Nieznane wina Francji - franuskie wina regionalne Vin de Pays

Czy możliwe jest picie wybornego francuskiego wina bez rujnowania domowego budżetu? Udowadniamy, że tak – podpowiadamy jak szukać win, które okażą się "wielkimi nieznanymi winami Francji".

Klasyfikacja win francuskich

Francja posiada doskonałe warunki do uprawy winorośli oraz długą i bogatą tradycję winiarską, dlatego też wino robi się tu niemal w każdym zakątku kraju. Morze produkowanego wina sprawiło, że konieczny okazał się system, który wino klasyfikowałby ze względu na miejsce produkcji oraz jego jakość. Francuzi postanowili powołać organ, który regulowałby zasady produkcji wina. Miało to pozwolić na ochronę tego co we francuskich winach najlepsze. Tak powstał system klasyfikacji który nosi dziś nazwę AOP – Appellation d’Origine Protege – „chronione oznaczenie pochodzenia” (do niedawna nazywany AOC, na butelkach wciąż można spotkać się z tym nazewnictwem). Aby wino otrzymało prestiżowe oznaczenie musi spełnić określone wymogi dotyczące miejsca pochodzenia, użytych do jego produkcji szczepów winorośli , sposobu uprawy winogron i procesu produkcji wina. Oznaczenie AOP może odnosić się do regionu, ale istnieją też mniejsze apelacje. Apelacje regionalne łączące kilka lub więcej gmin, apelacje ograniczające się do jednej tylko gminy oraz „cru” odnoszące się do jednej, ściśle określonej i sklasyfikowanej parceli.

A co z francuskim winem, które nie otrzymało oznaczenia apelacyjnego? Dla takich win przewidziano kategorie VDT – Vin de Table lub VDP – Vin de Pays. Pierwsza oznacza wina stołowe i odnosi się do win najniższej jakości. O wiele ciekawiej przedstawia się segment Vin de Pays.

Żeby nie było zbyt łatwo, zaznaczyć musimy, że ten środkowy segment win francuskich oznacza się również skrótem IGP rozwijającym się jako Indication Géographique Protégée. Oznaczeń używa się wymiennie, winiarz sam decyduje czy na butelce chce umieścić jedno czy oba oznaczenia.

Vin de Pays

Czym są zatem francuskie wina Vin de Pays? Tłumacząc na polski najtrafniejsze wydaje się określenie „wina regionalne”. Klasyfikowane są one głównie ze względu na pochodzenie geograficzne. W języku ludzi związanych z winem funkcjonuje jednak także określenie „wielkie nieznane wina Francji”. Jest to kategoria, która może okazać się niezwykle ciekawa dla poszukujących dobrej jakości win z Francji, ale niekoniecznie gotowych płacić wygórowane ceny za wina apelacyjne z Bordeaux czy Burgundii. Jak to możliwe? Wystarczy, że winiarz, który produkuje głównie wina apelacyjne, np. AOP Bourgogne, postanowi stworzyć wino, które będzie choćby w części wykonane z niezgodnego z regulacjami apelacyjnymi szczepu. Nie wpłynie to na jakość wina, ale zgodnie z przepisami straci ono prawo do oficjalnego nazywania się Burgundem. Oczywiście nie wszystkie wina VDP/IGP będą prezentowały zadowalającą jakość. Jak w takim razie znaleźć naprawdę interesujące wina? Od tego jest zaufany importer. Przedstawiamy poniżej kilka wyselekcjonowanych przez nas win VdP/IGP.

wina francuskie

Vin de Pays du Vaucluse (wina z Doliny Rodanu)

Jest to jeden z najbardziej winiarskich departamentów we Francji, kolebka prestiżowych win, ale przede wszystkim winiarzy z ogromnym know-how. Są to także siedliska z klimatem sprzyjającym uprawie wysokiej jakości winorośli - suchym i gorącym latem dla optymalnej dojrzałości winogron, ale także mistralem – występującym lokalnie porywistym wiatrem, który dzięki swojej sile oczyszcza atmosferę i utrzymuje czystość owoców. To właśnie w tym idealnym środowisku wina IGP rozwijają się i nabierają nieoczekiwanych właściwości.

To właśnie tutaj, w Dolinie Rodanu, w prestiżowej apelacji Châteauneuf-du-Pape swoje winnice posiada Domaine du Pere Caboche. Historia tego producenta sięga drugiej połowy XVIII wieku, kiedy to Jean-Louis Boisson wraz z żoną odziedziczył winnice położone nad brzegiem Rodanu. Doskonałe parcele znajdują się zatem w rękach rodziny od 250 lat, a wiedza na temat ich uprawy i produkcji wina przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Poza wspaniałymi winami oznaczonymi nazwami apelacji Châteauneuf-du-Pape oraz Cotes du Rhone w winiarnii produkuje się też wina regionalne, które od niedawna sprowadzamy. Gwarantem jakości tutejszych win jest Jean-Pierre Boisson, właściciel, w przeszłości burmistrz Châteauneuf-du-Pape, dziś zaangażowany winemaker.

