Wino Pinot Noir to najbardziej cenione wino na świecie. Dowiedz się dlaczego? Wina zrobione z Pinot Noir mają ogromną rzeszę zapalonych entuzjastów wina. Średnie ceny Pinot Noir są zwykle wyższe niż win z innych winogron. Więc co takiego jest w tej odmianie, że wina z Pinot Noir są tak wyjątkowe dla koneserów? Wino z Pinot Noir jest uwielbiane za aromaty czerwonych owoców, kwiatów i przypraw, które są podkreślone długim, gładkim finiszem. Czy Ty znajdziesz się w gronie wielbicieli Pinot Noir?Sprawdź i wypij swojego pierwszego pinota w październiku - w Rafa-Wino kupisz te wina w okazyjnych cenach!

Historia i powiązania genetyczne szczepu Pinot Noir

Pinot Noir to jedna z najczęściej uprawianych na świecie odmian czerwonej winorośli. Jest również jednym z najstarszych winogron na świecie i jest ponad 1000 lat starszy od równie popularnego Cabernet Sauvignon. Pinot Noir to winogrona, które istnieją od czasów rzymskich. To pierwszy, oficjalnie uznany i opisany szczep winorośli. W zapisach rejestrów szpitalnych z Beaune znalazł się już w 1375 roku. Samo winogrono jest słabe, cierpi na różne choroby, a jego genetyka sprawia, że ​​jest bardzo podatny na mutacje.

Znamy kilka odmian winogron białych, które też mają w nazwie: „pinot”: Pinot Gris/Grigio i Pinot Blanc. Przeanalizowano DNA każdego z tych szczepów i stwierdzono, że są identyczne. Pinot Gris/Grigio i Pinot Blanc to po prostu mutacje kolorystyczne Pinot Noir. Jeśli więc lubisz któregokolwiek pinota - zacznij pić wszystkie Pinoty! Z Pinot Noir jest spokrewnione również Chardonnay, odmiana, która jest naturalnym skrzyżowaniem Pinot Noir i Gouais Blanc.

Wyjątkową cechą Pinot Noir jest - zdecydowanie większa niż w innych winach zawartość resveratrolu. Ta niezwykła substancja nie wpływa na smak i zapach wina, jednak ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Nie dość, że jest naturalnym antybiotykiem, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, to także odmładza i odchudza.

Gdzie produkuje się najlepsze Pinoty

Francja, USA i Niemcy, to czołowi producenci win z Pinot Noir. Wina Pinot Noir są produkowane w kilku miejscach w całej Francji, ale najbardziej znanym regionem – zdecydowanie – jest Burgundia (znana również jako „Bourgogne”). Najbardziej pożądane na świecie winorośle Pinot Noir rosną na wąskim, wschodnim zboczu na południe od Dijon. Mnisi cystersi uprawiali winogrona w Burgundii od czasów starożytnych, a wiele z najstarszych klasztorów stoi nadal. Dziś popyt na Pinot Noir z tego regionu wzrósł bardziej niż kiedykolwiek. Istotną rolę odmiana odgrywa także w Szampanii, gdzie wykorzystywana jest obok szczepów Chardonnay i Pinot Meunier do produkcji win musujących. Polecamy Szampany Delavenne.

Smak i aromat wina Pinot Noir

Wina z Pinot Noir odznaczają się szlachetnym smakiem i bardzo bogatym bukietem. Wina są jasne, półprzeźroczyste, a ich smaki są bardzo subtelne. Aromaty jakie znajdziemy w winach zrobionych z tej odmiany to owoce: żurawina, wiśnia, malina, jeżyna, owoce leśne. A także wanilia, migdały, fiołki, goździki, lukrecja, grzyby, mokre liście, tytoń, cola, karmel.

