Ferment - pismo o winie nr 22 JESIEŃ

Ferment - pismo o winie nr 22 JESIEŃ

Ocena:

Opis

BRAK W MAGAZYNIE

Czas na najnowszy, jesienny numer Fermentu, którego tematem jest wino i ziemia.

Terroir po francusku znaczy „ziemia”. W języku winiarskim pojęcie to oznacza sumę czynników występujących w konkretnej winnicy, które mają wpływ na jakość i smak owoców, a w konsekwencji powstającego z nich wina. W Polsce przywykliśmy do używania wymiennie ze słowem terroir terminu „siedlisko”. W najnowszym numerze Fermentu można przeczytać wiele o tej fundamentalnej dla winiarstwa naszych czasów kategorii.

Znajdziecie w nim także m.in:

- reportaże z fascynującej greckiej wyspy Tinos, Nizzy, gdzie powstaje najbardziej esencjonalne wcielenie barbery, Marchii, królestwa verdicchio, i chorwackiej Plešivicy, krainy genialnych, górskich bąbelków. 

- polecane są najlepsze miejscówki w Szampanii i Budapeszcie

- Obszerna wiedza na temat blaufränkischa, czerwonego króla Europy Środkowej, znanego także jako kékfrankos, frankovka czy lemberger – tej odmianie poświęcony jest też specjalny panel degustacyjny (gdzie znalazło się osiem win z oferty Rafa-Wino). 

- kilka felietonów o jedzeniu (m.in. o anchois, truflach i kuchni koreańskiej). 

- wywiad z Agnieszką Wyrobek-Rousseau z Winnicy Wieliczka.

Dodatki:

- wszystko o winach Kalifornii

- Przechowywanie wina - praktyczny poradnik

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE

Terroir

Blaufränkisch

Kontrowersje – Sławomir Sochaj i Tomasz Prange-Barczyński spierają się o terroir, a Marek Bieńczyk i Kuba Janicki – o blaufränkischa.

TEMAT NUMERUWino i ziemia

Tomasz Prange-Barczyński Genius loci

Sławomir Sochaj Ściąga z terroir

Maciej Świetlik Z historii hierarchii

Wojciech Bońkowski Wokabulariusz terroirysty

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Czy mamy już polskie terroir?

REPORTAŻE

Wojciech Bońkowski Grecja. Tinos – narodziny gwiazdy

Sebastian Bazylak, Tomasz Prange-Barczyński Włochy. Ze wzgórz Monferrato

Sławomir Sochaj Włochy. Wygrać z Tycjanem

Tomasz Prange-Barczyński W krainie górskich pjenušacy 

PODRÓŻE

Kuba Janicki Tydzień w Szampanii: Krowy blanc de blancs

Michał Kiss Weekend w Budapeszcie: Gdzie się bratać?

NAUKA

Sławek Chrzczonowicz Dlaczego eko? Żywa winnica

WINA-LEGENDY

Norbert Dudziński o Artadi Viña El Pisón 2012

IKONY WINA

Z Markiem Almertem, najmłodszym w historii mistrzem świata sommelierów, rozmawia Wojciech Bońkowski

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Przyziemność

Natalia Osiatynska Fakty i mity. O anchois

Inka Wrońska Zgodnie z literą. Historia na dwa kęsy

Kuba Janicki Bohater do pary. Trufle. Świnia, piorun, deszcz, dąb

Wojciech Bońkowski Fokus na Nolitę

W tym sezonie polecamy

TRENDY

Inka Wrońska rozmawia z Agnieszką Wyrobek-Rousseau z Winnicy Wieliczka

Sławomir Sochaj Na językach. Sauvignon versus soju

INNE FERMENTACJE

Kuba Janicki Koniak. Drugie życie wody życia

PERSPEKTYWY

Marek Bieńczyk – Statek pijany

Wojciech Bońkowski – Poznajmy się lepiej

Ewa Rybak – Gorzki smak siedliska

Sławomir Sochaj – Szalone wina Alessandro

Inka Wrońska – Najlepsze wino świata

CUKIER RESZTKOWY

Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY

Wybór najlepszych win na rynku. Zrecenzowane m.in. dostępne na polskim rynku blaufränkischae oraz australijskie wina do 60 zł. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory redaktorów Fermentu.

 

50,00 zł

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.