Wina Egiodola

Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Rouge 2019
  • Syrah
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5%, 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Caladoc, Marselan, Syrah, Egiodola Region: Dolina Vaucluse
56,99 zł

Egiodola to rzadka ciemnoskóra odmiana winorośli wykorzystywana do produkcji win czerwonych i różowych w południowo-zachodniej Francji. Kilka przykładów win odmianowych istnieje pod regionalnymi tytułami IGP. Niewielkie uprawy egiodola znajdują się w Hiszpanii i Szwajcarii. Szczep egiodola jest również eksperymentalnie uprawiany w Brazylii.
Początkowo uważano, że egiodola jest wynikiem skrzyżowania fer servadou i aboriou z 1954 r., dokonanego przez badacza winogron Pierre'a Marcela Durquety'ego z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań Rolniczych (INRA) w Bordeaux. Jednak nowsza analiza DNA wykazała, że ​​jej prawdziwym pochodzeniem są aboriou i tinta negra mole.
Nazwa odmiany oznacza w języku baskijskim „czystą krew” i nawiązuje do głębokiego koloru...

Czytaj więcej

Egiodola to rzadka ciemnoskóra odmiana winorośli wykorzystywana do produkcji win czerwonych i różowych w południowo-zachodniej Francji. Kilka przykładów win odmianowych istnieje pod regionalnymi tytułami IGP. Niewielkie uprawy egiodola znajdują się w Hiszpanii i Szwajcarii. Szczep egiodola jest również eksperymentalnie uprawiany w Brazylii.
Początkowo uważano, że egiodola jest wynikiem skrzyżowania fer servadou i aboriou z 1954 r., dokonanego przez badacza winogron Pierre'a Marcela Durquety'ego z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań Rolniczych (INRA) w Bordeaux. Jednak nowsza analiza DNA wykazała, że ​​jej prawdziwym pochodzeniem są aboriou i tinta negra mole.
Nazwa odmiany oznacza w języku baskijskim „czystą krew” i nawiązuje do głębokiego koloru win.

Aromat i smak wina ze szczepu egiodola

Duża zawartość polifenoli sprawia, że wino z odmiany egiodolan zawiera poważne (a czasami przytłaczające) taniny, stąd jego zastosowanie jako składnik kupaży.
Egiodola najczęściej jest używana w mieszankach z fer servadou i syrah, nadając winom głęboki, ciemny kolor i znaczne taniny. Taniny zapewniają winom dobry potencjał starzenia.
W winach z odmianą egiodola odnajdziemy aromaty śliwki i jeżyny. Wina różowe z udziałem egiodola, wykazują jaśniejsze, czerwone jagodowe nuty.

Egiodola w gastronomii

Wino z egiodola będzie pasowało do grillowanych mięs, grzybów, mocno aromatyzowanych serów.

Pokaż mniej