Co to jest vinho verde?

Vinho verde to jedno z najbardziej letnich win, jakie możemy sobie wyobrazić. Swoją lekkością, rześkością i orzeźwiającymi aromatami przywodzi na myśl najpiękniejsze wspomnienia z wakacji: szumiące morze, ciepłe wieczory i gorące słońce.

Co to jest vinho verde?

W dosłownym tłumaczeniu vinho verde to po prostu „wino zielone”. Mimo, że jego kolor w kieliszku faktycznie niekiedy może być tak jasny, że wręcz wydaje się mieć zielonkawe refleksy, to jednak jego nazwa nie jest wcale bezpośrednio związana z kolorem. W Polsce spotykamy prawie wyłącznie białe vino verde, ale istnieją przecież pod tą nazwą etykiety win różowych, i nawet czerwonych. Jest to przede wszystkim wino bardzo młode, niedojrzałe. Produkuje się je szybko, szybko butelkuje, szybko wypija. Jego portugalskim przeciwieństwem jest wino dojrzałe, tzw. vinho maduro, które jest standardowym winem, które odpowiednio długo dojrzewa i może mieć pewien potencjał starzenia.

Vinho verde produkuje się w Minho na północy Portugalii z lokalnych odmian, takich jak alvarinho, arinto, loureiro, avesso.

Wino idealne na lato i inne okazje

Popularność zielonego wina, szczególnie w czasie letnich miesięcy wynika z jego bezpretensjonalnego, świeżego charakteru. Dzięki bliskości oceanu, region Minho, w którym powstają wina z apelacji Vinho Verde DOC może się pochwalić niezbyt wysokimi temperaturami, sporymi opadami i dużą wilgotnością. Dzięki temu grona zachowują wysoką kwasowość i świeże aromaty. Wina, które z nich powstają często oprócz zielonych owoców i cytrusów mają nuty mineralne i słonawy posmak, a do tego delikatnie perła się w ustach. Są też zazwyczaj bardzo lekkie (mogą mieć od 8,5 do 14% alkoholu, ale zazwyczaj woltaż nie przekracza 11,5 procenta). Ten styl sprawia, że są doskonałym wyborem na lato. Pija się je przyjemnie i smakują prawie każdemu. Nadają się na niezobowiązujące spotkanie, piknik i działkowanie z rodziną, czy wieczór na plaży. Będą też doskonałym wyborem na letnie wesele.

Z czym pić vinho verde?

Wino tak lekkie, kwasowe i orzeźwiające będzie świetnie pasowało do słonowodnych ryb i owoców morza, na przykład z grilla. Nadadzą się też do sałaty z kwaśnym winegretem, melona z szynką parmeńską albo słonych przekąsek. Możecie też popijać je z najbardziej letnim jedzeniem, jakie przyjdzie Wam do głowy, jak choćby kawałek dobrze schłodzonego arbuza.

Różowe vinho verde

Może nie jest tak popularne jak białe vino verde, ale na pewno warto zwrócić na nie uwagę i trochę dłużej się za nim porozglądać. Jego idea jest właściwie taka sama: to młode, orzeźwiające wino, delikatnie perliste. Najczęściej zrobione jest z odmiany Espadeiro. Jest soczyste, buchające owocami lata - truskawkami, poziomkami i malinami z własnego krzaczka. Jego kwasowość bywa nieco niższa niż w przypadku białego kuzyna, ale dobre etykiety będą miały dużo ciała i dobry balans.