Wina Keknyelu
Kéknyelű to zielonoskórka węgierska odmiana, która jest równie rzadka, co niezwykła. Nazwa kéknyelű pochodzi od charakterystycznego niebieskiego odcienia łodyg winorośli. Odmiana keknyelu była kiedyś powszechnie uprawiana, ale w latach 70-tych większość upraw została zlikwidowana na rzecz bardziej popularnych odmian międzynarodowych. Obecnie uprawa keknyelu ogranicza się do małej części zachodnich Węgier, na północnym brzegu Balatonu w Badascony.
Aromat i smak wina ze szczepu keknyelu
Kéknyelű to odmiana wysokiej jakości winorośli, dająca średnio mocne wino o kwiatowych i pestkowych aromatach. Wina te są zazwyczaj niezwykle mineralne z bardzo wysoką kwasowością.
Keknyelu w gastronomii
Ciekawym połączeniem z winem keknyelu będzie: gulasz z kurczaka z papryką i knedlami, rybne tacos, a także małże gotowane na parze w białym winie.
Pokaż mniej