Le Petit Caboche 2019 rouge

Czerwone, wytrawne, owocowe wina to specjalność Doliny Rodanu. Potwierdza to ta butelka wina z Vaucluse. Ta oszałamiające, elastyczne czerwone wino powstało jako mieszanka odmian Caladoc, Marselan, Egiodola oraz Syrah. Pierwsze trzy odmiany to posiadające ciemną skórkę krzyżówki wyhodowane w XX wieku. W ich genotypach przewijają się takie odmiany jak Grenache, Malbec czy Cabernet Sauvignon. Nie są odmianami dozwolonymi przez AOP, tak więc wytwarza się z nich pyszne wina kategorii Vin de Pays.

Le Petit Caboche w wersji czerwonej przedstawia aromaty bogatych, soczystych jeżyn i słodkich czarnych porzeczek oraz szczyptę przypraw. Po chwili ustępują one miejsca eleganckiemu, świeżemu śliwkowemu finiszowi z dużą ilością dobrej kwasowości, zręcznymi taninami i dopełnieniem nutą dębu, czarnej oliwki i ziół. Brzmi jak idealne wino do potraw z grilla? Zgadza się, polecamy szczególnie jako wino do szaszłyka.

Le Petit Caboche 2019 blanc

Białe wina występują w Dolinie Rodanu stosunkowo rzadko, a jeszcze rzadziej spotkamy je w AOC Châteauneuf-du-Pape. Le Petit Caboche blanc to biała wersja podstawowego wina winnicy zrobiona jest w 100% z Sauvignon Blanc.

Jest coś wyjątkowego we francuskich winach z Sauvignon Blanc. Nie są tak ekstremalnie intensywne w zapachu oraz lekkie w budowie jak popularne wina z Nowej Zelandii, czy choćby hiszpańskiej Ruedy. Tutaj aromat jest silny i złożony, z nutami pąków czarnej porzeczki, aromatami moreli w syropie i przyjemnym akcentem kwiatu pomarańczy. W ustach wino jest gładkie, nieco oleiste i dobrze wyważone między świeżą kwasowością, a słodyczą z aromatami jasnych owoców i delikatnymi nutami kwiatowymi. Finisz jest pełny i gładki, pokazują się nuty cytrusów. Wino można bardzo szeroko łączyć z jedzeniem. Na pewno będzie dobrym towarzyszem dań z grilla. Nasza propozycja to połączenie tego wina z białą kiełbasą z grilla lub ogniska.

Vin de Pays d'Oc (wina z Langwedocji)

Za tą nazwą kryją się nieapelacyjne wina z Langwedocji. Pays d'Oc obejmuje aż pięć odrębnych departamentów, a w jego skład wchodzi większość win, które nie są produkowane w zgodzie z rygorystycznymi regulacjami AOP Languedoc. Jest to ogromny teren od południowych pasm górskich Masywu Centralnego po równiny Camargue, na który składa się ponad trzysta tysięcy hektarów upraw winorośli. Obszar Pays d'Oc ma klimat śródziemnomorski z gorącym, suchym latem i łagodną zimą. Większość opadów jest kompensowana wiosną i jesienią. Wedle przepisów apelacyjnych dozwolone jest tylko kilkanaście odmian, z naciskiem na te pochodzenia śródziemnomorskiego. Tym samym wyklucza to choćby wina Chardonnay czy Cabernet Sauvignon. Nie może dziwić zatem, że wiele najlepszych i najbardziej znanych win produkowanych w regionie Langwedocji jest oznaczonych jako VDP/IGP .

Jedne z lepszych win w regionie robi Abbotts & Delaunay. Ta mieszcząca się w połowie drogi między Tuluzą a Montpellier winiarnia należy do Laurenta Delaunaya, człowieka – instytucji. Należy on do piątego pokolenia winiarzy z Burgundii, jednak dziś jego portfolio obejmuje wytwórnie wina w pięciu regionach, obejmując w sumie obszar 150 hektarów. Głównym założeniem Delaunaya było wejście na południowo-francuski rynek z produkcją wina konsumenckiego, codziennego o bardzo wysokiej jakości. Jak mu to wyszło?

