Winogrona używane do produkcji Brunello di Montalcino DOCG to w 100% lokalny klon sangiovese (brunello). Muszą pochodzić z okolic historycznej gminy Montalcino, która różni się od pozostałych regionów Toskanii mniejszymi opadami i większym nasłonecznieniem, które powoduje szybsze dojrzewanie gron. Choć nie jest to duży obszar, występują na nim różnorodne typy gleb (wapienne, łupkowe, gliniaste, margiel), dzięki którym producenci mogą uzyskiwać wina o złożonym charakterze.
Wina muszą dojrzewać przez 5 lat przed wypuszczeniem do sprzedaży (etykiety riserva - jeszcze dodatkowy rok), z czego dwa lata muszą spędzić w dębowej beczce. Najczęściej używane są beczki z dębu slawońskiego oraz francuskiego.
Z troski o utrzymanie wysokiej jakości, każda partia win musi przed wypuszczeniem na rynek zostać przebadana przez specjalną komisję, która sprawdza, czy została wyprodukowana zgodnie ze wszystkimi wytycznymi, a za wykryte niedociągnięcia winiarzowi grozi kara kilkuletniego więzienia za oszustwa handlowe.
Gotowe, odpowiednio długo dojrzewane w winiarni Brunello możemy oczywiście otworzyć zaraz po zakupie, ale prawdopodobnie nie będzie ono wtedy jeszcze w swojej najlepszej formie. Powinniśmy potrzymać je jeszcze w odpowiednich warunkach przez 5, nawet do 15 lat. Wtedy pokaże nam pełnię swoich możliwości.