Wina Graciano
Graciano to stara odmiana czerwonych winogron, pochodząca z regionów winiarskich Rioja i Navarra w północnej Hiszpanii. Najprawdopodobniej nazwa szczepu graciano pochodzi od słowa gracia oznaczającego „radość" lub „łaska", mimo, że nie jest to odmiana łatwa w uprawie.
Zwykle jest częścią mieszanki Rioja z Tempranillo, Garnacha i Mazuelo. Bardziej innowacyjni winiarze używają go jako jednego szczepu, tworząc bardzo ciekawe wino odmianowe.
Graciano można również znaleźć w regionie winiarskim Langwedocji we Francji pod nazwą Morrastel. Ograniczone nasadzenia Graciano można znaleźć w regionie winiarskim Mendoza w Argentynie, Portugalii, Stanach Zjednoczonych i Australii. Wino z Graciano produkowne w Kalifornii zwane jest xeres.
Na podstawie badań genetycznych uznano, że Graciano jest tą samą odmianą, co Cagnulari, bovale sardo, parraleta, tintilla de rota, oraz tinta miuda uprawiana w Portugalii.
Synonimy to: Graciana, Morrastel, Tinta Miuda, Tintilla de Rota, Minustello, Parraleta.
Aromat i smak wina ze szczepu graciano
Graciano produkuje czerwone wina umiarkowanie taniczne, z wyraźną kwasowością, głęboko zabarwione i intensywnie perfumowane, z aromatami pieprzu, wiśni, morwy, fiołków i czekolady. Można też doszukać się nut jeżyny, śliwki i czarnej porzeczki, świeżo ściętego drzewa, lukrecji, espresso, dymu, czy węgla drzewnego. W Rioja, gdzie większość czerwonych win dojrzewa w dębie, nuty te uzupełniają wanilia i słodkie przyprawy. Wina graciano mają niezwykły potencjał starzenia. Ich żywotność w butelkach może przekraczać nawet 20lat.
Graciano w gastronomii
Wino z graciano będzie dobrym partnerem do gulaszu z chorizo i soczewicy z Morcillą (hiszpańska kaszanka), papryki faszerowanej jagnięciną, czy smażonego mięsa z sosem malinowym.
Pokaż mniej