Nadeszła niezwykle kolorowa pora roku. Lasy i parki zachwycają mnogością odcieni. Soczyste jabłka nie pozwalają przejść obojętnie obok sadu. Jest coś, w czym każdy może się zakochać, gdy nadejdzie jesień - wino jest jednym z nich ;)

Minęły gorące letnie miesiące, kiedy chętnie sięgaliśmy po schłodzone musiaki i lekkie orzeźwiające białe wina. Coraz dłuższe wieczory zachęcają do sięgnięcia po butelkę wina, przy której miło spędzimy czas, opierając się jesiennej melancholii. Co to będzie? Mam kilka pomysłów i chętnie się nimi podzielę.

I niech nam towarzyszy refren piosenki Andrzeja Koczewskiego “Jesiennie wino”:

Usiądź razem ze mną

Spróbuj mego wina

Z czereśni, wiśni - resztek lata

Choć jesień się zaczyna”

Jakie powinno być wino na jesień? Na co zwrócić uwagę przy zakupie wina w jesienny okres?

Wydawać by się mogło, że jesień, to już sezon na wino czerwone. Niekoniecznie ;)

Nie róbmy gwałtownego przeskoku z lekkiego białego frizzante, na ciężki czerwony cabernet sauvignon. Dla wielbicieli białych win, jesień to dobra pora roku, aby rozkoszować się białymi, pełniejszymi winami, które świetnie będą się komponować np. z daniami z warzyw, po które chętnie teraz sięgamy. Białe wino na lato? Tak. Lekkie, świeże, mineralne, dobrze schłodzone. Ale jest to też dobry wybór na jesienne wino. Teraz wybieraj białe wina, które spędziły trochę czasu w beczce, są pełniejsze.

Na przykład dobrze dojrzałe, owocowe, skoncentrowane wino Petreny Chardonnay z 2015 roku, które jest ekscytująco uzupełnione nutami beczkowymi - będzie dobrym wyborem na początek jesieni. To nasza nowość! - więc warto spróbować. Podobnie jak Battonage od tego samego winiarza. Tu znajdziemy chardonnay w towarzystwie Harslevelu, Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Veltelini. Intensywne i trwałe w smaku, dobrze zbudowane, kremowe, z wyraźnymi taninami i dyskretnie orzeźwiającą kwasowością. Jeszcze wspomnienie lata - ale już “cieplejsze” w ustach - sprawdzi się jako wino na jesień.

Wina pomarańczowe wzbudzają coraz większe zainteresowanie. Jeśli jeszcze ich nie znasz - jesień to dobra pora roku, aby sięgnąć po pierwszy kieliszek.

Węgry: Etyeki - Orange, Polska: Silesian Roret Riesling, czy Hiszpania: Alta Alella Asarvos - do wyboru i koloru ;)

Zaczyna się sezon na wina czerwone. Tych win nie schładzamy - więc chętniej po nie sięgamy w zimniejsze wieczory - a takie zaczynają się jesienią. Poza tym, do jesiennych warzywnych potraw, grzybów, czy gulaszy - będą idealnie pasowały.

Wino do jesiennych potraw

Winogrona Semillon pochodzące z Bordeaux są często mieszane z Sauvignon Blanc, nadając bujnemu, wypełniającemu usta winu mile widzianą nutę rześkości, która tworzy białe wino, będące doskonałym towarzyszem jesiennych dań. Połącz go z zielonymi jesiennymi warzywami, aby jak najlepiej wykorzystać smaki – w winie możesz wyczuć nutę trawy, a nawet brukselki, więc możesz połączyć z czymś podobnym. Mamy wino izraelskie będące tego typu blendem - Hermon White.

A może semillon w nieco słodszej wersji? Proszę bardzo - półsłodki Mazetier ze wspomnianego Bordeaux. Jabłkowo-gruszkowe aromaty wprowadzą Cię w ciepły nastrój barwnej jesieni.

Skoro jesień jest kolorowa, pijmy kolorowe wina. Przyszła pora na róż: Le Petit Rose, lub Abbottss Grenache Rose.

I przy okazji Grenache - płynnie przechodzimy do win czerwonych, szukając w Alta Alella “GX” zapachów jesiennych owoców. A francuski kupaż grenache i syrah: Abbotts Corbieres wprowadzi nas już w chłodniejszą aurę i zawiedzie rozgrzewającą mocą czerwonego wina.

