Wino Primitivo – historia i pochodzenie

Wino Primitivo to czerwony szczep winorośli, który w różnych częściach świata jest znany pod kilkoma różnymi nazwami. Przykładowo we Włoszech są to faktycznie wina Primitivo, a w Kalifornii Zinfandel, natomiast w Chorwacji Crljenak. Warto zaznaczyć, że w przeszłości szczepy Primitivo, Zinfandel oraz Crljenak, były uznawane za trzy zupełnie inne szczepy winorośli, jednak badania genetyczne przeprowadzone w latach 70. XX wieku wykazały, że włoskie wino Primitivo posiada ten sam kod genetyczny co kalifornijski Zinfandel i chorwacki Crljenak. Historycznie wino czerwone Primitivo pochodzi z Chorwacji, natomiast szczepy winorośli zostały przewiezione do Włoch oraz Stanów Zjednoczonych. Do Włoch sadzonki wina Primitivo dotarły w XVIII wieku (sprawdź: https://rafa-wino.pl/14-wina-z-wloch). Wina te uprawiano w Apulii (włos. Puglia), stąd obecnie w Italii nazwa tego wina to primitivo di puglia. Zobacz także: https://rafa-wino.pl/145-wina-puglii-wlochy

Określenie „primitivo" pojawiło się dopiero w XIX wieku i pochodziło od włoskiego słowa „primativus", co oznacza „wcześnie dojrzewający". Na początku XX wieku sadzonki trafiły także do Mandurii (wino primitivo di manduria - sprawdź także: https://rafa-wino.pl/wina-z-wloch/421-varvaglione-papale-primitivo-2019-primitivo-di-manduria-dop.html). 

Czym charakteryzuje się Primitivo? – smak i aromat

Wino Primitivo zdecydowanie najlepiej rozwija się w gorącym klimacie, przy czym nie może być on nadmiernie tropikalny, aby grona nie obsychały. Dla winogron ze szczepów primitivo bardzo charakterystyczne jest nierówne dojrzewanie, co oznacza, że podczas zbiorów niektóre winogrona są niedojrzałe, a inne wysuszone. Wina Primitivo, produkowane we Włoszech, są niezwykle smaczne i bardzo aromatyczne. Pijąc taki trunek można zwykle wyczuć nuty owocowe, przede wszystkim jagodowe i wiśniowe, a także pieprz i anyż. W smaku zrównoważony alkohol, natomiast na drugim planie można wyczuć aromat dżemu z owoców leśnych. Niektórzy włoscy producenci decydują się na umieszczenie dojrzewających win w beczkach z amerykańskiego dębu, co dodatkowo nadaje trunkom smaku czekoladowego i waniliowego. Zapach wina Primitivo jest intensywny i trwały. Ma ono wysoką zawartość cukru resztkowego, i umiarkowaną kwasowość. Wina Primitivo mają intensywny, rubinowy kolor, zwykle z fioletowymi refleksami. 

Warto dodać, że wino Primitivo raczej nie nadaje się do długiego leżakowania w beczkach, ponieważ optymalny okres starzenia wynosi od roku do pięciu lat. Cena wina Primitivo to minimum 40 złotych, natomiast za bardzo dobry jakościowo trunek należy zapłacić od dwóch do czterech razy więcej. 

W sklepie internetowym Rafa-Wino ceny win z promitivo zaczynają się od 36,99 zł Warto więc spróbować Moi Primitivo na początek przygody z winami z tego szczepu. 

Jakie są najlepsze połączenia kulinarne z winem Primitivo?

Wino Primitivo najczęściej podaje się w towarzystwie typowo włoskich potraw, takich jak  makarony z mięsem, spaghetti pomidorowe, pizze, mięsa czerwone i białe. Wino Primitivo czasami serwuje się także do deseru, natomiast smakosze tego trunku spożywają go w towarzystwie kilku kostek czekolady. 

Czym różni się wino Primitivo od Palvac Mali i Zinfandel?

