Słyszałeś to już milion razy. Białe mięso trzeba łączyć z białym winem. Ale czy to jedyna słuszna opcja? Tak jak możemy przyrządzić kurczaka na wiele sposobów, tak na pytanie “Jakie wino do niego dobrać?” możemy uzyskać wiele odpowiedzi.

Przyjrzyjmy się zatem, czym kierować się przy wyborze wina do drobiu?

Wino do drobiu – najważniejsze informacje

Szukając idealnego wina do kurczaka, musisz pamiętać, że to mięso o bardzo delikatnym smaku. Co to dla nas oznacza? Że kluczowe przy wyborze wina będą dodatki i sposób przygotowania. To one przesądzą o tym, po jaką butelkę sięgniemy.

Dlatego klasyczna zasada każąca dobierać białe wino do białego mięsa i czerwone do czerwonego może okazać się nie do końca sprawdzona. Białe wino jest zwykle delikatniejsze. Nie zdominuje i nie przysłoni smaku dania. Dlatego jest zwykle chętnie wybierane do kurczaka.

Pamiętaj jednak, że określenie "białe wina" jest bardzo szerokie. Obejmuje zarówno leżakujące na osadzie i beczkowane Chardonnay, pełne świeżych cytrusów, lekkie Sauvignon Blanc czy aromatyczny, krągły, o słodkich nutach dojrzałych owoców Gewurztraminer wyprodukowany z gron z późnych zbiorów. Każde z tych win sprawdzi się z zupełnie innym daniem.

Najważniejsze to dobrze rozpoznać teren. Jak przyrządzony będzie kurczak? Czy będzie pieczony w całości, z warzywami? Będzie miał azjatycki, słodko-kwaśny twist? A może będzie w pikantnej, chrupiącej panierce? Gotowany razem z winem? Grillowany i podawany z sosem BBQ? Świeże zioła i cytryna proszą się o zupełnie inne uzupełnienie niż śmietanowy sos z grzybami.

Jak widzisz, kurczak niejedno ma imię. Dobrą zasadą, która się tutaj sprawdzi, jest dopasowanie intensywności wina do intensywności potrawy. Lekka potrawa, lekkie wino. Dlatego też czasami także czerwone szczepy będą dobrze pasować, gdy zdecydujemy się na bardziej wyrazisty przepis

W poniższym zestawieniu win nasze propozycje bazują na uzupełnianiu dania oraz szukaniu wspólnych nut smakowych wina ze składnikami użytymi w potrawie.

Gotowany kurczak – jakie wino wybrać?

Chudy i delikatny w smaku. Gotowany kurczak jest idealnym rozwiązaniem dla osób lubionych jeść zdrowo. Praktycznie bez tłuszczu, będzie bardzo soczysty i miękki. Jednocześnie mięso będzie bardzo delikatne w smaku. Dlatego przy wyborze wina trzeba pamiętać o tym, żeby nie przysłoniło ono jedzenia.

Jakie wino sprawdzi się najlepiej z gotowanym kurczakiem? W tym przypadku szukamy białego wina, które jest delikatne, lekko aromatyczne i świeże. I które będzie współgrało z warzywami, z którymi bardzo chętnie gotowany kurczak pojawia się na talerzu.

Szczepy takie jak Pinot Grigio, wytrawne Chenin Blanc lub Colombard będą świetnym wyborem. Również niebeczkowane Chardonnay, takie jak Chablis, doskonale dopełni całość. Lekkie, z niską zawartością alkoholu wina te będą przyjemnie grać w tle i uzupełniać delikatny smak gotowanego kurczaka.

Czym się kierować przy wyborze wina do grilla?

Klasyka weekendowych spotkań w gronie rodziny i znajomych. Łatwy w przygotowaniu i niewymagający dużo pracy. Kurczak przyrządzony na grillu będzie miał zdecydowanie więcej smaku. Pachnący przyprawami, z pyszną i chrupiącą skórką, a przy tym miękki w środku. Do tego świeże, chrupiące warzywa, takie jak grillowane ziemniaki. Tylko jakie wino do tego dobrać?

Dużo intensywniejsze smak grillowanego kurczaka, to jedna z tych okazji, kiedy do drobiu sprawdzi się również czerwone wino. Wszystko dlatego, ponieważ taniny w nim obecne dobrze komponują się ze smakiem umami oraz tłuszczem.

Kiedy chcemy podać skrzydełka albo udko z kurczaka, szukamy czegoś z delikatnymi taninami oraz wyczuwalnymi aromatami czerwonych owoców i przetworów. Win takich jak Zinfandel , Shiraz lub Grenache — wszystkie tylko delikatnie muśnięte beczką. Kurczak to przecież nie jest stek! Z kolei w przypadku piersi z kurczaka grillowanej z ziołami lub cytryną, pomyśl o czymś równie świeżym i ziołowym. Lekkie czerwone wino takie jak Beaujolais, czy inne oparte na szczepie Gamay.

Dobrym pomysłem na wino do kurczaka z grilla będzie też wino musujące. Może to być wino wytwarzane klasyczną metodą szampańską, jak węgierskie Demeter Zoltan - Tokaji Pezsgo 2015, cz hiszpańska Cava. Albo tak popularne Processo z Włoch. Tutaj akurat sprawdza się zasada kontrastu. Musujące wino świetnie odświeży usta po tłustszym kawałku kurczaka czy wyrazistym sosie BBQ. Dodatkowo w przypadku szampana odświeżająca, przyjemna kwasowość, łączy się z biszkoptowym, maślanym finiszem.

