Aperitif – jakie są rodzaje oraz w jaki sposób podawać? 

Aperitif to małe co nieco, które ma za zadanie przygotować nas na większe rozkosze stołu. Bo jak to mówią Włosi - lepiej nie jeść na pusty żołądek. 

Czym jest i jak powstał aperitif?

Aperitif to francuskie słowo, które na stałe wpisało się w kulturę stołu. Pochodzi od łacińskiego wyrażenia aperire, które oznacza “otwierać” i oznacza małą przekąskę lub napój alkoholowy, podawane na rozpoczęcie, otwarcie obiadu czy kolacji. Choć, być może, patrząc na to, gdzie temu terminowi nadano najwięcej treści, powinniśmy nazywać go aperitivo. Dlaczego? Ponieważ jego początki sięgają dziewiętnastowiecznego Piemontu i króla Wiktora Emanuela II, który przed podaniem kolacji kazał serwować sobie odrobinę wermutu by poprawić sobie nastrój po ciężkim dniu i zaostrzyć apetyt. Obecnie zaś mieszkańcy Italii nie wyobrażają sobie tygodnia bez aperitivo w gronie przyjaciół. 

Aperitifu nie należy mylić z digestifem, który jest alkoholem podawanym na zakończenie posiłku, którego celem jest poprawienie trawienia. 

Dlaczego warto wypić aperitif przed posiłkiem?

Jaka jest zatem funkcja aperitifu? Można powiedzieć, że korzyści z niego jest kilka. Po pierwsze - aperitif jako napój wytrawny i odświeżający czyści podniebienie przed podaniem jedzenia, dzięki czemu smakuje nam dużo bardziej. Po drugie, wytrawny, czasami lekko goryczkowy albo wyraźnie kwasowy aperitif wprawia w ruch ślinianki i pobudza układ trawienny do pracy w czasie posiłku. Wszyscy znamy to uczucie rosnącego głodu po kieliszku wina czy małym, wytrawnym drinku. Po trzecie, daje gospodarzom czas zająć czymś przychodzących w różnym czasie gości, zanim zacznie się zasadnicza część spotkania przy stole.

Jakie są popularne rodzaje aperitifów?

Aperitify mogą przybierać różną formę zależnie od tego, na co mamy ochotę. Istnieje oczywiście pewien kanon, lista najbardziej popularnych napojów, które pełnią tę funkcję. Do nich zalicza się klasyczny włoski drink negroni, będący miksem wermutu, ginu i campari podanym ze skórką pomarańczy. Od kilku dobrych lat triumfy święci musujący aperol spritz.  

Innym popularnym aperitifem jest francuskie pastis, czyli likier o aromacie anyżu i lukrecji, podobny w smaku do greckiego ouzo. A może, za przykładem Elżbiety II, wypić przed posiłkiem koktajl składający się z dwóch części likieru Dubonnet, jednej części ginu, dwóch kostek lodu i skórki pomarańczy. 

Ale nie zapominajmy o winie! Przecież wytrawne, rześkie i niezbyt ciężkie wino o nieco wyższej kwasowości doskonale przygotuje nasze podniebienie na rozkosze stołu! Świetne będą zatem do tego sauvignon blanc, riesling lub furmint z niezbyt wysokim cukrem resztkowym czy chardonnay z chłodnego klimatu. Pamiętajcie tylko, żeby wina były świeże, dość lekkie i by przy ich produkcji nie używano beczki. Równie dobrym o ile nie lepszym wyborem będą oczywiście wina musujące. Ze swojej natury mają one nieco wyższą kwasowość, a bąbelki dodatkowo odświeżą kubki smakowe. Szukajcie raczej tych oznaczonych brut nature, extra brut czy brut - unikajcie win musujących z kategorii extra dry i wyższych. Jeśli macie ochotę na coś oryginalnego, spróbujcie wzorem mieszkańców hiszpańskiej Andaluzji kieliszka sherry fino albo jeszcze bardziej szalenie - kieliszkiem wytrawnego tokaju szamorodni. 

W jaki sposób powinien być podawany aperitif?

Aperitif, jako preludium dalszych kulinarnych uciech powinien być serwowany tuż po wejściu gości i powinien być świeżo przygotowany (nikt nie lubi rozgazowanego szampana czy koktajlu, w którym rozpuścił się cały lód). Mogą im towarzyszyć drobne przekąski, takie jak oliwki, koreczki czy tarteleki. Ważne, żeby aperitif zaostrzył apetyt na więcej, a nie był samodzielnym posiłkiem.

Przepisy na aperitify z winem

Większość aperitifów to koktajle na bazie likierów i mocnych alkoholi. Ale są też takie, które można przygotować na bazie wina

Wielkim klasykiem jest kir, powstały w Burgundii koktajl na bazie białego wina, najlepiej aligote, z kilkoma kroplami creme de cassis, czyli słodkiego likieru z czarnych porzeczek. Wersją ekskluzywną jest kir royale, w którym wino spokojne zastępuje się szampanem, no a przynajmniej dobrym winem musującym. Klasyczna proporcje to 9 części wina i jedna część likieru. 

