BRAK W MAGAZYNIE
Czas na najnowszy, jesienny numer Fermentu, którego tematem jest wino i ziemia.
Terroir po francusku znaczy „ziemia”. W języku winiarskim pojęcie to oznacza sumę czynników występujących w konkretnej winnicy, które mają wpływ na jakość i smak owoców, a w konsekwencji powstającego z nich wina. W Polsce przywykliśmy do używania wymiennie ze słowem terroir terminu „siedlisko”. W najnowszym numerze Fermentu można przeczytać wiele o tej fundamentalnej dla winiarstwa naszych czasów kategorii.
Znajdziecie w nim także m.in:
- reportaże z fascynującej greckiej wyspy Tinos, Nizzy, gdzie powstaje najbardziej esencjonalne wcielenie barbery, Marchii, królestwa verdicchio, i chorwackiej Plešivicy, krainy genialnych, górskich bąbelków.
- polecane są najlepsze miejscówki w Szampanii i Budapeszcie
- Obszerna wiedza na temat blaufränkischa, czerwonego króla Europy Środkowej, znanego także jako kékfrankos, frankovka czy lemberger – tej odmianie poświęcony jest też specjalny panel degustacyjny (gdzie znalazło się osiem win z oferty Rafa-Wino).
- kilka felietonów o jedzeniu (m.in. o anchois, truflach i kuchni koreańskiej).
- wywiad z Agnieszką Wyrobek-Rousseau z Winnicy Wieliczka.
Dodatki:
- wszystko o winach Kalifornii
- Przechowywanie wina - praktyczny poradnik
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZE
Terroir
Blaufränkisch
Kontrowersje – Sławomir Sochaj i Tomasz Prange-Barczyński spierają się o terroir, a Marek Bieńczyk i Kuba Janicki – o blaufränkischa.
TEMAT NUMERU – Wino i ziemia
Tomasz Prange-Barczyński Genius loci
Sławomir Sochaj Ściąga z terroir
Maciej Świetlik Z historii hierarchii
Wojciech Bońkowski Wokabulariusz terroirysty
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Czy mamy już polskie terroir?
REPORTAŻE
Wojciech Bońkowski Grecja. Tinos – narodziny gwiazdy
Sebastian Bazylak, Tomasz Prange-Barczyński Włochy. Ze wzgórz Monferrato
Sławomir Sochaj Włochy. Wygrać z Tycjanem
Tomasz Prange-Barczyński W krainie górskich pjenušacy
PODRÓŻE
Kuba Janicki Tydzień w Szampanii: Krowy blanc de blancs
Michał Kiss Weekend w Budapeszcie: Gdzie się bratać?
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Dlaczego eko? Żywa winnica
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Artadi Viña El Pisón 2012
IKONY WINA
Z Markiem Almertem, najmłodszym w historii mistrzem świata sommelierów, rozmawia Wojciech Bońkowski
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Przyziemność
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O anchois
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Historia na dwa kęsy
Kuba Janicki Bohater do pary. Trufle. Świnia, piorun, deszcz, dąb
Wojciech Bońkowski Fokus na Nolitę
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Inka Wrońska rozmawia z Agnieszką Wyrobek-Rousseau z Winnicy Wieliczka
Sławomir Sochaj Na językach. Sauvignon versus soju
INNE FERMENTACJE
Kuba Janicki Koniak. Drugie życie wody życia
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Statek pijany
Wojciech Bońkowski – Poznajmy się lepiej
Ewa Rybak – Gorzki smak siedliska
Sławomir Sochaj – Szalone wina Alessandro
Inka Wrońska – Najlepsze wino świata
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Zrecenzowane m.in. dostępne na polskim rynku blaufränkischae oraz australijskie wina do 60 zł. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory redaktorów Fermentu.