Trybuszon - JESIEŃ 2022
Trybuszon - JESIEŃ 2022

Trybuszon - JESIEŃ 2022

Ocena:

Opis

JEDEN EGZEMPLARZ

Drugi numer czasopisma poświęconego kulturze wina, kulinariom i enoturystyce.

W wydaniu między innymi:

JESIEŃ 2022 – kalendarium wydarzeń - co się wydarzy w świecie wina i innych alkoholi oraz dobrego jedzenia

P O D R Ó Ż U J   B A R D Z I E J

Wino z Wisły - Eksplorujemy wąwozy, winiarnie i knajpki wokół Kazimierza Dolnego.  |  BARTOSZ WILCZYŃSKI

Tejo wywraca stolik i zmienia kurs - Na jaki? Dobry!  |  IREK WIS

Toskański off-road - Ten słynny region też ma swoje bezdroża. Oraz… winiarską filharmonię!  |  ALEKSANDRA GRUSZKA-PATOŁA

Maroko. Pełny kontrast - Wina szare (i smaczne), wszystko inne kolorowe  |  MAŁGORZATA SUŁEK

Madera. Wino wykute żarem - Co ma wspólnego to słynne wino z haftem i deszczówką? Nie wiecie? Czytajcie!  |  AGA I JAMES HILFERTY

Wschodnia Kreta. Turystyka bez turystów - Włóczymy się (znów!) po wąwozach, odwiedzamy geniusza dojrzewającego wino w plastiku i konwersujemy z dzikimi kozami.  |  ŁUKASZ OSTROWSKI

W I N N A   R O Z M O W A

Pogadajmy o winiarskim Małopolskim Przełomie Wisły - Przepytujemy Mariusza Kapczyńskiego, który zna ten region, jak mało kto.  | BARTOSZ WILCZYŃSKI

Wino to rzemiosło - Rozmawiamy z Wojciechem Lutomskim, właścicielem firmy lutomski.wino

C I T Y B R E A K

Wrocław na kieliszki - Winiarskie księgarnie, pyszne śniadaniownie i nieistniejący instytut naukowy to tylko część atrakcji. W bonusie (i gratisie) mikroprzewodnik Bartosza Wilczyńskiego po dolnośląskich winnicach.  |  MAJA DUTKIEWICZ, PAULINA BANDURA

Wypad do Walencji - Można by tę wycieczkę odbyć bez Juana, ale to nie ma sensu. Z nim odnajdziecie smakowite miejsca, w których gubi się nawet Google.  |  JUAN SAEZ

W I N N E S   P R A W Y

Piemonckie impresje czeladnika - Praca w winnicy jest ciekawa i ciężka, wino ze slariny nieznane i znakomite, a wołową polędwicę niekoniecznie trzeba usmażyć, aby ją zjeść.  |  ANIELA REDELBACH

N I E   S A M Y M   W I N E M ...

Co się teraz pije - Jak się mają polskie wina, piwa, cydry, miody pitne, alkohole mocne  |  RADOSŁAW FROŃ

Płynne złoto. Jak (nie) inwestować w whisky - Dobra lokata kapitału, którą w razie niepowodzenia możesz relokować do własnego kieliszka  |  IWO ŚWIERBLEWSKI

Oliwki. Z czym to się je? - Myślicie, że to tylko prosta gra w zielone i czarne? Zapewniamy: jest nieco trudniejsza i znacznie ciekawsza!  |  MONIKA KUSZNERUK-GONDER, MARCIN GONDER

W I N N E   H I S T O R I E

Chwalę Paryż - Degustacja Paryska wystrzeliła kalifornijskie wina na orbitę światowego zainteresowania. Mamy dla was relację z kosmodromu.  | MONIKA BIELKA-VESCOVI

O K I E M   W I N I A R Z A

Mój kawałek… winnicy  |  MICHAEL ‘MIKE’ WHITNEY

Pinot jako zwierciadło (polskiego) terroir  |  KAMIL BARCZENTEWICZ

Nadodrzański pejzaż  |  KRZYSZTOF FEDOROWICZ

Pinot noir – święty Graal winiarzy i miłośników wina  |  MIREK KRASNOWSKI

P A N E L E   D E G U S T A C Y J N E

Polskie pinot noir (25 etykiet)

Biała Grecja (55 etykiet)

F E L I E T O N Y

Rogate dusze  |  ŁUKASZ KLESYK

Po raz tysięczny pierwszy  |  IREK WIS

R E C E N Z JA

Aplikacja Raisin  |  MARIUSZ GIEPARDA

29,90 zł

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również