5 rzeczy, które musisz wiedzieć o Prosecco

Popularność Prosecco rośnie w Polsce z roku na rok. Nie ma chyba drugiego wina, bez którego nie sposób wyobrazić sobie wyposażenie baru w restauracji, hotelu czy pubie. Jednak czy liczni miłośnicy tego wina wiedzą co właściwie wyróżnia Prosecco?

Prosecco to najpopularniejsze włoskie wino musujące i jedno z najchętniej kupowanych win musujących na świecie. Przez długi czas funkcjonowało na rynku winiarskim w kontrze do Szampana jako jego tańsza i uboższa alternatywa, jednak dziś bazuje na własnej marce zdobywając rzesze nowych miłośników.

Co to jest Prosecco?

To białe wino musujące powstające na terenie północno-wschodnich Włoch. Obszar DOC Prosecco obejmuje 9 prowincji leżących na pograniczu dwóch regionów: Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Prosecco jest zawsze białe, różny jest natomiast poziom słodyczy i musowania wina. Frizzante jest nieco mniej gazowane niż Spumante, jednak różnica pomiędzy nimi jest mała i trudna do wychwycenia.

Najbardziej klasyczną wersją Prosecco jest Extra Dry. Nazwa może być myląca, bo wcale nie oznacza wina bardzo wytrawnego – przeciwnie, jest to wino o nieco wyższym poziomie słodyczy. Można umownie nazwać je winem ćwierćsłodkim. Popularnymi stylami są również Prosecco Brut, a więc wino całkowicie wytrawne i Dry, w którym słodycz jest już wyczuwalna dość wyraźnie. Prosecco charakteryzuje się świeżym, rześkim smakiem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami owocowymi oraz w mniejszym stopniu kwiatowymi. Typowymi smakami są jabłka, gruszki i cytrusy.

z czego robi się prosecco

Z czego robi się Prosecco?

Prosecco było niegdyś również nazwą winogrona, z którego wytwarzało się wino o tej samej nazwie. Na wniosek włoskich winiarzy nazwę szczepu jednak zmieniono na Glera.

W 2009 roku Unia Europejska wydała stosowne regulacje wymagające aby wino o nazwie „Prosecco” było produkowane w obszarze usankcjonowanym włoskim prawem winiarskim. Zabieg ten miał powstrzymać napływ win musujących robionych poza Europą tytułujących się nazwą Prosecco ze względu na szczep winogron użyty do produkcji. Nazwa Glera miała powstrzymać winiarzy z Nowego Świata przed używaniem tytułu Prosecco. Dziś wino o tej nazwie musi być wytworzone w przynajmniej 85% z owoców odmiany Glera pochodzących z obszaru DOC Prosecco.

Jak się je robi – metoda Charmata

Bąbelki w Prosecco powstają naturalnie w wyniku powtórnej fermentacji wina. Metoda produkcji różni się jednak od używanej do wytworzenia Szampana. Sposób produkcji Prosecco nazywamy metodą Charmata od nazwiska jej twórcy. Pierwszy etap produkcji jest taki sam jak dla większości win. Gotowe wino bazowe zamyka się szczelnie w stalowym zbiorniku i pod dużym ciśnieniem przeprowadza się drugą fermentację.

Właśnie na tym polega główna różnica między tworzeniem wina metodą szampańską, w której fermentacja wtórna przeprowadzana jest wewnątrz butelki. Wytwarzanie bąbelków w dużym zbiorniku znacząco wpływa na koszt produkcji wina, co jest także łatwo zauważalne na sklepowych półkach – wina produkowane metodą Charmata są często kilka, a nawet kilkanaście razy tańsze od tych robionych metodą klasyczną. Sposób wytworzenia wpływa również na smak. W porównaniu do dojrzewających na osadzie nawet kilka lat Szampanów Prosecco pozbawione są złożoności smaków i bogactwa struktury. W zamian oferują orzeźwiającą intensywność owoców.

Gdzie produkuje się prosecco

Zdjęcie producenta Marsuret

Gdzie produkuje się najlepsze Prosecco?

