Etyeki Kuria - producent łączący tradycję z innowacyjnością.

 ,,Wierzymy, że przyszłość buduje się na przeszłości, dlatego staramy się pracować w duchu innowacyjności, szanując tradycje i ucząc się od nich.’’

Winiarnię Etyeki Kúria założono na Öreghegy (Stare Wzgórze) w Etyek w 1996 roku. Od początku stała się znana z dwóch powodów: poszanowania tradycji oraz innowacyjnego sposobu myślenia. Kamieniem milowym w historii winiarni było to, że jako pierwsza w regionie zaczęła  uprawiać winorośle Pinot Noir, by uzyskać czerwone wino. Aktualnie głównym winiarzem jest Sándor Mérész, który dołączył do zespołu Etyeki  dziesięć lat temu. Od tego momentu kształtuje on niepowtarzalny styl win tej winnicy, łącząc lokalne doświadczenia z własnym międzynarodowym podejściem i najnowszymi wynikami badań.  Za swoje winiarskie zasługi w pracy zawodowej Sándor był nominowanych do nagrody „Winiarz winiarzy” na Węgrzech od 2013 roku.

Winnica początkowo obejmowała jedynie dwa hektary. W chwili obecnej obszar uprawy winorośli liczy 54 hektary, rozmieszczone w dwóch regionach winiarskich: Etyek, gdzie uprawia się Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Chardonnay oraz Sopron, gdzie główna odmiana winorośli to Kékfrankos.

Historia Etyeku

Cesarstwo Rzymskie rozciągało się na wschód aż do Dunaju, w tym czasie uprawa winorośli była już znana w rejonie Etyek. Pisemne dokumenty z XIII wieku przypominają o znaczeniu produkcji wina na wzgórzach Budy. Uprawa winorośli w tamtym okresie stała się głównym źródłem dochodów mieszkańców. Niemiecka tradycja uprawy winorośli, sięga początków XVIII wieku, kiedy po wygnaniu Turków z Węgier, we wsi osiedlali  się niemieccy winiarze ze Szwabii. Dzięki ich wpływom w ciągu kolejnych kilku dekad nastąpił rozwój lokalnej uprawy winorośli. Rozwinęli także sztukę budowy tradycyjnych piwnic wykutych w wapieniu. Piwnice (Öreghegy, Kecskegödör, Körpince) mają ponad 100 lat. Po zniszczeniach spowodowanych przez zarazę (filokserę) pod koniec XIX wieku wznowiono uprawę winorośli na przełomie wieków, w dużej mierze dzięki przedsiębiorcy Józsefowi Törleyowi. Torley podczas swoich wielokrotnych podróży do Francji, dostrzegł, że warunki glebowe i klimatyczne Etyek są bardzo podobne do uwarunkowań Szampanii. W 1882 roku założył  firmę zajmującą się produkcją wina musującego z siedzibą w Budafok, w południowo - zachodniej części Budapesztu, pozyskującą winogrona do win bazowych z Etyek.

Po wojnach światowych wznowiono winiarstwo w drugiej połowie lat pięćdziesiątych. Wybudowano duże zakłady przetwórcze oraz piwnice przystosowywane do wymogów socjalistycznej gospodarki planowej. Do lat 70. dominowały tradycyjne odmiany winorośli, jednakże od 1980 r. w winnicach popularność zyskały międzynarodowe odmiany, tj. Chardonnay, Pinot Gris, Grüner Veltliner. Po upadku komunizmu w latach 90., podobnie jak w większości węgierskich regionów winiarskich, w tym Etyek wznowiono produkcję wina wysokiej jakości.

Producent wina Etyeki Kuria

Zdjęcie producenta Etyeki Kuria

Historia Etyeki Kúria

Winiarnię Etyeki Kúria założono w 1996 roku, opierając się na dobrych praktykach winiarskich, które ponownie wprowadziła grupa oddanych profesjonalistów działających tam od początku lat 90-tych. Początkowo pracowano tylko na odmianach białych winogron. W 2001 roku podjęto ryzyko i zasadzono Pinot Noir, wcześniej używanego jedynie do produkcji win musujących. Wykazał on duży potencjał ze względu na niższe średnie roczne temperatury w regionie. Pierwszy rocznik Pinot Noir pochodzi z 2003 roku.  Co roku od 2010 roku świętuje się Pinot Noir podczas festiwalu i pionowej degustacji. Sándor Mérész, główny winiarz, dołączył do zespołu w 2009 roku. Jego zagraniczne doświadczenie zdobyte w winnicach Kalifornii, Toscanii, poparte współpraca z Tiborem Gálem skutkuje niepowtarzalnym stylem winnicy.

