Winnica Wieliczka - o producencie wina

Winnica Wieliczka - pierwsza w Polsce biodynamiczna winnica, powstała w 2013 roku na Pogórzu Wielickim pod Krakowem.
Winnica
Ekologiczne wina klasy premium w Polsce? Tak! Kiedyś oksymoron, od wielu lat norma, o czym warto się przekonać. Wystarczy sięgnąć m.in. po trunki sygnowane nazwą Winnica Wieliczka. Założona w Pawlikowicach, niespełna 3 kilometry od słynnego solnego miasta, stanowi obecnie jedną z największych polskich winnic mogących się poszczycić uprawami o charakterze biodynamicznym.
Szczepy
W winnicy Wieliczka uprawia się w dużej mierze odmiany białe: Chardonnay, Rieslinga i Sauvignon Blanc. Producent może się jednak poszczycić nasadzeniami Pinot noir oraz najdalej na północ umiejscowioną plantacją Merlota(!). Całość upraw winorośli w Winnicy Wieliczka prowadzona jest zgodnie z rytmem przyrody, bez stosowania syntetycznych, agresywnych środków ochrony roślin. Sama natura, mają na to papiery!
Historia
Inicjatywa autorstwa elonożki Agnieszki Rousseau i winiarza Piotra Jaskóły, założona w 2013r., początkowo liczyła 8 tysięcy krzewów. Pierwsze wina pojawiły się na rynku w 2015r.: wytrawne Chardonnay, Cerlot i Cabernet oraz słodki Riesling. Niemal od razu zdobyły uznanie krytyków i konsumentów. Kolejne lata dały ponad dwukrotny wzrost nasadzeń i szczepy: Pinot Noir, Muscat i Grüner Veltliner, a także wino bursztynowe (długa maceracja białych winogron) i eksperymenty z innymi trunkami, których efektem jest cydr.
Klimat / Gleba
Południowa ekspozycja, łagodne nachylenie pagórków, umiarkowany klimat sprawiają, że vitis vinifera ma się tu dobrze.
2013
butelek rocznie
Polska
Chardonnay
uprawy latorości winnej