Winogrono rotgipfler ma swoją nazwę od młodych pędów, a także końcówek i żył liści, które mają czerwonawy (rot = czerwony w języku niemieckim) kolor.
Owoce do tego wina zebrane zostały w kilku winnicach: Ried Landgrafl (Pfaffstätten), Ried Kramer i Schwaben (Gumpoldskirchen) oraz Ried Weingarten Satzäcker w Oberwaltersdorf.
Wino ma jasnosłomiano-złoty kolor z platynowymi akcentami i imponujący jedwabistym połyskiem. W nosie soczysta mieszanka śliwek mirabelkowych i melona spadziowego z subtelną nutą wiosennych kwiatów, ale także odrobiną dymu. W tle pojawiają się nuty skórki pomarańczy, miodu kwiatowego i dojrzałych jabłek.
Wino Rotgipfler pasuje do niezbyt lekkich dań rybnych, kremowych sosów, dań kuchni azjatyckiej, pieczonego kurczaka prowansalskiego, bażanta zawiniętego w bekon, terriny z kuropatwy, lekko dojrzewających serów (Beaufort lub Bergkäse) z orzechami.
Winifikacja: Ręczny zbiór i selekcja. Częściowa spontaniczna fermentacja w temperaturze 17-21°C. Częściowa fermentacja jabłkowo-mlekowa. Dojrzewanie w zbiorniku ze stali nierdzewnej, około 10% w używanych beczkach.