Wina Lambrusco
Lambrusco to czerwone, jaskrawo zabarwione winogrono, oraz nazwa wina. Pochodzi z Emilii-Romania na północy Włoch. Lambrusco jest nazwą zbiorczo używaną dla dużej grupy odmian winogron, obecnie ponad 60.
Winorośl lambrusco jest uprawiana w kilku włoskich regionach winiarskich. Biegną one od Piemontu (sąsiada Emilii-Romania) na północy do Basilicaty na południu. Oprócz uprawy w rodzimym regionie Emilia-Romania, lambrusco maestri jest uprawiana na południu Włoch w Basilicata. Poza Włochami maestri można spotkać tak daleko, jak Argentyna (głównie ze względu na migrację tam z Włoch), a ostatnio w Australii.
Aromat i smak wina ze szczepu lambrusco
Tradycyjnie musujące wina lambrusco były zwykle fermentowane w butelkach, ale obecnie jest to znacznie mniej powszechne. Winogrona przechodzą drugą fermentację w dużych stalowych zbiornikach (nazywa się to metodą Charmata). Powstaje lekko musujące przyjemne wino, o intensywnej rubinowej barwie. Jeśli grona zbierane są późno i pozwoli się im osiągnąć pełną dojrzałość fenolową, lambrusco może dać wino tak intensywnie perfumowane, jak jest zabarwione.
Lambrusco w gastronomii
Spróbuj wina lambrusco z szynką Prosciutto di Parma, z pieczonym indykiem z sosem żurawinowym, oraz do placka wiśniowego.
Pokaż mniej