Hartl - Pinot Noir Reserve
Hartl - Pinot Noir Reserve

Heinrich Hartl III - Pinot Noir Reserve 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Thermenregion
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

171,99 zł

Opis

BRAK W MAGAZYNIE.

Flagowy pinot noir z piwnicy Hernricha Hartla. 

Owoce pinot noir zebrane zostały w winnicach: Ried Kräutergarten i Ried Weingarten Satzäcker w Oberwaltersdorf i Ried Kreuzweingarten w Gumpoldskirchen, gdzie gleby są bogate w wapń.

Wino ma barwę ciemno ceglastej czerwieni. Subtelny aromat wiśni, czerwonych jagód, konfitur malinowych, szałwii, fiołków, trochę gorzkich migdałów. Soczyste i eleganckie podniebienie charakteryzuje się dojrzałymi malinami, naparami z dzikiej róży i śródziemnomorskimi ziołami, czarną herbatą i lukrecją. 

Wino jest zrównoważone, delikatnie taniczne, elegancko zaokrąglone. Finisz długi i smaczny.

Wino Hartl Pinot Noir Reserve będzie smacznie współgrało z pieczenią cielęcą, jagnięciną z tymiankiem i cytryną, grillowanymi warzywami prowansalskimi, dzikim ptactwem takim jak bażant lub kaczka.

Ręczne zbiory i selekcja. Maceracja na zimno w temperaturze 8°C przez pięć dni; 100% spontaniczna fermentacja w otwartych kadziach. Dojrzewanie w dębowych beczkach przez osiemnaście miesięcy: 30% w nowym dębie, reszta w beczkach używanych.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heinrich Hartl III

To winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie są kontynuowane już przez 7 pokolenie. Dwa ukochane szczepy właścicieli to rotgipfler oraz pinot noir. Wina Heinricha Hartla są zawsze dopracowane i bardzo charakterystyczne.

Winnica

Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcję już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwie podstawowe uprawiane odmiany to rotgipfler oraz pinot noir. Pierwszy - szczególnie ceniony ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela pinot noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". 

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie mając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Reserva oraz Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również