Tak naprawdę wino Primitivo i Zinfandel to ten sam szczep. Natomiast chorwacki Plavac Mali jest krzyżówką szczepów zinfandel i dobričić. Oczywiście można znaleźć drobne różnice w smaku i aromacie, jednak pod względem genetycznym te odmiany są tożsame. 

Do jakich potraw warto podawać Primitivo?

Wino Primitivo doskonale pasuje do dań kuchni włoskiej, a także czerwonych i białych mięs. Mocny smak trunku sprawia, że można je zaserwować z pieczonym indykiem, jagnięciną, szafranowym risotto, pizzą, makaronami i lasagne. Primitivo pasuje także do dziczyzny, serów oraz wędlin. 

Takie wino idealnie sprawdza się więc do obiadu lub kolacji. Właśnie dlatego wina Primitivo spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony klientów i obecnie są jednymi z popularniejszych w Polsce.

Vincenzo Battifarano, którego wina importuje Rafa-Wino, poleca wypróbowane przez siebie przepisy kulinarne. Włoskie potrawy, które idealnie pasują do win Primitivo.

Zapraszam do kulinarnej podróży, w której przewodnikiem jest włoski wielbiciel wina i jedzenia:

Kiełbasa Basilicata:

jest zrobiona z wyselekcjonowanych kawałków wieprzowiny, doprawiona solą, pieprzem, nasionami dzikiego kopru włoskiego i mieloną słodką papryką. Starzeje się przez kilka miesięcy. Kiełbasa jest dodawana do sosów pomidorowych, grillowana na ogniu lub podawana na kromkach chleba tostowego.

Agnello delle dolomiti lucane: Jagnięcina alla Lucana (Basilicata)

to typowe danie naszego regionu. Jagnięcina pieczona na ziemniakach i kilku składnikach cebuli, pietruszki, czosnku i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia."

Polecane wina: Primitivo Akratos MateraTorre Bolita Matera Moro, oraz Curaffanni Matera Moro

Jak serwować Primitivo?

Primitivo to wino czerwone, które należy serwować jako lekko schłodzone. Oznacza to, że wino powinno mieć temperaturę od 10 do 16 stopni Celsjusza. Dokładną kontrolę temperatury umożliwia specjalny termometr do wina, przy czym warto pamiętać o tym, że po przelaniu wina do kieliszka, temperatura trunku od razu wzrasta o 1 lub 2 stopnie Celsjusza. Do wina Primitivo najlepszy jest większy, bardziej pękaty, kieliszek, który umożliwia wyczucie aromatu i smaku. Taki kształt sprawia, że bukiet jest bardziej skoncentrowany, a temperatura jest utrzymana na odpowiednim poziomie. 

Najlepsze Wina Primitivo na rafa-wino.pl

W ofercie rafa-wino.pl możesz znaleźć szeroki wybór win Primitivo. 

Największy wybór oferuje Varvaglione - produkuje wino od prawie stu lat, obejmując cztery pokolenia rodziny. Skoncentrowane na rodzimych odmianach winogron Apulii, bogate portfolio Varvaglione słynie przede wszystkim z doskonałego Primitivo. Na Rafa-Wino kupisz m.in. Varvaglione - Primitivo del Salento "12 e mezzo" 2017, bardzo lubiane Papale Primitivo 2019 Primitivo di Manduria DOP, lub wyjątkowo eleganckie Cosimo Varvaglione Collezione Privata Primitivo Old Vines 2016 Primitivo di Manduria DOP

Na uwagę zasługuje także Battifarano Akratos (sprawdź: Battifarano), które jest aksamitne, z owocowym posmakiem. Można je kupić tutaj: Battifarano - Akratos

Wina Primitivo są uznawane za bardzo smaczne, pasujące do różnych potraw obiadowych, w przystępnych cenach. Obecnie Primitivo staje się coraz częściej poszukiwanym i modnym winem, dlatego warto go skosztować. 

Sprawdź także: https://rafa-wino.pl/39-nagrodzone