Kolejnym klasycznym aperitivo na bazie wina musującego jest mimosa. Do wina musującego dajemy równą część soku pomarańczowego i to wszystko. Prosto i smacznie. 

No i nie możemy zapomnieć o hicie ostatnich kilku lat, czyli włoskim aperitifie - Aperol spritz. Do dużego kieliszka lub szklanki wypełnionej lodem wlewamy 2 części Aperola, 3 części prosecco, uzupełniamy wodą gazowaną i dodajemy kawałki pomarańczy. 

Najlepsze wina z rafa-wino na aperitif

W naszym katalogu znajdziesz dużo win, które doskonale spełnią funkcję aperitifu. Zacznijmy do win musujących:

Marsuret - Prosecco Valdobbiadene Brut San Boldo 

Alta Alella - Cava Mirgin Rose Reserva Brut Nature

Demeter Zoltan Pezsgo "Hars" Brut

Delavenne Pere&Fils Reserve Brut

Wina spokojne, które spełnią doskonale funkcję aperitifu to:

Balassa Furmint 2019

Hasso Douro DOC White 2019

Bukolyi Marcell Spring Riesling 2020

Etyeki Kuria Sauvignon Blanc 2019

Możecie też spróbować wytrawnych tokajów szamorodni. 

Zsadanyi Tokaj Szamorodni Szaraz 2016

Paangold 2003 Szamorodni Szaraz

Related products

Alta Alella - Cava "Mirgin" Gran Reserva Brut Nature
  • Pansa Blanca (Xarel-lo)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Cava Mirgin Reserva Brut Nature BIO/VEGAN 2019

Alta Alella - Organic/BIO
8201
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Pansa Blanca (Xarel-lo), Macabeu, Parellada Region: Katalonia
84,99 zł
Bodegas Mocen - Sauvignon...
  • Sauvignon Blanc
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Bodegas Mocen - Sauvignon Blanc 2022 Rueda DO

Bodegas Mocen
45507
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Sauvignon Blanc Region: Rueda
53,99 zł
Bodvin - Furmint
  • Furmint
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Bodvin - Furmint 2021,2022

Bodvin
15994
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Furmint Region: Tokaj
31,99 zł
Bründlmayer Kaiserstiege Riesling 2020
  • Riesling
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Bründlmayer - Kaiserstiege Riesling 2022

Weingut Josef & Philipp Bründlmayer
15860
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Kremstal
76,99 zł
Bukolyi Marcell - Spring Riesling 2020 BIO
  • Riesling
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Bukolyi Marcell - Spring Riesling 2020 BIO

Bukolyi Marcell - Organic / BIO
15810
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Eger
49,99 zł
Cantina San Osvaldo -...
  • Glera
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Cantina San Osvaldo - Prosecco Treviso DOC

San Osvaldo Cantina
10188
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 8-10 °C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Treviso/Veneto
49,99 zł
Demeter Zoltan - Pezsgo "Hars" brut
  • Harslevelu
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Demeter Zoltan - Pezsgo "Hars" brut

Demeter Zoltán
15887
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Harslevelu Region: Tokaj
122,99 zł
Grof Degenfed - Tokaj Furmint off-dry
  • Furmint
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Grof Degenfeld - Tokaj Furmint 2021, 2022

Grof Degenfeld - organic/BIO
31125
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Furmint Region: Tokaj cukier resztkowy: 5 g/l, kwasowość: 6,5 g/l
56,99 zł
Hasso Douro DOC - White 2022
  • Arinto
  • Portugalia
  • Wytrawne
Wina z Portugalii

Hasso Douro DOC - White 2022

Kranemann Estate
16123
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Portugalia Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16°C Produkowane ze szczepu: 50% Viosinho, 30% Rabigato, 10% Arinto and 10% Gouveio Region: Douro kwasowość: 7,2 g/l
56,99 zł
Marsuret - Prosecco Brut 'San Boldo'
  • Glera
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11,5% Cukier: 11g/l Temperatura podawania: 8-9°C Produkowane ze szczepu: Glera Region: Veneto
71,99 zł
Szampan Delavenne Dom Basle...
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Szampan Delavenne Dom Basle Brut Reserve N/V

Delavenne Pere&Fils
15167
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 60% Pinot noir i 40% Chardonnay Region: Szampania
241,99 zł
Zsadanyi - Tokaji Szamorodni Szaraz 2014
  • Furmint
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Zsadanyi - Tokaj Szamorodni Szaraz 2016 0,5l

Zsadanyi Pinceszet
12720
Objętość: 500ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania:10-12°C Produkowane ze szczepu: Furmint, Harslevelu Region: Tokaj  
66,49 zł