Jesienią 2011 roku rozpoczęto kompleksowy projekt modernizacji i rozbudowy Etyeki Kuria, mający na celu stworzenie niezbędnych warunków do produkcji win konkurencyjnych na arenie międzynarodowej.  Wspólnie z węgierską pracownią architektoniczną BORD zaprojektowano nowoczesny budynek, by móc tworzyć nowoczesne, jakościowe wina. Zachowując walory krajobrazu, wybudowano nad tradycyjną piwnicą nowy zakład przetwórstwa i butelkowania. Nowy budynek oddano do użytku w 2013 roku. Ta funkcjonalna konstrukcja daje możliwość grawitacyjnej obróbki winogron oraz produkcji wina.  Rok 2013 to także ważny rok w życiu win Etyeki Kuria  z Sopron, to pierwszy rocznik, do którego butelkowano wina odmianowe: Kékfrankos, Merlot i Zweigelt, wyprodukowane z winogron pochodzących z winnicy w Sopron.

W 2021 roku Etyeki Kúria będzie obchodzić 25. urodziny, prezentując limitowaną edycję wina musującego metodą tradycyjną z rocznika 2018.

Lokalizacja

Region winiarski Etyek - Buda znajduje się 30 km na południowy zachód od Budapesztu, w jego centrum, miejscowości Etyek znajduje się winnica Etyeki Kuria. Spośród 22 regionów winiarskich na Węgrzech winiarze Etyek pracują najbliżej stolicy, obecnie na prawie 1700 hektarach winorośli. Zespół Etyeki Kúria pracuje na łącznie 32 hektarach w pięciu różnych winnicach. Ponadto Etyeki Kuria posiada winnice w pobliżu miasta Sopron, w północno - zachodnim zakątku Węgier, na granicy z Austrią.

W północno - zachodnich Węgrzech region winiarski Sopron zajmuje obszar niemal 1800 hektarów winnic położonych u podnóża Alp, na południowym brzegu jeziora Neusiedlersee oraz na zboczach wzgórz Sopron. W Sopron najważniejszą odmianą winorośli jest Kékfrankos (Blaufränkisch). Zespół Etyeki Kúria uprawia łącznie 22 hektary w czterech winnicach, z których część jest stopniowo odnawiana lub przesadzana.

Filozofia

Filozofia Etyeki Kuria opiera się na dwóch filarach: wysiłku włożonym w tworzenie możliwie najlepszego wina z najzdrowszych winogron oraz podejmowania większej liczby działań promujących zrównoważony rozwój w winnicach i piwnicach. Jak mówi Sándor Mérész: „Musimy jak najlepiej wykorzystać nasze zasoby w każdych okolicznościach. Jedynym sposobem, aby to osiągnąć jest przyzwoita, wytrwała i ciężka praca”.

Jedną z fundamentalnych prawd w świecie win to to, że dobre wina można uzyskiwać tylko z dobrych winogron. Dzięki dotychczasowemu doświadczeniu oraz nowoczesnym technologiom w Etyeki Kuria wszystkie strategiczne decyzje podejmowane są w oparciu o bieżące dane z winnicy. Etyeki Kuria mocno angażuje się w zmniejszanie swoich śladu ekologicznego i dąży do zrównoważonych rozwiązań tam, gdzie jest to możliwe. Obszary jej działania to:

Świadoma architektura – nowoczesny budynek winnicy, oddany do użytku w 2013 roku, częściowo zbudowany pod ziemią, co pozwala na pracę z grawitacją na kilku etapach procesu produkcji wina oraz korzystanie z naturalnej izolacji w piwnicy, zmniejszając zużycie energii.

Energia słoneczna – w 2019 roku Etyeki Kuria zamontowała panele słoneczne na dachach budynków winiarskich, co pozwala pokryć około jedną trzecią rocznego zapotrzebowania winiarni na energię.

Zielona pokrywa i bioróżnorodność – między rzędami winnic Etyeki wysiano specjalną mieszankę nasion opracowaną przez Węgierski Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego (ÖMKi), która walczy z erozją i promuje bioróżnorodność i zdrową strukturę gleby.

