Wina Wachau (Austria)

Wachau to mały ale ważny winiarski region nad Dunajem w północnej Austrii. Region Wachau biegnie wzdłuż Dunaju przez około 35 kilometrów (20 mil) aż do Krems-an-der-Donau. W 2000 roku, region winny Wachau w Austrii, został Wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Wachau słynie z pełnego, pieprznego Grüner Veltliner i bogatego, stalowego Rieslinga.
Grüner uprawiany jest na piaszczystych glebach lessowych na niższych zboczach, podczas Riesling udaje się najlepiej na najwyższych i najbardziej stromych stanowiskach na nieurodzajnych glebach gnejsowych (nadają winom mineralności) i granitowych.

Charakterystyka win z regionu Wachau

Wachau Grüner Veltliner jest niemal kultowym stylem wina, ze wszystkich...

Czytaj więcej

Wachau to mały ale ważny winiarski region nad Dunajem w północnej Austrii. Region Wachau biegnie wzdłuż Dunaju przez około 35 kilometrów (20 mil) aż do Krems-an-der-Donau. W 2000 roku, region winny Wachau w Austrii, został Wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Wachau słynie z pełnego, pieprznego Grüner Veltliner i bogatego, stalowego Rieslinga.
Grüner uprawiany jest na piaszczystych glebach lessowych na niższych zboczach, podczas Riesling udaje się najlepiej na najwyższych i najbardziej stromych stanowiskach na nieurodzajnych glebach gnejsowych (nadają winom mineralności) i granitowych.

Charakterystyka win z regionu Wachau

Wachau Grüner Veltliner jest niemal kultowym stylem wina, ze wszystkich austriackich rodzajów win białych. Grunery z Wachau są pikantne, aromatyczne i intensywne z ostrymi nutami cytrusowymi i posmakiem białego pieprzu.

Oprócz Riesling i Grüner Veltliner kilku producentów uprawia inne odmiany winorośli. Na przykład sauvignon blanc, a także rzadkie autochtoniczne winogrona o nazwie neuburger, czy znany zweigelt. Oprócz tego można również znaleźć bardzo ograniczone ilości chardonnay, weissburgunder, malvasia i muscadelle.

Klasyfikacja win regionu Wachau

Istnieją trzy poziomy klasyfikacji geograficznej DAC (Districtus Austriae Controllatus) win z regionu Wachau:

  • Ried - z pojedynczej winnicy - tylko wina białe z grüner veltliner i riesling
  • Ortswein - z określonej gminy - również tylko wina białe, ale również z takich odmian jak: pinot blanc, pinot gris, chardonnay, neuburger, muskateller, sauvignon blanc, traminer
  • Gebietswein - po drugiej stronie Wachau - powyższe szczepy, plus frühroter veltliner, müller-thurgau, muskat ottonel, roter veltliner, pinot noir, sankt laurent, zweigelt. Również tradycyjna mieszanka: Gemischter Satz.

Wina z Wachau, które nie są objęte klasyfikacją DAC, najczęściej są oznaczane: Niederosterreich

Założone w 1983 roku Vinea Wachau Nobilis Districtus jest regionalnym stowarzyszeniem winiarzy, które czuwa nad jakością win z Wachau. Zgodnie z kodeksem stowarzyszenia, Istnieją 3 różne style ukazujące unikalny charakter różnych winnic w Wachau.

  • Wina Steinfeder są najlżejsze: świeże i pikantne, z maksymalnie 11,5% alk. Termin oznacza „kamienne pióro” i jest to nazwa delikatnej, przypominającej źdźbło trawy, która rośnie na kamienistych tarasach Wachau
  • Wina Federspiel należą do kategorii wagi średniej (11,5–12,5 % alk), z pikantną elegancją i charakterem
  • Smaragd tłumaczy się dosłownie jako „szmaragd” i odnosi się tutaj do charakterystycznej, szmaragdowo-zielonej jaszczurki, która wygrzewa się na najcieplejszym z nagrzanych słońcem kamiennych tarasach Wachau. Wina Smaragd są najbogatsze i najpełniejsze, z minimum 12% alk. Najwyższej klasy wina Wachau Smaragd mogą dojrzewać w piwnicy przez 20 lat lub dłużej. 

Pokaż mniej