Kwasowość win jest zazwyczaj średnio wysoka, a poziom tanin średnio niski. Pinot Noir ma naturalną zdolność do bycia lżejszym niż inne czerwone wina. Jednak niektórzy winiarze, stosują pewne techniki, aby wino z Pinot Noir miało również mocną taninę. Oprócz zmniejszenia plonów w winnicach w celu uzyskania skoncentrowanych winogron, wielu producentów wina stosuje technikę zwaną „fermentacją całego klastra”. Fermentacja całego grona ma miejsce, gdy cała kiść winogron, w tym łodygi, trafia do kruszarki i fermentora. Łodygi dodają taninę (którą można wyczuć jako wysuszające i ściągające uczucie w ustach). Taniny wydłużają żywotność wina, aby mogły się starzeć. Takich win szukają kolekcjonerzy, którzy przechowują w piwnicy wino przez co najmniej 10 lat, zanim je wypiją. Pinot Noir jest bardzo zmienny i może mieć wiele smaków w zależności od rocznika i miejsca uprawy.

Oto kilka różnic w charakterze wina, między głównymi obszarami produkcji Pinot Noir:

Francuskie Pinot Noir

W Burgundii wino z Pinot Noir jest zwykle bardzo zielne i lekkie (z wyjątkiem nieskazitelnych roczników). Dominują ziemiste aromaty, w tym zapachy podobne do brązowej papierowej torby pełnej grzybów lub mokrych liści. Wraz z ziemią wyczuć można delikatne kwiatowe zapachy róż, fiołka i zapach owoców, który skłania się ku surowym, świeżo zebranym czereśniom. Taki ziemisto-kwiatowy styl to część terroir Burgundii. Wielu znakomitych winiarzy decyduje się na fermentację całych kiści winogron, aby zwiększyć taniny w swoich winach Pinot Noir. Ten wysiłek może powodować gorycz na początku, ale skutkuje winami, które mogą leżakować ponad 20 lat. Burgundy dostępne w Rafa-Wino: 

Aloxe-Corton Les Morais,

Nuits Saint Georges Vieilles Vignes

Nuits Saint Georges 1er Cru Les Damodes

Domaine Huguenot Fixin Petit Crais 

Warto kupić te świetne wina w październiku - mają okazyjne ceny !!!

Niemieckie Pinot Noir

Niemcy produkują Pinot Noir tuż przy granicy z Francją, w regionie winiarskim Ahr. Wina te oferują więcej aromatów malin i czereśni oraz zdrową dozę ziemistości. W Rafa-Wino jest dostępny Mozelski Pinot - soczyście owocowy, z nieco wyższym poziomem cukru, dla wielbicieli win półwytrawnych.

Włoskie Pinot Noir

Pinot Noir najlepiej rośnie w północnych Włoszech, gdzie klimat jest znacznie chłodniejszy. Owocowe smaki włoskiego Pinot Noir są podobne do francuskiego, ale ziemiste smaki skłaniają się ku dymowi, tytoniu, białemu pieprzowi i goździkom. Pinot Nero, jak nazywają go Włosi, ma zwykle większą ekstrakcję koloru i wyższy alkohol.

Kalifornijskie Pinot Noir

Kalifornijskie Pinot Noir są większe, soczyste i bardziej owocowe od tych produkowanych w Europie. Znajdziesz tutaj smaki owocowe: od słodkiej czereśni po czarną malinę i nuty wanilii, goździków, coca-coli i karmelu.

Nowozelandzkie Pinot Noir

Na południowej wyspie w Nowej Zelandii znajduje się płaskowyż zwany Central Otago, który przez cały sezon jest wystarczająco nasłoneczniony, aby produkować bogate Pinot Noir w stylu podobnym do Kalifornii. To, co wyróżnia nowozelandzkie Pinot Noir od kalifornijskiego Pinot, to mocniejsze aromaty przypraw i dziczyzny oraz mnóstwo owoców. Spróbuj Nowozelandzkiego pinota dostępnego u nas: Baby Doll Pinot Noir.

Z jakimi daniami łączyć wino Pinot Noir?

