Wina Nebbiolo

Aresca - Nebbiolo D'Alba...
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
69,99 zł
Aresca - Barolo DOCG...
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
148,99 zł
Rizzi - Barbaresco
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Rizzi - Barbaresco

2106
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
149,99 zł
Rizzi - Barbaresco Nervo
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Rizzi - Barbaresco Nervo 2010

2107
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
234,99 zł
Aresca - Barolo Riserva...
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Aresca - Barolo Riserva DOCG 2016

16640
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
250,99 zł
Claudio Alario - Barolo Riva Rocca 2014
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
269,99 zł
Barolo 'Sorano'
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
299,99 zł

Szczep Nebbiolo został wyhodowany w Piemoncie. To właśnie w tym włoskim regionie, w niezwykle prestiżowych apelacjach rozciągających się wokół miasteczek Barolo i Barbaresco, powstają najlepsze, potężne wina oparte na tej odmianie.

Dla światowych winiarzy, Nebbiolo ma jedną zasadniczą wadę – nie udaje się praktycznie nigdzie poza Piemontem, a przynajmniej nie da się stworzyć z niej nawet podobnej jakości win. Choć, co oczywiste, próbują wszyscy – od Kalifornii, poprzez Europę Środkowo-Wschodnią, na Australii kończąc. Niepowodzenia te wynikają po części z faktu specyficznych nisz klimatycznych w...

Czytaj więcej

Szczep Nebbiolo został wyhodowany w Piemoncie. To właśnie w tym włoskim regionie, w niezwykle prestiżowych apelacjach rozciągających się wokół miasteczek Barolo i Barbaresco, powstają najlepsze, potężne wina oparte na tej odmianie.

Dla światowych winiarzy, Nebbiolo ma jedną zasadniczą wadę – nie udaje się praktycznie nigdzie poza Piemontem, a przynajmniej nie da się stworzyć z niej nawet podobnej jakości win. Choć, co oczywiste, próbują wszyscy – od Kalifornii, poprzez Europę Środkowo-Wschodnią, na Australii kończąc. Niepowodzenia te wynikają po części z faktu specyficznych nisz klimatycznych w Piemoncie, obficie nawiedzanych przez mgły (nazwa nebbiolo pochodzi od włoskiego nebbia – „mgła”), które mu nie tylko nie szkodzą, ale bez których wręcz nie może się obejść. Inna wersja podaje za źródło słowo nobile (szlachetny). 

Wymogi klimatyczne sprawiają, że nawet w Piemoncie obszar upraw Nebbiolo ogranicza się do kilku rejonów i kilku procent powierzchni wszystkich winnic. To ma zasadniczy wpływ na cenę win z tego szczepu. 

Genetycznie Nebbiolo jest bardzo podobny do Viognier. Pierwsza wzmianka o szczepie Nebbiolo pochodzi z 1268 r. i opisuje winorośl rosnącą w pobliżu Rivoli. Szczep występuje także pod nazwami – Spanna, Picutener i Chiavennasca. 

Najczęściej Nebbiolo produkuje się jako wino jednoodmianowe. Rzadziej miesza się z Cabernetem lub Barberą.Wino Nebbiolo charakteryzuje się ciemną barwą i wysoką tanicznością. Ma dużo alkoholu i lubi starzenie. Jego bukiet może rozwijać się przez wiele lat. Główne aromaty wina nebbiolo to wiśnia, jeżyna, czekolada, rodzynki, zioła, anyż, lukrecja, tytoń, ziemia, truskawka, śliwka, róża, fiołki, smoła, trufle. Dębowe beczki dodają winu aromatów wanilii, dymu, skóry, cedru, cygar. Wina te najlepiej komponują się z potrawami mięsnymi, łososiem, kurczakiem cacciatore, dojrzałymi, twardymi serami i truflami. Długowieczność win nebbiolo czyni je doskonałym wyborem na prezent do winnej piwniczki.

Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Nebbiolo z oferty Rafa-Wino.

Pokaż mniej