Około 3500 drzew oliwnych zdobi pochyłe tarasy i ścieżki Quinta do Convento de São Pedro das Águias w dolinie Távora. Po winogronach najważniejszą uprawą są oliwki. Metody produkcji są tradycyjne, z poszanowaniem bioróżnorodności. Podobnie jak wina z Estate, oliwa z oliwek odzwierciedla wyjątkowość terroir. Oliwę winnica wprowadziła na rynek pod flagową marką Quinta do Convento.
Istnieje wiele odmian drzew oliwnych wśród 47 hektarów winnic i ponad 100 hektarów rdzennych lasów śródziemnomorskich, dębów korkowych i kasztanowców. Wiele drzew oliwnych ma setki lat. Zbiór odbywa się ręcznie. Produkt końcowy jest wiernym odzwierciedleniem różnorodnych odmian oliwek z parceli.
Quinta do Convento Oliwa z Oliwek Extra Virgin ma zielony kolor, owocowy aromat i nuty trawy, liści oliwnych i zielonego jabłka. Smak jest świeży, zachowując równowagę między pikantnością a nutą goryczy. Jest gładka i ma pyszny posmak.
Kwasowość 0,4 %
Wyprodukowana ze zbioru Listopad 2019
Butelkowana Listopad 2020
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.