Umathhum - Haideboden
Umathhum - Haideboden

Umathum - Haideboden biodynamic 2019, 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Burgenland
Szczep
Zweigelt
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
16-18 °C

185,99 zł

Opis

Wino czerwone wytrawne, wyprodukowane ze szczepów: 75% zweigelt, 15% blaufränkisch, 10% cabernet.  Taki kupaż, to gwarancja bogactwa aromatów i smaków! Winorośl uprawiana w sercu obszaru Burgenland. Średni wiek winorośli od 15 do 30 lat. Wino biodynamiczne.

W aromatach wyraźnie słodka wiśnia i porzeczka, oraz owoce jagodowe z nutą malin. W ustach czereśnia, orzech, ciemna czekolada. Wino pełne z długim finiszem. Polecane do dań na bazie grzybów, do sosów śmietanowych, makaronów. 

Wino dojrzewa w beczce 18 miesięcy. Potem kolejny rok w butelce, zanim trafi do sprzedaży.

Potencjał starzenia wina: 15 - 20 lat.

1,0 g/L cukru resztkowego, 4,9% kwasu

Wino jest dostępne także w specjalnych rozmiarach:

Magnum 2015 1,5l

Doublemagnum 2015 3l (+ drewniana skrzynka)

Imperial 2010/11 6l (+ drewniana skrzynka) 

Blathazar 2011 12l (+drewniana skrzynka)

Melchior 2011 18l (+ drewniana skrzynia)

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Umathum Weingut BIO

Pierwsza austriacka biodynamiczna winnica znana jest przede wszystkim z win czerwonych, ale także produkuje kilka bardzo ciekawych win białych. Wina tego świetnego producenta cechują się wysoką jakością i oferowane do sprzedaży są wyłącznie po okresie trzech lat dojrzewania.

Winnica

Unikatowy styl swoich win sam Josef określa jako purystyczny.  Dla nas to styl artystyczny, właściwie mistrzostwo świata z Frauenkirchen. W Umathum zbiory są zawsze ręczne, winogrona są przetwarzane i leżakowane w tradycyjnych drewnianych beczkach. Wszystkie prace podążają za rytmami natury. Aby zachować pamięć roślin, winorośle są wybierane tylko z najstarszych winnic.

Najlepsze wina pochodzą z parcel: Kirschgarten, Vom Stein i Ried Hallebühl.

Szczepy

Umathum zajmuje się uprawą winorośli takich jak lindenblättriger (historyczna odmiana w Burgenlandzie), rose Saignée (również odmiana rzadka i niezwykła), gelber traminer i pinot gris.  Z czerwonych odmian prym w uprawie wiedzie zweigelt, st. laurent i blaufränkisch oraz pinot noir. Uprawa czerwonych szczepów stanowi około 85 procent (30 hektarów) wszystkich upraw.

Historia

Rodzina Josefa Umathum, osiadła we Frauenkirchen w czasach Marii Teresy, sprzedawała wina luzem, a także całą gamę produktów rolnych.

W 1985 r młodszy syn, Josef Umathum postanowił poświęcić się dalszemu prowadzeniu biznesu. Ukończył roczny kurs winiarski i winiarski, a wiedzę teoretyczną poszerzał poprzez staże we Francji i Niemczech w renomowanych firmach winiarskich. Ojciec zajmował się głównie uprawą winorośli, syn zaś wyspecjalizował się w piwniczce. Po raz pierwszy całe zbiory można było sprzedawać w butelkach.

Dzisiaj to jedna z najnowocześniejszych i najpiękniejszych winiarni w Europie.

Klimat/Gleba

Inspirujący panoński klimat z nawet 2000 godzin słonecznych w roku wpływa na florę Burgenlandu.  Niezbyt surowe zimy, gorące, bardzo suche lata i stabilna jesień - to idealne warunki do uprawy winorośli. 

„Park Narodowy Neusiedler See” jest domem dla najrzadszych gatunków ptaków. Każdego roku miłośnicy przyrody i naukowcy podróżują z całego świata, aby zbadać imponujące spektrum tego regionu, który pozostał w pierwotnym stanie. Rozległa malownicza równina północnego Seewinkel przechodzi w pagórkowaty krajobraz na południu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również