Domaine de Lambisque - o producencie wina
Jeśli lubicie Państwo wina czerwone, intensywne, złożone z południowym charakterem okraszonym świeżością, ziołami i skórą, to jest to wino dla Was. W wielu degustacjach "w ciemno" wygrywa ze znacznie droższymi winami.
Winnica
Domaine de Lambisque to kameralne, choć doceniane na całym świecie przedsięwzięcie. Prowadzona od kilku dekad przez rodzinę Lambilly, oferuje wyjątkowej jakości wina z Doliny Rodanu. Ich Cotes Du Rhone w każdej edycji znajduje uznanie koneserów, a dostać je można w wielu zakątkach świata. Nazwa winnicy pochodzi od słowa Lambrusco, które tłumaczyć można jako dziką winorośl.
Szczepy
Kluczowe dla tej winnicy, całego regionu (i apelacji) Cotes du Rhone szczepy winorośli odmian Carignan, Cinsault, Grenache (Noir) i Syrah mają się tu bardzo dobrze. 26 hektarów upraw w gminach Bollène i Suze-la-Rousse (północna część regionu) pozwala na uzyskanie relatywnie dobrych plonów i roczną produkcję na poziomie 100tys. butelek. Staranna opieka nad winnymi krzewami i doświadczenie tutejszych winemakerów sprawia, że produkowane tu trunki śmiało można nazwać awangardą apelacji, na dodatek charakteryzują się niezłym potencjałem starzenia.
Historia
Historia winnicy sięga 1940r., kiedy to członkowie rodziny Lambilly kupili parcele w Bollène i Suze-la-Rousse, stając się nowymi plantatorami w apelacji Cotes du Rhone. Lata ciężkiej pracy kilku pokoleń, aż do teraz, kiedy pieczę nad winnicą trzyma wnuczka - Claire, wraz z mężem Philippe oraz krewnymi Catherine i Laurent Delaunay, opłaciły się. Domaine de Lambisque to nowoczesna, ale też trzymająca się tradycyjnych metod inicjatywa winiarska, która ma ogromny potencjał rozwoju.
Klimat / Gleba
Dość łagodny klimat Cotes du Rhone, dobre nasłonecznienie, nachylenie stoków i suma opadów sprzyjają tu uprawie winorośli. Podobnie jak gliniaste, wapienne i żwirowe gleby, zapewniające dobry drenaż oraz dostępność substancji odżywczych.
1940
butelek rocznie
Francja
Grenache
uprawy latorości winnej