Dekantacja wina: co to takiego? Omawiamy proces dekantacji

Dekantacja to termin nieco tajemniczy dla wszystkich tych, którzy swoją przygodę z winem dopiero zaczynają. W poniższym artykule odczarujemy to zagadkowe słowo i rozwiejemy wszystkie Wasze wątpliwości…

Co to jest dekantacja wina?

Dekantacja wina może i brzmi tajemniczo, jednak jest to nic innego, jak po prostu przelanie wina z butelki do szklanego naczynia, zwanego dekanterem. Dekanter to rodzaj karafki, która może mieć różne kształty, ale najczęściej posiada charakterystyczne, szerokie dno i długą, wąską szyjkę.

dekantacja wina

Dlaczego dokonuje się dekantacji win?

Dwoma najważniejszymi celami dekantacji są: oddzielenie wina znad osadu, który znajduje się w butelce oraz „napowietrzenie” wina, co pozwala na wydobycie jego wszystkich aromatów i smaków. 

Oddzielenie wina znad osadu
Jeśli otwierasz potężne czerwone wino, które ma za sobą długie dojrzewanie, to prawdopodobnie na dnie butelki znajduje się osad. Nie ma w tym nic dziwnego. Wytwarzanie się osadu to naturalny proces. Jednak jeśli zależy Ci na eleganckim podaniu wina, to polecamy pozbyć się osadu, aby ten nie wylądował w kieliszkach Twoich gości. Jak to zrobić? Należy bardzo uważnie przelewać wino do dekantera tak, aby końcówka wina zawierająca osad została w butelce. Jeśli butelka jest z bardzo ciemnego szkła, polecamy przystawić szyjkę do źródła światła tak, żeby lepiej móc obserwować gdzie znajduje się osad. 

Napowietrzanie wina
Niektóre wina, które przez dłuższy czas znajdowały się w butelce mogą potrzebować czasu oraz kontaktu ze sporą ilością tlenu, aby rozwinęły się w pełni ich aromaty oraz walory smakowe. Z tego powodu, złożone i dojrzałe wina również warto przed wypiciem przelać do dekantera, a następnie, w zależności od ich stylu, powinno się je trzymać w naczyniu od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. Poza rozwinięciem się aromatów i smaku, w takim winie mogą również złagodnieć nieco taniny. Po dekantacji mogą również zniknąć z wina aromaty, które zaraz po otwarciu butelki nie były zbyt przyjemne (np. zapach kiszonki, acetonu itp.).

Czy każde wino należy dekantować?

Zdecydowanie nie każdemu winu dekantacja dobrze zrobi. Nie ma potrzeby stosować jej w przypadku lekkich win o świeżych, owocowych i kwiatowych aromatach, które nie nadają się do starzenia. Takim winom dłuższy kontakt z tlenem nie posłuży. Jeśli będziesz chciał wydobyć z nich więcej aromatów, możesz po prostu delikatnie pokręcić kieliszkiem lub minimalnie podwyższyć ich temperaturę.

Jakie wina poddaje się dekantacji?

Z pewnością po kilkukrotnie przeprowadzonej dekantacji zaczniesz bez problemów sam oceniać, czy dane wino zyska przy dekantacji, czy raczej nie. Na początek jednak warto kierować się kilkoma radami w kwestii tego, które etykiety lepiej przelać do dekantera, a które można spokojnie pozostawić w butelce:

- Dekantuj wina czerwone, które długo dojrzewały w butelce (np. 8, 10 lat i więcej) i prawdopodobnie zawierają osad, którego należy się pozbyć przed podaniem.

- Dekantuj wina czerwone, które mają dużo szorstkich tanin. Dekantacja pomoże je wygładzić.

- Dekantuj potężne i złożone wina - po kontakcie z tlenem mogą uwolnić więcej aromatów i bogactwo smaku.

- Dekantuj wina, które po otwarciu mają nieprzyjemny zapach, który nie pasuje do stylistyki danego wina. Istnieje szansa, że dłuższy kontakt z tlenem pozwoli ulotnić się niepożądanym substancjom i sprawi, że w winie rozwiną się jego prawidłowe aromaty.

- Możesz przelać do węższego dekantera wino białe, różowe oraz lekkie wino czerwone, jeśli jest to wino złożone aromatycznie i które długo dojrzewało. Nie zostawiaj jednak takiego wina w naczyniu na długi czas. Często może wystarczyć mu już kilkanaście minut, żeby w pełni rozwinęły się wszystkie jego aromaty. Dłuższy kontakt z tlenem może wpłynąć na takie wino negatywnie. Pamiętaj również, żeby zawsze podać je w adekwatnej temperaturze.

Przykłady win, które warto poddać dekantacji

CHATEAU SAINT MAMBERT PAUILLAC AOP 2011

Jedenastoletniemu Bordeaux z całą pewnością dekantacja dobrze zrobi. Kilka godzin kontaktu z tlenem w szerokiej czaszy dekantera sprawi, że uwolni przed Tobą całe bogactwo aromatów - od soczystych, ciemnych owoców po nuty grafitu i wilgotnej ściółki.

EGRI KORONA CABERNET SAUVIGNON 2018

To złożone i intensywne wino po dekantacji nabierze więcej lekkości i pokaże więcej czekoladowych i mineralnych nut.

VARVAGLIONE - PRIMITIVO DI MANDURIA V1 LINEA ORO 2017

Wysokiej klasy primitivo to zdecydowanie wino, które warto poddać dekantacji. Wielowarstwowy bukiet zachwyca od razu po otwarciu butelki, ale warto wykazać się cierpliwością, żeby odkryć wszystko co ma do zaoferowania.

BURA - BENMOSCHE FAMILY DINGAC 2016 BIO

Dingac to słynna chorwacka apelacja, która słynie z intensywnych win ze szczepu plavac mali. To szczególne wino od Benmoshe pachnie ciemnymi owocami, ma pełne ciało i wysokie taniny, które po dekantacji staną się aksamitne i bardziej subtelne.

FEKETE PINCE - HARSLEVELU 2015

Przykład białego wina, które dobrze zniesie pewien czas spędzony w dekanterze. Jest wyjątkowo złożone. Dojrzewało zarówno w beczce, jak i w stalowej kadzi oraz w butelce. Dekantacja pomoże mu rozwinąć w pełni i pokazać niezwykły, mineralny charakter regionu Somlo.

dekantacja wina

Powiązane produkty

Bura Benmosche Famiy Dingac 2016 BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Półwytrawne
Wina z Chorwacji

Bura - Benmosche Family Dingac 2016 BIO

Bura-Mrgudić
15759
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Mali Region: Dalmacja
189,99 zł
Chateau Saint Mambert Pauillac AOP 2011
  • Cabernet Sauvignon
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Chateau Saint Mambert Pauillac AOP 2011

Château Saint Mambert
16205
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon, Merlot Region: Bordeaux
194,99 zł
Egri Korona Cabernet Sauvignon 2018
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Cabernet Sauvignon 2018

Egri Korona Borhaz
15654
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: cabernet sauvignon Region: Eger
44,99 zł
Fekete Pince - Harslevelu 2013
  • Harslevelu
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Fekete Pince - Harslevelu 2015

Fekete Pince Somlo
15730
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe  Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12 % Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: harszlevelu Region: Somlo
63,99 zł
Varvaglione - Primitivo di Manduria V1 linea ORO
  • Primitivo
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Varvaglione - Primitivo di Manduria V1 linea ORO 2017

Varvaglione 1921
15528
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Primitivo Region: Puglia
114,99 zł