Przyjazne dla wegetarian i wegan – wina wytwarzane przez Etyeki Kurie rafinuje się przy użyciu białka roślinnego (grochu) lub bentonitu, nie stosuje produktów pochodzenia zwierzęcego.

Świadome opakowanie – wybór lekkich butelek, ważących na przykład tylko 360 gramów w przypadku Kúria Red, pomaga zmniejszyć ślad środowiskowy transportu, a nowe skrzynki na wino są zamykane bez użycia taśmy.

Wina

Etyeki Kuria wytwarza wina w dwóch regionach winiarskich Etyek-Buda i Sopron. Jej portfolio obejmuje zarówno lekkie, świeże wina półmusujące, jak również dojrzałe wina czerwone. W rodzinie win Pláne Frizzante znajdziemy ciekawe białe i różowe wina lekkomusujące. Podstawę portfolio Winiarni Etyeki stanowią wina klasyczne, z mieszankami wyrażającymi „domowy styl” winnicy z Kúria White, Kúria Rosé i Kúria Red. Rodzina win Premium obejmuje wina jednogatunkowe, które zasłużyły na swoje miejsce w tamtejszych regionach winiarskich. Mowa o Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir z Etyek, Kékfrankos i Merlot z Sopron. W kategorii Superior stworzono Pinot Noir oraz specjalne cuvée z Merlot i Kékfrankos z Sopron. Ponadto stale badane są możliwości winiarni w kategorii win musujących. Eksperymentuje się zarówno z winami musującymi fermentowanymi w zbiorniku, jak i butelkowanymi (méthode traditionnelle).

Zdjęcie producenta Etyeki Kuria

Zdjęcie producenta Etyeki Kuria

Strategia

Istotą strategii Etyeki Kuria jest przekonanie, że podstawą sukcesu winiarni są profesjonalnie prowadzone winnice oraz perfekcyjny proces winnifikacji. Wina Etyeki mają się świetnie prezentować nie tylko na Węgrzech, ale również w każdej winiarni,  restauracji czy sklepie w każdym zakątku świata. W perspektywie średnioterminowej rozważana jest   inwestycja w założenie piwnicy przeznaczonej wyłącznie dla wina musującego metodą tradycyjną oraz budowa zakładu winiarskiego w regionie winiarskim Sopron przeznaczonego dla win czerwonych.

Nowoczesny wizerunek etykiety win Etyeki Kuria był zainspirowany tradycyjnymi wzorami szwów stosowanych przez niemieckojęzycznych mieszkańców Szwabii, mieszkających w miejscowości Etyek od XVIII wieku. Na etykietach win Etyeki Kúria Premium (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Zweigelt, Merlot, Kékfrankos) zauważalne są ślady przeszycia. Na etykietach win Classic projektantka używając prostych geometrycznych kształtów umieściła figury przedstawiające parę (Kúria White), dziewczynkę (Kúria Rosé) i chłopca (Kúria Red).

Kékfrankos 2015 – duma Etyeki Kuria
Jednoodmianowy Kékfrankos z winnic Balf w pobliżu miasta Sopron, po raz pierwszy zabutelkowano w 2013 roku. Rocznik 2015 był wyjątkowo dobrym rokiem dla tej odmiany, zdobywając nagrody na międzynarodowych konkursach kilka lat z rzędu (Brąz - Decanter 2020, 2019, 2018, Brąz – Decanter Asia 2019, 2018, Brąz – IWSC 2019, Champion Award i Best Kékfrankos – Danube Wine Challenge 2019, Best Kékfrankos – Węgierski Parlament Wine Competition 2019, Złoto – Vinarium International Wine Contest Bucharest 2019), stając się najbardziej rozpoznawalnym winem w dotychczasowej historii Etyeki Kúria.

Mérész Sándor Projekt to kreatywny „plac zabaw” głównego winiarza Etyeki Kuria. Eksperymentuje on z odmianami winogron, technikami winiarskimi, naczyniami do leżakowania, które normalnie nie są używane. Wina z małych partii w ilości 1000-3000 butelek pozwalają pokazywać nowe i ekscytujące efekty pracy. Wina specjalnie dedykowane stałym klientom prywatnym i partnerom handlowym.

