Hartl - Rotgipfler
Hartl - Rotgipfler

Heinrich Hartl III - Rotgipfler 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Thermenregion
Szczep
Rotgipfler
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
10-12 °C

98,99 zł

Opis

Winogrono rotgipfler ma swoją nazwę od młodych pędów, a także końcówek i żył liści, które mają czerwonawy (rot = czerwony w języku niemieckim) kolor.

Owoce do tego wina zebrane zostały w kilku winnicach: Ried Landgrafl (Pfaffstätten), Ried Kramer i Schwaben (Gumpoldskirchen) oraz Ried Weingarten Satzäcker w Oberwaltersdorf.

Wino ma jasnosłomiano-złoty kolor z platynowymi akcentami i imponujący jedwabistym połyskiem. W nosie soczysta mieszanka śliwek mirabelkowych i melona spadziowego z subtelną nutą wiosennych kwiatów, ale także odrobiną dymu. W tle pojawiają się nuty skórki pomarańczy, miodu kwiatowego i dojrzałych jabłek. 

Wino Rotgipfler pasuje do niezbyt lekkich dań rybnych, kremowych sosów, dań kuchni azjatyckiej, pieczonego kurczaka prowansalskiego, bażanta zawiniętego w bekon, terriny z kuropatwy, lekko dojrzewających serów (Beaufort lub Bergkäse) z orzechami.

Winifikacja: Ręczny zbiór i selekcja. Częściowa spontaniczna fermentacja w temperaturze 17-21°C.  Częściowa fermentacja jabłkowo-mlekowa. Dojrzewanie w zbiorniku ze stali nierdzewnej, około 10% w używanych beczkach.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heinrich Hartl III

To winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie są kontynuowane już przez 7 pokolenie. Dwa ukochane szczepy właścicieli to rotgipfler oraz pinot noir. Wina Heinricha Hartla są zawsze dopracowane i bardzo charakterystyczne.

Winnica

Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcję już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwie podstawowe uprawiane odmiany to rotgipfler oraz pinot noir. Pierwszy - szczególnie ceniony ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela pinot noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". 

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie mając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Reserva oraz Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również