Ciekawą regionem, na który możemy skierować naszą, uwagę szukając wina na grilla, są Węgry. Wina z węgier to zarówno średniej budowy czerwone wina, jak i wina musujące.

Dodatkowo, w poszukiwaniu pomysłów na wino do grilla warto sprawdzić również nasze wcześniejsze rekomendacje najlepszych win.

Jakie wino pasuje do pieczonego kurczaka?

Prawdopodobnie najlepszy sposób na przygotowanie kurczaka. Dzięki niemu zachowuje delikatność, a przy tym wciąż jest pełen smaku. Pieczony kurczak, to danie, z którym sprawdzi się zarówno pełne czerwone wino, wino różowe, a nawet wytrawne białe.

Doskonałe będzie połączenie z białym aromatycznym winem, takim jak Chardonnay. Aromatyczny Viognier, z dominującymi aromatami brzoskwiń i moreli będzie idealny, kiedy kurczak przyrządzony jest z dodatkiem miodu.

Bardzo ciekawe będą wina z Austrii. Na przykład Gruner Veltiner. Bardzo wszechstronny szczep, z ziołowymi nutami oraz lekko pieprznym finiszem, będzie jak znalazł jeśli kurczak jest pieczony z czosnkiem i ziołami w sosie własnym i wykończony kawałkiem cytryny.

I na koniec czerwone wino. W szczególności Pinot Noir. Jest lekki, ale nie jest przy tym zbyt kwasowy. Ziemne akcenty dobrze uzupełniają smak pieczonego kurczaka.

Czy do duszonego kurczaka pasuje wino?

Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Oczywiście, że tak.

Duszony kurczak, to jednak przede wszystkim sos, który nadaje charakteru całemu daniu. To nim powinniśmy kierować się przy wyborze wina.

Kurczak z azjatyckim twistem, np. w potrawce na bazie mleczka kokosowego i pikantnych przypraw najlepiej będzie smakować z Rieslingiem off dry lub Gewurztraminer. Bardziej słodkie, przez większą zawartość cukru resztkowego idealnie zbalansują pikantność dania.

Śmietana lub creme fresh w daniu, potrzebować będzie pełnego Chardonnay, które dojrzewało w beczce, np. Petreny Chardonnay. Takie wino jest wystarczająco orzeźwiające, aby przebić się przez ciężki sos, ale przy tym na tyle aromatyczne, by uzupełnić całość.

W przypadku duszonego kurczaka jest również miejsce na czerwone wina. Sprawdzą się one zdecydowanie w towarzystwie grzybów, oraz kiedy użyjemy czerwonego wina do gotowania. Albo w przypadku kurczaka duszonego z pomidorami po myśliwsku. Jakie szczepy polecamy wtedy najbardziej? Pinot Noir i Syrah, zwłaszcza delikatnie beczkowane, aby kwasowość świeżych, czerwonych owoców wciąż przebijała się na pierwszy plan, a taniny były wygładzone i aksamitne.

Przepisy z winem i drobiem: coq au vin

Klasyczny przepis kuchni francuskiej. Łączy w jednym daniu całego kurczaka długo duszonego w sosie opartym na aromatycznym czerwonym winie i ziołach. Przez wielu, którzy mieli okazję go spróbować, określany jako najlepszy kurczak, jakiego jedli w życiu.

Składniki:

cały kurczak (ok. 1,2 kg)

boczek w plastrach

pieczarki - 500 g

szalotka - 150 g

czosnek - 2 ząbki

tymianek - 1 łyżeczka

olej rzepakowy 5 łyżek

liść laurowy - 2 szt

bulion drobiowy - 200 ml

czerwone wytrawne wino - 400 ml

Kurczaka myjemy, osuszamy i rozbieramy na części. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę obieramy i również kroimy w ćwiartki. Pokrojony na pół boczek podsmażamy w garnku na oleju. Wyjmujemy. Następnie na tym samym oleju podsmażamy przez 3-4 minuty szalotki i grzyby. Doprawiamy je solą i pieprzem i wyjmujemy.

Pora na sos!

Do garnka, w którym podsmażaliśmy boczek, pieczarki i szalotkę, przekładamy kurczaka i wlewamy resztę oleju. Kawałki kurczaka podsmażamy przez około 10 minut z każdej strony, obracając. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy, krótko podsmażając. Całość zalewamy czerwonym winem i bulionem. Dodajemy pieprz, sól, tymianek i liść laurowy. Teraz czekamy, aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy przesmażone wcześniej pieczarki, boczek i szalotkę. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Na sam koniec dodajemy odrobinę octu. Całość doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Idealne czerwone wino do coq au vin? Warto postawić na aromatyczne, z miękkimi taninami i pełne nut dojrzałych owoców. Dlatego dobrze zaopatrzyć się w butelkę Merlot, Syrah, lub Granache.

A jakie wino podać do dania? Najlepiej to samo, którego użyliśmy do gotowania! Taki wybór gwarantuje świetne uzupełnienie nut smakowych duszonego kurczaka i współgranie całości.