Bardzo wszechstronne wino do łączenia potraw ze względu na wyższą kwasowość i niższą taninę. Pinot Noir szczególnie dobrze komponuje się z kaczką, kurczakiem, wieprzowiną i grzybami. To wino wystarczająco lekkie dla łososia, ale wystarczająco złożone, aby pomieścić bogatsze mięso, w tym kaczkę. W sytuacji gdy serwujemy gościom na domowym przyjęciu różne przystawki, „bezpiecznie” jest zaproponować do pary wino Pinot Noir - to uszczęśliwi wszystkich :) Jest tylko jedno „ale”: nie należy go łączyć z daniami mocno przyprawionymi chili, imbirem i pieprzem. Przyprawy te maskują niezwykły aromat wina.

Kilka klasycznych polecanych dań do pary z winem Pinot Noir:

Przyprawiona Kaczka z Confit Ragù

Kaczka to klasyczne danie do połączenia z Pinot Noir. Kwasowość w Pinot przebije się przez tłuste smaki kaczki. Jeśli doprawisz kaczkę, wydobędziesz wszystkie niuanse smaków w Pinot Noir.

Risotto z grzybami

Za każdym razem, gdy możesz zjeść ziemisto-tłuste danie z grzybami, zawsze podkreśli to owocowość Pinot Noir. To danie jest szczególnie dobre z Pinot Noir ze Starego Świata.

Kurczak z Beurre Rouge

Kurczak zwykle uwielbia bogate białe wino, takie jak Chardonnay, jednak sos Beurre Rouge (możesz zrobić z Pinot Noir!) będzie do niego pasował fantastycznie!

Grillowany Pstrąg z Boczkiem, Zieloną Fasolą i Farro

Ryby i czerwone wino są trudne, ponieważ posmak morza i taniny w czerwonym winie są okropne. Jeśli jednak użyjesz bardzo świeżych ryb rzecznych, takich jak pstrąg lub łosoś, podawanych w obfitym stylu, możesz sparować takie danie z odrobiną czerwonego wina, o niskim poziomie tanim, więc Pinot Noir będzie idealny.

Biała pizza

Wysoka kwasowość i aromatyczne czerwone wina bardzo dobrze komponują się z serem i pieczywem. Dla tych z Was, którzy lubią pizzę, polecam dodać do pizzy więcej świeżych ziół, aby podkreślić nuty kwiatowe w Pinot Noir.

Grzyby leśne i polenta z kozim serem i ziołami

Wegetarianie pokochają Pinot Noir, ponieważ pasuje do większości dań z pieczonych warzyw, ziół i oczywiście… grzybów!

Z czego pić wino Pinot Noir

Nie z każdego kieliszka, wino smakuje tak samo. Do picia wina ze szczepu Pinot Noir wybierzmy największy kieliszek - duży okrągły kieliszek w kształcie dzwonu. Jest to ważne, aby zebrać delikatne aromaty Pinot Noir, i cieszyć się rozkwitającym bukietem podczas kręcenia kieliszkiem ;) Odpowiednie kieliszki znajdziesz TUTAJ

Jakie wino kupić?

Oprócz wielkich Burgundów wymienionych wyżej, proponujemy bardzo dobre Pinoty z innych niż Francja europejskich krajów.

Austria

Umathum Pinot Noir Unter Den Terrassen Zu Jois biodynamic, czy Hartl z Thermenregion.

Węgry

Tutaj możemy pochwalić się zarówno czerwonymi pinotami z Egeru: Petreny Pinot Noir, Bukoly Pinot Noir BIO, z z Badascony: Bencze Pinot Noir czy z regionu Etyeki-Buda: Etyeki - Pinot Noir.

ale także różowym: Bencze – Pinot Noir Eros, czy musującym białym(!) winem Bencze Gemini.

Włochy

Ciekawostka – różowe prosecco, będące kupażem glery i pinot noir

Polska

Także polscy winiarze uprawiają Pinot Noir i możemy poznać charakter rodzimego pinota pijąc np.:

Barczentewicz - Pinot Noir To wino zostało uznane trzecim najlepszym czerwonym winem w Polsce wg oceny jury prestiżowego konkursu Polskie Korki 2021.

Adoria - Pinot Noir lub Saint Vincent - Pinot Noir