Wina Grauer Burgunder ( Grauburgunder)

Umathum - Grau Burgunder
  • grauer burgunder
  • Austria
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: grauer burgunder Region: Burgenland
94,99 zł

Grauer burgunder ( grauburgunder), w zależności od regionu upraw znany jest także pod nazwą Pinot Gris czy Pinot Grigio. Pod nazwą grauer burgunder występuje w Austrii i Niemczech, chociaż można znaleźć tę odmianę również za oceanem.
Niegdyś określano Grauburgunder przeważnie synonimem „Ruländer“. Odnosiło się to jednak przeważnie do słodkich i treściwych win, podczas gdy mianem Grauer Burgunder określa się przeważnie wina wytrawne.

Aromat i smak wina ze szczepu grauer burgunder

Młody, lekki, wytrawny bądź półwytrawny grauburgunder to dobre wino na lato.
Z grauburgunderami kojarzone są zwykle aromaty zielonych orzechów i migdałów, oraz aromaty owocowe: gruszki, jabłka, owoce suszone oraz rodzynki, a także ananas i owoce cytrusowe. W winach...

Czytaj więcej

Grauer burgunder ( grauburgunder), w zależności od regionu upraw znany jest także pod nazwą Pinot Gris czy Pinot Grigio. Pod nazwą grauer burgunder występuje w Austrii i Niemczech, chociaż można znaleźć tę odmianę również za oceanem.
Niegdyś określano Grauburgunder przeważnie synonimem „Ruländer“. Odnosiło się to jednak przeważnie do słodkich i treściwych win, podczas gdy mianem Grauer Burgunder określa się przeważnie wina wytrawne.

Aromat i smak wina ze szczepu grauer burgunder

Młody, lekki, wytrawny bądź półwytrawny grauburgunder to dobre wino na lato.
Z grauburgunderami kojarzone są zwykle aromaty zielonych orzechów i migdałów, oraz aromaty owocowe: gruszki, jabłka, owoce suszone oraz rodzynki, a także ananas i owoce cytrusowe. W winach grauburgunder odnajdziemy także nuty świeżego masła, oraz nuty warzywne przypominające zieloną fasolkę czy świeżą paprykę. Zazwyczaj wina są przyjemnie kwasowe i mineralne.

Grauer burgunder w gastronomii

Wytrawne wina klasy Kabinett oraz Spätlesen będą pasowały do owoców morza, wyrazistych ryb morskich, makaronów, a także do dojrzałych serów miękkich. Wina winifikowane w beczkach dębowych komponują się z intensywnymi potrawami z jagnięciny oraz lekkimi daniami z dziczyzny, np. z dzikiego ptactwa lub sarniny. Słodkie wina grauburgunder klasy Spätlese lub Auslese pasują najbardziej do tłustych serów pleśniowych oraz do deserów z miodem, migdałami czy marcepanem.

Pokaż mniej