Wina Sagrantino

Sagrantino to czerwona odmiana winogrona, uprawiana głównie w regionie Umbria w środkowych Włoszech. Szczep sagrantino często określany jest jako najbardziej taniczny wśród włoskich odmian, przewyższający pod tym względem nawet Nebbiolo. Pochodzenie szczepu nie jest dokładnie znane, ale w regionie Umbrii występuje od wieków i tam znajduje się ok. 90% wszystkich nasadzeń.
Poza Włochami sagrantino jest eksperymentalnie uprawianych w kilku krajach, w tym w Australii, Kalifornii i Argentynie.
Nazwa sagrantino z języka łacińskiego nawiązuje do słowa sakrament (sacer – święte). Winorośl ta była uprawiana przez mnichów.
Naukowcy zbadali, że sagrantino zawiera jedne z najwyższych poziomów polifenoli (przeciwutleniaczy) spośród wszystkich czerwonych win.

...

Czytaj więcej

Sagrantino to czerwona odmiana winogrona, uprawiana głównie w regionie Umbria w środkowych Włoszech. Szczep sagrantino często określany jest jako najbardziej taniczny wśród włoskich odmian, przewyższający pod tym względem nawet Nebbiolo. Pochodzenie szczepu nie jest dokładnie znane, ale w regionie Umbrii występuje od wieków i tam znajduje się ok. 90% wszystkich nasadzeń.
Poza Włochami sagrantino jest eksperymentalnie uprawianych w kilku krajach, w tym w Australii, Kalifornii i Argentynie.
Nazwa sagrantino z języka łacińskiego nawiązuje do słowa sakrament (sacer – święte). Winorośl ta była uprawiana przez mnichów.
Naukowcy zbadali, że sagrantino zawiera jedne z najwyższych poziomów polifenoli (przeciwutleniaczy) spośród wszystkich czerwonych win.

Aromat i smak wina ze szczepu sagrantina

Sagrantino to ciemne i gęste wino, o aromacie ciemnych owoców: od czarnych wiśni do dojrzałych jeżyn, a także lukrecji, czarnej herbaty, z wieloma drugorzędnymi pikantnymi i ziemistymi nutami (czarny pieprz). W niektórych winach można wyczuć posmak dymu, w jeszcze innych zaobserwowano sosnowe nuty.
Wysokie taniny sagrantino sprawiają, że wino dojrzewa szczególnie dobrze w dębowych beczkach. Występuje nawet lokalne prawo w Umbrii, zastrzegające, że ​​nie wolno wypuszczać do sprzedaży odmianowego wina z sagratino, dopóki nie starzeje się przez co najmniej 37 miesięcy, w tym co najmniej 12 miesięcy w dębie.
Często sagrantino jest mieszany z sangiovese, dodając winu ciężkości.

Sagrantino w gastronomii

Wina z sagrantino lubią mięsa. Warto wypić do steku z polędwicy wołowej z czarnymi truflami, tacos z marynowaną wołowiną, a także do dzikiego ptactwa.

Pokaż mniej