BRAK W MAGAZYNIE
Drugi numer czasopisma poświęconego kulturze wina, kulinariom i enoturystyce.
W wydaniu między innymi:
JESIEŃ 2022 – kalendarium wydarzeń - co się wydarzy w świecie wina i innych alkoholi oraz dobrego jedzenia
P O D R Ó Ż U J B A R D Z I E J
Wino z Wisły - Eksplorujemy wąwozy, winiarnie i knajpki wokół Kazimierza Dolnego. | BARTOSZ WILCZYŃSKI
Tejo wywraca stolik i zmienia kurs - Na jaki? Dobry! | IREK WIS
Toskański off-road - Ten słynny region też ma swoje bezdroża. Oraz… winiarską filharmonię! | ALEKSANDRA GRUSZKA-PATOŁA
Maroko. Pełny kontrast - Wina szare (i smaczne), wszystko inne kolorowe | MAŁGORZATA SUŁEK
Madera. Wino wykute żarem - Co ma wspólnego to słynne wino z haftem i deszczówką? Nie wiecie? Czytajcie! | AGA I JAMES HILFERTY
Wschodnia Kreta. Turystyka bez turystów - Włóczymy się (znów!) po wąwozach, odwiedzamy geniusza dojrzewającego wino w plastiku i konwersujemy z dzikimi kozami. | ŁUKASZ OSTROWSKI
W I N N A R O Z M O W A
Pogadajmy o winiarskim Małopolskim Przełomie Wisły - Przepytujemy Mariusza Kapczyńskiego, który zna ten region, jak mało kto. | BARTOSZ WILCZYŃSKI
Wino to rzemiosło - Rozmawiamy z Wojciechem Lutomskim, właścicielem firmy lutomski.wino
C I T Y B R E A K
Wrocław na kieliszki - Winiarskie księgarnie, pyszne śniadaniownie i nieistniejący instytut naukowy to tylko część atrakcji. W bonusie (i gratisie) mikroprzewodnik Bartosza Wilczyńskiego po dolnośląskich winnicach. | MAJA DUTKIEWICZ, PAULINA BANDURA
Wypad do Walencji - Można by tę wycieczkę odbyć bez Juana, ale to nie ma sensu. Z nim odnajdziecie smakowite miejsca, w których gubi się nawet Google. | JUAN SAEZ
W I N N E S P R A W Y
Piemonckie impresje czeladnika - Praca w winnicy jest ciekawa i ciężka, wino ze slariny nieznane i znakomite, a wołową polędwicę niekoniecznie trzeba usmażyć, aby ją zjeść. | ANIELA REDELBACH
N I E S A M Y M W I N E M ...
Co się teraz pije - Jak się mają polskie wina, piwa, cydry, miody pitne, alkohole mocne | RADOSŁAW FROŃ
Płynne złoto. Jak (nie) inwestować w whisky - Dobra lokata kapitału, którą w razie niepowodzenia możesz relokować do własnego kieliszka | IWO ŚWIERBLEWSKI
Oliwki. Z czym to się je? - Myślicie, że to tylko prosta gra w zielone i czarne? Zapewniamy: jest nieco trudniejsza i znacznie ciekawsza! | MONIKA KUSZNERUK-GONDER, MARCIN GONDER
W I N N E H I S T O R I E
Chwalę Paryż - Degustacja Paryska wystrzeliła kalifornijskie wina na orbitę światowego zainteresowania. Mamy dla was relację z kosmodromu. | MONIKA BIELKA-VESCOVI
O K I E M W I N I A R Z A
Mój kawałek… winnicy | MICHAEL ‘MIKE’ WHITNEY
Pinot jako zwierciadło (polskiego) terroir | KAMIL BARCZENTEWICZ
Nadodrzański pejzaż | KRZYSZTOF FEDOROWICZ
Pinot noir – święty Graal winiarzy i miłośników wina | MIREK KRASNOWSKI
P A N E L E D E G U S T A C Y J N E
Polskie pinot noir (25 etykiet)
Biała Grecja (55 etykiet)
F E L I E T O N Y
Rogate dusze | ŁUKASZ KLESYK
Po raz tysięczny pierwszy | IREK WIS
R E C E N Z JA
Aplikacja Raisin | MARIUSZ GIEPARDA