Jego pierwszą winiarnią na południu kraju była założona w 1995 roku wraz z żoną Badet Clement. O jakości produkowanych tam win regionalnych niech świadczy fakt, że są one eksportowane do 55 krajów świata, również do Polski. Proponujemy doskonałe Chardonnay Revelation. To bogate białe wino z ciepłego klimatu dojrzewało w dębowej beczce, dzięki czemu jest przyjemnie zaokrąglone i zyskało dodatkową teksturę. Prezentuje aromaty tropikalnych owoców oraz dojrzałych gruszek, w ustach z kolei jest gęste, maślane, o niewysokich kwasach i waniliowym wykończeniu. Nietrudno pomylić je z nowoświatowym Chardonnay.

wino francuskie

Winnica Abbotts&Delaunay

Wróćmy jednak do projektu Abbotts & Delaunay. Ambitny winiarz o burgundzkim rodowodzie stosuje rygorystyczne metody uprawy i produkcji, rzadko spotykane w Langwedocji. Można się o tym przekonać próbując odmianowych win Abbotts & Delaunay. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Wszystkie te wina łączy zaskakujący styl, skomplikowana i złożona metoda dojrzewania oraz jakość, której niczego nie można zarzucić. Aby nie rozpisywać się nadmiernie weźmy dla przykładu pod lupę wino zrobione z Syrah: grona do produkcji wina pochodzą z trzech terroir (Nimes, Aude, Beziers) nadając mu złożony charakter. Maceracja trwa aż trzy tygodnie aby nadać winu krągłości. Do tego 10% wina dojrzewa w beczce drewnianej, 90% natomiast w kadzi stalowej. Tego typu techniczne zabiegi stosowane są w produkcji każdego z wymienionych win, aby wydobyć z nich to co najlepsze.

Delaunay posiada wiele winnic w całej Francji, jednak na co dzień stacjonuje i nadzoruje pracę na Domaine de la Métairie d'Alon, pięknej winnicy położonej niedaleko Limoux, u podnóża Pirenejów, gdzie jest przekonany, że Pinot Noir może dać jedne ze najlepszych możliwych wyników. Jako że Pinota również nie ma na liście dozwolonych przez AOP to jego ukochany „Solaire” posługuje się oznaczeniem Pays d'Oc IGP.

Wino Pinot Noir Solaire Domaine Metairie d' Alon organic 2016

Wino prezentuje piękny głęboki kolor. Pierwszy nos jest poważny i złożony z zapachów wilgotnej ziemi, korzenia i torfu, a następnie mocnych kwiatowych nut irysa. Nos następnie ewoluuje w kierunku bardziej owocowych nut maliny, dojrzałej wiśni, a następnie ciemnej czekolady. W tym winie czujemy dużo elegancji i głębi. Na podniebieniu pełne i szerokie, pojawia się odrobina ciepłego rabarbaru, charakterystyczna dla najlepszych Pinot Noir. Finisz jest świeży, z domieszką lukrecji, zakończony bardzo jedwabistymi taninami. Bardzo soczyste wino o bardzo dobrej równowadze. Wino z uprawy ekologicznej, wielokrotnie wyróżniane na międzynarodowych konkursach.

Related products

Abbotts&Delaunay - Cabernet
  • Cabernet Sauvignon
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Abbotts & Delaunay - Cabernet Sauvignon 2020

Abbotts & Delaunay
27482
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 13.5% Temperatura podawania: 17°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Pays d'Oc
56,99 zł
Abbotts&Delanuay - Cumulo Nimbus
  • Syrah
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Abbotts & Delaunay - Cumulo Nimbus 2018

Abbotts & Delaunay
27504
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-17 °C Produkowane ze szczepu: Syrah, Grenache Region: Minervois
133,99 zł
Abbotts&Delaunay - Merlot
  • Merlot
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Abbotts & Delaunay - Merlot 2021, 2022

Abbotts & Delaunay
3008
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 13.5% Temperatura podawania: 17°C Produkowane ze szczepu: Merlot Region: Pays d'Oc
56,99 zł
Badet Clement - Révélation Chardonnay
  • Chardonnay
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Badet Clement - Chardonnay Revelation 2020,2021

Badet Clement
48404
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 12°C Produkowane ze szczepu: Chardonnay Region: Langwedocja
72,99 zł
Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Blanc 2019
  • Sauvignon Blanc
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Blanc 2022,2023

Domaine du Pere Caboche
15196
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Sauvignon Blanc Region: Vaucluse
59,99 zł
Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Rouge 2019
  • Syrah
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Rouge 2022

Domaine du Pere Caboche
15197
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5%, 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Caladoc, Marselan, Syrah, Egiodola Region: Dolina Vaucluse
56,99 zł