgement (informację tę coraz częściej można znaleźć z tyłu butelki u większości producentów) . Im wino starsze, tym będzie miało drobniejsze, lepiej wtopione bąbelki w strukturę wina, takie wina nie wymagają wcześniejszego otwarcia. Jeśli jednak mamy do czynienia z butelką która miała disgorgement w nieodległym czasie to polecam otwarcie jej 30 min przed momentem serwowania. Dla lubiących eskperymenty polecam spróbować… dekantacji młodego szampana, w bardzo delikatny sposób i wąskiej karafce na kilka minut przed konsupcją – bardzo ładnie wygładza i otwiera szampana, ceną jest oczywiście utrata pewnej dozy musowania.

Jakie dania pasują do szampana?

Te oparte w głównej mierze na chardonnay – to świetna propozycja do dań z ryb i owoców morza, te oparte na pinot noir/meunier świetnie sprawdzą się z foie gras, tatarem a nawet pieczoną kaczką czy stekiem (szczególnie w wersji rose). Szampany genialnie łączą się również z chrupkimi, słonymi rzeczami, dlatego warto spróbować do nich dań w tempurze, panko czy nawet zwykłych frytek. Polecam jednak eksperymentować gdyż szampan to generalnie jedno z najbardziej uniwersalnych win do łączenia z jedzeniem.

Czy warto zainteresować się innymi szampanami? Jeśli tak – jakimi?

Od początku lat osiemdziesiątych XX w. w siłę rośnie ruch tzw. szampanów growerskich (są to producenci, którzy w przeciwieństwie do Wielkich Domów, sami uprawiają wszystkie grona z których robią szampana i działają na dużo mniejszą skalę). Topowi producenci prezentują ogromną jakość i śmiało mogą konkurować z Grande Marques. W ruchu tym mamy również do czynienia z wieloma innowacjami stylistycznymi – mniejszy dosage, fermentowanie na rdzennych drożdżach, starzenie win bazowych w beczkach czy butelkowanie etykiet z jednej parceli. Daje to wina o unikalnym charakterze i dużo większej indywidualności.

Szampany importowane przez Rafa-Wino

DELAVENNE PERE&FILS

jest producentem szampana, który wytwarza i sprzedaje szampana wyłącznie z własnych winogron. Można takich producentów rozpoznać po wzmiance RM na etykiecie. Rodzinna posiadłość, klasyfikowana jako Grand Cru.

Szampan Delavenne Pere&Fils Reserve Brut N/V  

Grand Cru Bouzy Brut Reserve jest produkowany przez mieszanie winogron z dwóch kolejnych zbiorów, z działek posadzonych w połowie stoku w winnicach Bouzy. Subtelne połączenie dwóch zbiorów nadaje temu szampanowi wspaniałą równowagę, która pozostaje niezmienna z roku na rok. Produkowane ze szczepu: 60% Pinot noir i 40% Chardonnay.

Bardzo złożony i głęboki zapach: dojrzałe owoce, maślana bułeczka, ciasto morelowe - a równocześnie intensywne aromaty kwiatowe tworzą fantastyczną kompozycję. 

Wino wielokrotnie nagradzane na międzynarodowych konkursach: 

The Wine Merchant Top 100 – winner 2019

Decanter 2017 – brązowy medal

Glass Bubbly 2017 – złoty medal

IWSC 2019 – 95 pkt

Vignerons Independants Concours 2019 – srebrny medal

Szampan Delavenne Pere&Fils Rose Brut N/V

Grand Cru Bouzy Brut Rosé powstaje poprzez zmieszanie naszego Pinot Noir(43%) i Chardonnay (40%) z dwóch kolejnych zbiorów. 

Aromaty czerwonych jagód, pieczonych czerwonych jabłek i płatków róży. Ten szampan jest soczysty i sycący w ustach, z kremowym, trwałym musem i eleganckim, mineralnym wykończeniem. Spróbuj z kaczką, jako aperitif lub z deserami czekoladowymi, świeżą truskawką lub ciastem wiśniowym.