Prosecco robi się w północno-wschodniej części Włoch. Wyznaczona przez włoski urząd regulujący pochodzenie certyfikowanych produktów strefa DOC Prosecco posiada dwa podregiony upraw winorośli określone w jej przepisach: Treviso w Wenecji Euganejskiej i Triest we Friuli. Osobną strefą produkcji wina Prosecco jest o wiele mniejsza, bardziej pagórkowata apelacja DOCG Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG.

To właśnie tutaj zaczęła się cała historia tego popularnego wina musującego. Po latach obszar produkcji Prosecco rozrósł się na dużą część północnych Włoch, stąd powstanie apelacji DOCG w malowniczej krainie pomiędzy dwoma gminami – Conegliano i Valdobbiadene. Wina stąd muszą spełniać bardziej restrykcyjne wymogi uprawy i produkcji. Znane są z dużej koncentracji smaku i najwyższej jakości w kategorii win musujących robionych metodą Charmata.

W ramach apelacji wyróżnia się jeszcze tzw. rive, a więc niewielkie obszary skupione wokół pojedynczych wzgórz. Wino oznaczone hasłem „Rive” zrobione jest z winogron pochodzących z winnic, które należą do jednej części gminy.

Na najwyższym szczeblu klasyfikacji win Prosecco znajduje się Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Winogrona przeznaczone do produkcji wina z tym tytułem pochodzą z małego, liczącego 107 hektarów obszaru skupionego na wzgórzu Cartizze w gminie Valdobbiadene, który jest powszechnie uważany za jeden z najlepszych terroir do uprawy Glery na świecie. Tutejsze wina są nieco słodsze i prezentują najwyższą klasę spośród win produkowanych metodą Charmata.

Prosecco Marsuret

Zdjęcie producenta Marsuret

Prosecco Marsuret

Zdjęcie producenta Marsuret

Related products

Cantina San Osvaldo -...
  • Glera
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Cantina San Osvaldo - Prosecco Treviso DOC

San Osvaldo Cantina
10188
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 8-10 °C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Treviso/Veneto
49,99 zł
Marsuret - Agostino Millesimato dry
  • Glera
  • Włochy
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11,5% Cukier: 22 g/l Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: 85% Glera - 15% Verdiso Region: Veneto
83,99 zł
Marsuret Cartizze Superiore dry N/V
  • Glera
  • Włochy
  • Słodkie
Wina z Włoch

Marsuret - Cartizze Prosecco Superiore dry

Marsuret
9184
Objętość: 750ml Smak: słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11,5% Cukier: 27g/l Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Veneto
146,99 zł
Marsuret - Maria Rose Spumante
  • Pinot Noir
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Marsuret - Maria Rose Spumante

Marsuret
14817
Objętość: 750ml   Smak: wytrawne Kolor: różowe musujące Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Pinot Nero Region: Veneto/Conegliano  
67,99 zł
Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller 0,375 l
  • Glera
  • Włochy
  • Półwytrawne
Objętość: 375 ml Smak: Półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11.5%  Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Veneto / Valdobbiadene
51,49 zł
Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller DOCG
  • Glera
  • Włochy
  • Półwytrawne
Wina z Włoch

Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller DOCG

Marsuret
43258
Objętość: 750ml Smak: Półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11.5%  Cukier: 16g/l Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Veneto / Valdobbiadene
71,99 zł
Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller Magnum
  • Glera
  • Włochy
  • Półwytrawne
Wina z Włoch

Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller Magnum

Marsuret
39437
Objętość: 1500 ml Smak: Półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11.5%  Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Veneto / Valdobbiadene
146,99 zł
Marsuret - Prosecco Brut 'San Boldo'
  • Glera
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11,5% Cukier: 11g/l Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Veneto
71,99 zł
Marsuret - Rive Di Guia...
  • Glera
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11,5% cukier: 4 g/l Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Veneto
80,99 zł
Rocca Rossa Prosecco DOC Rose N/V
  • Glera
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Rocca Rossa Prosecco DOC Rose 2021,2022

San Osvaldo Cantina
15794
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 8-10 °C Produkowane ze szczepu: Glera, Pinot Noir Region: Treviso/Veneto
51,99 zł
Tezza - Pinot Spumante brut 2019
  • Pinot Grigio
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12,5%  Temperatura podawania:7°C Produkowane ze szczepu: Pinot Grigio Region: Valpolicella
61,99 zł