To, co ludzie uwielbiają w winach ze szczepu barbera – szczególnie na jesień – to to, że może smakować zarówno bogato, jak i lekko, nadając owocowy posmak mocnemu winu, dzięki czemu odczucie w ustach daje wrażenie picia lekkiego czerwonego wina (wszystko dzięki kwasowości). Jeśli szukasz wina do przekąsek w chłodny jesienny wieczór, wybierz lżejsze Gutturnio lub solidnie zbudowaną Barberę d Alba

Hiszpańskie wino z tempranillo jest właśnie tym, czego potrzebujesz, aby rozgrzać kubki smakowe, gdy nadejdzie jesienny chłód. Te czerwienie mają aromaty od ziemistego tytoniu i skóry do goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Pomyśl o aromacie przyprawy dyniowej w kieliszku do wina… Tak - to tempranillo.

Na Rafa-Wino znajdziesz duży wybór win z tego szczepu.

Proste, lekkie: Vegaval Plata Tempranillo - polecane do wszelkiego rodzaju dań z ryżem, mięs i serów. A półsłodkie: Vegaval Tempranillo Semi Dulce wypij do dań azjatyckich i mięs w słodkim sosie. Sprawdzi się także jako towarzysz różnego rodzaju ciast i deserów.

Z regionu Rioja: Royal Tinto, RB Crianza

Jeśli chcesz więcej przypraw, chwyć butelkę z napisem „Reserva”, aby jeszcze bardziej zaspokoić swoje jesienne potrzeby kubków smakowych:

Bodegas Franco-Espaniolas Reserva na pewno Cię nie zawiedzie.

a Baron d’Anglade Reserva będzie już solidnym przygotowaniem do późnej zimnej jesieni…

Te wina możesz sparować z wołowiną, jagnięciną, czy rozgrzewającym gulaszem mięsno- warzywnym.

Wina słodkie do jesiennych wypieków

W chłodniejsze dni chętniej sięgamy po słodkie wina. Jakoś tak cieplej się robi, kiedy w kieliszku mamy słodkie aromaty miodu i lipy. Poza tym jesienne wypieki: szarlotka, czy ciasto dyniowe lepiej smakuje w towarzystwie ulubionego wina.

Budahazy Furmint-Harszlevelu - bezapelacyjnie nasze najlepsze wino z późnego zbioru, o którym wspominamy często. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście - teraz jest odpowiednia pora! A może Zsofia będzie Ci towarzyszyć w chłodny jesienny wieczór?

Może to też dobra okazja, aby rozsmakować się w winach Aszu?

Przeczytaj także:

https://rafa-wino.pl/blog/nowosci/dobre-wino-slodkie-czyli-jakie-przeglad-najpopularniejszych-i-najlepszych-win-slodkich

Jak przygotować grzane wino?

Kiedy nastanie zimna, mokra aura - idealnym winem na jesień jest grzaniec :)

Można kupić gotowy, można zrobić samemu - co zdecydowanie polecam - dodając ulubione owoce i przyprawy.

Potrzebne składniki:

  • Wino: wystarczy butelka niedrogiego czerwonego wina - najlepiej pósłodkiego lub słodkiego. Mamy kilka typów:

https://rafa-wino.pl/wina-z-wegier/964-egri-korona-turan.html

https://rafa-wino.pl/wina-z-wegier/959-egri-korona-menoire.html

https://rafa-wino.pl/wina-z-wegier/43-kunvin-zweigelt-.html

https://rafa-wino.pl/wina-z-hiszpanii/1193-vegaval-plata-tempranillo-semidulce.html

  • Świeże pomarańcze: jedną z nich pokroimy i zagrzejemy z winem, jedną z nich proponuję pokroić i użyć jako dodatek do gotowego napoju. (Aby zminimalizować gorycz, obierz pomarańczę przed gotowaniem w winie.)

  • Przyprawy korzenne: cynamon (najlepiej użyć laski cynamonu), goździki (całe), imbir (kawałki kandyzowanego imbiru, lub zmielony), kardamon.

  • suszone owoce: śliwki, jabłka, rodzynki

  • można grzańca dosłodzić miodem lub cukrem (szczególnie, jeśli użyjemy wina wytrawnego a nie słodkiego)

Wino przelej do garnka, dodaj owoce i przyprawy.

Podgrzewaj, aż wino ledwie się zagotuje na średnim ogniu. Unikaj bulgotania – nie chcesz przecież wygotowywać alkoholu ;)

Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut.

Odcedzić, dodaj jeśli chcesz świeże owoce i pij póki gorące :)

Polecane wina na okres jesienny na rafa-wino.pl

Poniżej zestawienie jesiennych win polecanych na tę porę roku.