Zdjęcie producenta Etyeki Kuria

Zdjęcie producenta Etyeki Kuria

Dwa wina specjalnie polecane przez Etyeki Kuria

Sauvignon Blanc
W Etyek, Sauvignon Blanc jest trzecią kluczową międzynarodową odmianą, obok Chardonnay i Pinot Noir, często używaną do produkcji win musujących którą się uprawia. Odmiana ta w wyjątkowy sposób zainspirowała winiarzy, ponieważ reaguje na najmniejszą zmianę czasu moczenia i fermentację starzenia. Nos ukazuje aromaty białych kwiatów, żółtych i zielonych cytrusów oraz świeżych zielonych ziół. To oryginalne, żywe, świeże wino! Idealnym miejscem do wypicia kieliszka Sauvignon Blanc jest taras, zaraz po skoszeniu trawy, ponieważ aromaty wina i otaczający krajobraz nierozerwalnie się mieszają.

Pinot Noir
Pinot Noir to sztandarowe wino Etyeki Kúria. Jeśli jesteś rodzicem, powinieneś mieć ulubione dziecko… a to wino jest ulubionym dzieckiem Etyeki Kuria. Uważna degustacja i analiza każdej beczki pozwala winiarzom podejmować decyzje o tym, jak zasadzić nowe winnice, które beczki zamówić, z jakich partii zmiksować, aby uzyskać efekt, z którego winiarnia Etyeki może być dumna…teraz, ale także za 10-20 lat.

Zdjęcie producenta Etyeki Kuria

Zdjęcie producenta Etyeki Kuria

Related products

Etyeki Kuria - Chardonnay 2018
  • Chardonnay
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Etyeki Kuria - Chardonnay 2018,2019

Etyeki Kuria
15972
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 10 - 12°C Produkowane ze szczepu:  Chardonnay kwasowość: 5,3 g/l Cukier: 3,1 g/l Region: Etyeki - Buda
59,99 zł
Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019
  • Chardonnay
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019

Etyeki Kuria
15977
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% kwasowość: 6,2 g/l cukier: 4,3 g/l Temperatura podawania: 8 - 10°C Produkowane ze szczepu:  Chardonnay, Sauvignon blanc, Zenit Region: Etyeki - Buda
62,99 zł
Etyeki Kuria - Pinot Noir 2018
  • Pinot Noir
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Etyeki Kuria - Pinot Noir 2018

Etyeki Kuria
15973
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor:czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu:  Pinot Noir kwasowość: 5,0 g/l Cukier: 1,0 g/l Region: Etyeki - Buda
59,99 zł
Etyeki Kuria - Plane White Frizzante
  • Zenit
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Etyeki Kuria - Plane White Frizzante

Etyeki Kuria
15966
Objętość: 750ml Smak: wytrawne, musujące Kolor: białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Kiralyleanyka, Zenit, Szurkebarat (Pinot Gris) kwasowość: 5,1 g/l Cukier: 5,7 g/l Region: Etyek-Buda 
39,99 zł
Etyeki Kuria - Red 2020
  • Merlot
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Etyeki Kuria - Red 2019

Etyeki Kuria
15970
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu:  Merlot, Kekfrankos, Pinot Noir kwasowość: 5,3 g/l Cukier: 2,4 g/l Region: Sopron
39,99 zł
Etyeki Kuria - Rose 2020
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Etyeki Kuria - Rose 2020,2021

Etyeki Kuria
15969
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: różowe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 8 - 10°C Produkowane ze szczepu: Kekfrankos, Merlot, Pinot Noir kwasowość: 5,0 g/l Cukier: 5,8 g/l Region: Etyeki -Buda 
36,99 zł
Etyeki Kuria –  MSP Zenit 2019
  • Zenit
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Etyeki Kuria – MSP Zenit 2019

Etyeki Kuria
15979
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,% kwasowość: 6,5 g/l cukier: 4,0 g/l Temperatura podawania: 8 - 10°C Produkowane ze szczepu:  Zenit Region: Etyeki - Buda
62,99 zł
Etyeki Kuria – MSP Fume 2018
  • Sauvignon Blanc
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Etyeki Kuria – MSP Fume 2018

Etyeki Kuria
15980
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8 - 10°C Produkowane ze szczepu:  Sauvignon blanc Region: Etyeki - Buda
62,99 zł