Wino Amarone – pochodzenie i historia

Jak na Włochów przystało, zarówno w miejscu pochodzenia, jak i genezie samego wina możemy znaleźć szczyptę romantyzmu. Apelacja Amarone della Valpolicella leży nieopodal sławnej Werony, miasta kochanków Romea i Julii; jednak w przeciwieństwie do młodych zakochanych, Amarone przetrwało próbę czasu i możemy się nim raczyć do dzisiaj. Historia pochodzenia zaczyna się już w czasach Imperium Rzymskiego, gdzie znany był protoplasta Amarone: słodkie wino Recioto. Legenda głosi, iż w latach 30 XX wieku pewien nieco bardziej rozmarzony winiarz zapomniał o jednej z beczek fermentującego Recioto, co poskutkowało przefermentowaniem cukru do końca i finałem w postaci wina wytrawnego („Amaro” znaczy gorzki). Nieco bardziej przyziemna wersja mówi o udoskonaleniu technik winiarskich w podobnym okresie, co pozwoliło przeprowadzić fermentację do końca, no ale umówmy się, że w każdej opowieści tkwi ziarnko prawdy ;)

Amarone – charakterystyka wina i winogron

Dopuszczonych do produkcji Amarone jest kilka bardziej lub mniej lokalnych odmian, ale kluczowe są zasadniczo trzy, niewystępujące właściwie nigdzie indziej na świecie: Corvina, Rondinella oraz Molinara. Odmiany te same z siebie nie mają predyspozycji do produkcji potężnych, czerwonych win - czego najlepszym przykładem jest podstawowe wino regionu, Valpolicella Classico (o którym za chwilę) – zabawa natomiast zaczyna się w procesie zwanym appassimento. Proces ów polega na suszeniu zebranych winogron (nawet do 6 miesięcy) w specjalnych pomieszczeniach, aby pozbyć się zbędnej wody i skoncentrować w owocach cukier oraz smaki. Fermentacja takich winogron może trwać ponad miesiąc i skutkuje winami z bardzo wysoką zawartością alkoholu (do 18%), pełnymi, ekstraktywnymi, z wyczuwalnymi, ale gładkimi taninami i spinającą całość wyraźną kwasowością. W smaku świeże owoce ustępują miejscu słodkim, przetworzonym, dodając nuty takie jak figi, czekolada czy balsamico; nierzadko zdarzają się też przypadki pozostawiania cukru resztkowego, natomiast nawet bez tego zabiegu wina Amarone nie sprawiają wrażenia – mimo ich całej potęgi – mocno wytrawnych.

Z jakiego regionu pochodzi wino Amarone?

Ojczyzną Amarone jest doskonale znany fanom Pinot Grigio i Prosecco region Veneto, a konkretnie apelacja Amarone della Valpolicella DOCG. Jednak nie jest to jedyne wino produkowane z wymienionych wcześniej odmian w rejonie, toteż myślę, że warto przedstawić resztę rodziny.

  • Valpolicella Classico DOC:

lekkie, świeże czerwone wina przeznaczone do szybkiej konsumpcji

  • Valpolicella Classico Superiore DOC:

Classico na sterydach: trochę więcej alkoholu i ciała, nierzadkie jest też delikatne użycie dębowych beczek

  • Valpolicella Ripasso DOC:

kiedy masz ochotę na Amarone, ale zbliża się koniec miesiąca. Metoda Ripasso polega na dodaniu częściowo przefermentowanych wytłoczyn po Amarone do podstawowej Valpolicelli, powodując drugą fermentację dzięki zawartemu w nich cukrze; finalny produkt nabiera nieco więcej tanin, struktury i suszonych smaków Amarone, ale kosztuje przynajmniej 2 razy mniej.

  • Recioto della Valpolicella DOCG:

wspomniany wcześniej przodek Amarone w wersji mocno słodkiej, sprzedawany zazwyczaj w butelkach 0,5l

Do jakich potraw pasuje Amarone?

Będąc całkowicie szczerym: do żadnych. Jest to wino na tyle mocne, gęste, skoncentrowane i wyraziste w smaku, że ciężko będzie znaleźć na talerzu godnego przeciwnika. W pierwszej kolejności poleciłbym do wypicia po posiłku jako wino – uwielbiam to słowo – medytacyjne, lub też zamiast digestifu. Jeśli natomiast koniecznie chcielibyśmy spróbować połączeń kulinarnych, nadziei szukałbym w dziczyźnie, stekach w bardzo intensywnych, ciemnych sosach, dojrzewających twardych serach, jak np. Parmezan czy niebieskich pleśniowych jak Gorgonzola. Istnieje też specjalna potrawa regionalna zwana Risotto all’amarone, która wedle znawców (oraz ludzi którzy jej próbowali) jest najlepszym z tym winem połączeniem.

Skąd wynika wysoka cena wina Amarone?

Na wysoką cenę tego wina składa się kilka czynników. Po pierwsze, przy utracie wody na poziomie 40% w trakcie procesu appassimento, potrzebujemy 2 razy więcej winogron do produkcji tej samej ilości wina. Po drugie, powolna i nawet 3-krotnie dłuższa od przeciętnej fermentacja. Po trzecie, minimalny czas starzenia w dębowych beczkach wynosi 2 lata dla Amarone i 4 lata dla Amarone Riserva, aczkolwiek wielu producentów decyduje się wydłużać ten czas. To wszystko składa się na finalną cenę wina, która zazwyczaj zaczyna się w okolicach 150 zł i – jak to często z winami bywa – potrafi wspiąć się jeszcze bardzo, bardzo wysoko.

Polecane wina Amarone na rafa-wino.pl

W ofercie Rafa-Wino mamy dostęnych kilka win typu amarone.

Najczęściej kupowane: Amarone Valpantena Tezza w butelce 750ml oraz w wersji magnum: 1,5l w drewnianej skrzyni.

Polecamy również najwyższej jakości: Amarone Brolo, czy w przystępnej cenie: Amarone Corte Majoli.