Wina Carmenere

Cousino-Macul Carmenere
  • Carmenere
  • Chile
  • Wytrawne
Wina z Chile

Cousino Macul - Carmenere 2020

4593
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chile Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Carmenere Region: Maipo Valley
56,99 zł
CASAS DEL BOSQUE -...
  • Carmenere
  • Chile
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chile Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Carmenere Region: Casablanca Valley
57,99 zł
CASAS DEL BOSQUE -...
  • Carmenere
  • Chile
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chile Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Carmenere Region: Casablanca Valley
80,99 zł
Vida Peter - Losz 2017
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Vida Peter - Losz 2017

15498
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 55% cabernet sauvignon & cabernet franc, 15% kékfrankos, 15% merlot, 10% syrah, 5% camenere Region: Szekszard
93,99 zł

Carmenere (Carménère) – mówisz: Carmenere, myślisz: Chile. To właśnie tam rośnie ponad 3/4 światowego areału tej czerwonej odmiany. Do Chile przywieziono je z Bordeaux jeszcze w XIX w., ale aż do połowy lat 90 XX w. myślano, że jest to... Merlot! Dopiero badania DNA wykazały, że mamy do czynienia ze starą francuską odmianą. Błąd w rozpoznaniu jest o tyle zrozumiały, że oba szczepy nie tylko podobnie wyglądają, ale i smakują. Z Carmenere najczęściej robi się wina łatwe w piciu, soczyste, o średniej budowie, uderzające aromatami malin, truskawek i jagód połączonych z bardzo charakterystyczną nutą paprykową. Na stole łączy się z mięsami w ziołach, z jarmużem, włoską kapustą oraz papryką.

Czytaj więcej

Carmenere (Carménère) – mówisz: Carmenere, myślisz: Chile. To właśnie tam rośnie ponad 3/4 światowego areału tej czerwonej odmiany. Do Chile przywieziono je z Bordeaux jeszcze w XIX w., ale aż do połowy lat 90 XX w. myślano, że jest to... Merlot! Dopiero badania DNA wykazały, że mamy do czynienia ze starą francuską odmianą. Błąd w rozpoznaniu jest o tyle zrozumiały, że oba szczepy nie tylko podobnie wyglądają, ale i smakują. Z Carmenere najczęściej robi się wina łatwe w piciu, soczyste, o średniej budowie, uderzające aromatami malin, truskawek i jagód połączonych z bardzo charakterystyczną nutą paprykową. Na stole łączy się z mięsami w ziołach, z jarmużem, włoską kapustą oraz papryką.

Pokaż mniej