Wino wielokrotnie nagradzane na międzynarodowych konkursach: 

Wine Spectator – 91pkt

92 points Tyson Stelzer Champagne Guide 2020-2021 

90 Points Stephan Tanzer 

Decanter 2018 – brązowy medal

IWSC 2019 – brązowy medal

Tasted by Andreas Larsson – 92 pkt

Szampan Delavenne Pere&Fils Demi Sec N/V

Champagne Demi-Sec wyróżnia się słodkim charakterem, zrównoważonym odpowiednią kwasowością i pikantnymi nutami czarnego pieprzu, anyżu i kory cynamonu. Podaruj sobie soczyste aromaty truskawek i dojrzałych jeżyn. Bardzo obfite na podniebieniu z dobrą strukturą, równowagą i długością. Cudownie owocowe i bogate w aromaty słodkich, soczystych jagód.

Wino idealne do każdego deseru, takiego jak ciasto czekoladowe, tarty jagodowe, maślane ciasto, świeże truskawki, a także dania kuchni azjatyckiej, a nawet ostre sery.

Nagrodzone na konkursie: Le Guide Hachette DesVins 2017 – gold star

Szampan Delavenne Pere&Fils Blanc De Blancs Grand Cru 2017

Champagne Blanc de Blancs jest produkowany w 100% z Chardonnay z winnic Grand Cru w Cramant, na zboczu Côte des Blancs. Pojedynczy zbiór w roku 2017.

Jasnożółta barwa z jasnozielonymi refleksami. Delikatny blask ożywia tego szampana, podkreślając jego aromaty i elegancję. Delikatny nos i lśniąca elegancja. Jedwabiste uczucie w ustach. Aromaty świeżych owoców i cytrusów. Świetna harmonia i równowaga.

Wypróbuj go jako dodatek do ryb i owoców morza, sushi, smażonego kurczaka lub małży, a nawet prostych przyjemności, takich jak dobry chleb i solone masło.

Nagrody i wyróżnienia:

Concours Des Vins Elle - Gold Medal 2018 and 2016

91 points Tyson Stelzer Champagne Guide 2020-2021 

Powiązane produkty

Champagne Delavenne Pere&Fils  Demi sec
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Półsłodkie
Wina z Francji

Szampan Delavenne Pere&Fils Demi Sec N/V

Delavenne Pere&Fils
15172
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie, demi sec Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 60% Pinot noir & 40% Chardonnay.  Region: Szampania
229,99 zł
Champagne Delavenne Pere&Fils  Rose Brut N/V
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Szampan Delavenne Pere&Fils Rose Brut N/V

Delavenne Pere&Fils
15169
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 60% Pinot noir i 40% Chardonnay Region: Szampania
229,99 zł
Champagne Delavenne Pere&Fils Blanc De Blanc  N/V
  • Chardonnay
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Szampan Delavenne Pere&Fils Blanc De Blancs Grand Cru 2017

Delavenne Pere&Fils
15170
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 100% Chardonnay Region: Szampania
239,99 zł
Champagne Delavenne Brut
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Szampan Delavenne Pere&Fils Reserve Brut N/V

Delavenne Pere&Fils
15167
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 60% Pinot noir i 40% Chardonnay Region: Szampania
229,99 zł
Szampan Moet & Chandon Dom Pérignon Vintage Brut 2010
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Szampan Moet & Chandon Dom Pérignon Vintage Brut 2012

Moet & Chandon
15550
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 6-7°C Produkowane ze szczepu: PINOT NOIR, CHARDONNAY Region: Szampania
1 049,99 zł
Champagne Moet&Chandon Impreial Brut
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Szampan Moet & Chandon Imperial Brut

Moet & Chandon
39410
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: PINOT NOIR, PINOT MEUNIER, CHARDONNAY Region: Szampania
229,99 zł
Szampan Moet & Chandon Imperial Brut Gold Limited
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Szampan Moet & Chandon Imperial Brut Gold Limited

Moet & Chandon
15547
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: PINOT NOIR, PINOT MEUNIER, CHARDONNAY Region: Szampania
201,99 zł