Hollokoi Mihaly - o producencie wina
Piąte pokolenie rodziny Hollokoi nosi w sobie miłość do winogron i wina. Owocem tej miłości są wina dostępne dla każdego. Hollokoi to naszym zdaniem jedna z najlepszych ofert cena/jakość jeżeli chodzi o wina Aszu.
Winnica
Hollokoi to średniej wielkości producent z siedzibą w Tallya. W uznaniu za zasługi dla regionu, właściciel winnicy Mihaly, otrzymał w 2004r. tutuł producenta roku regionu Tokaj-Hegyalja.
Szczepy
W ramach trzech winnic (Nyerges, Jónap and Pipisk), na 10ha Hollokoi uprawia przede wszystkim Furmint, który zajmuje 60% nasadzeń. Uzupełnienie stanowią Sargamuskotaly (25%) oraz Harslevelu (15%).
Historia
Rodzinna tradycja produkcji wina sięga XXw., natomiast 75-letni Mihaly sygnuje winnicę swoim nazwiskiem od 1984r. Jednym z centralnych punktów winnicy jest ponad 500-letnia piwnica, w której, w dębowych beczkach z drewna pochodzącego z węgierskich Gór Zemplińskich dojrzewają najlepsze wina Szamorodni oraz Aszu. To również tutaj odbywają się degustacje komentowane.
Klimat / Gleba
U Hollokoi, jak w większości winnic z Tokaju, występują wulkaniczne gleby, z dużą zawartością różnorodnych skał. Wpływ Karpat okalających Tokaj od północnej strony tworzy doskonały mikroklimat z długimi, ciepłymi dniami i wilgotnymi nocami. Taka pogoda jesienią stwarza idealne warunki do rozwoju grzyba Botrytis Cinerea i powstawania szlachetnej białej pleśni pożądanej przy uprawie winogron wykorzystywanych w winach Aszu.
1984
butelek rocznie
Węgry
Furmint
uprawy latorości winnej