Wina Turan

Egri Korona Menoire  2021,...
  • Menoire
  • Węgry
  • Półsłodkie
Wina z Węgier

Egri Korona Menoire 2021, 2022

15635
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: menoire, cabernet franc, blauburger, cabernet sauvignon, kekfrankos, turan. Region: Eger
26,99 zł
Egri Korona Turan 2022
  • Turan
  • Węgry
  • Słodkie
Wina z Węgier

Egri Korona Turan 2022

15648
Objętość: 750ml Smak: Słodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Turan  Region: Eger
27,99 zł
St. Andrea -  “Akutyafajat” Egri Bikaver 2019
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Kekfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Turan Region: Eger
52,99 zł

Turan to czerwona odmiana winorośli, wyhodowana ze skrzyżowania kilku odmian w Instytucie Uprawy Winorośli i Enologii w Egerze. Odmiana dotarła przez Atlantyk do Ameryki Północnej, gdzie znana jest jako agria. Winogrono turan ma głęboko zabarwiony miąższ i dlatego należy do rodziny winogron teinturier (dosł. „farbiarz”; określenie odmian winogron o czarnej skórce, miąższu i soku).
Turan jest najczęściej stosowany jako składnik wzmacniający kolor w winnych kupażach. Najczęściej łączy się go z blauburgunderem (pinot noir), kekfrankosem (blaufrankisch), a także kadarką, z którą stanowi częsty składnik wina egri bikaver.

Turan charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, dlatego zazwyczaj spotkać można wina turan słodkie i półsłodkie.

...

Czytaj więcej

Turan to czerwona odmiana winorośli, wyhodowana ze skrzyżowania kilku odmian w Instytucie Uprawy Winorośli i Enologii w Egerze. Odmiana dotarła przez Atlantyk do Ameryki Północnej, gdzie znana jest jako agria. Winogrono turan ma głęboko zabarwiony miąższ i dlatego należy do rodziny winogron teinturier (dosł. „farbiarz”; określenie odmian winogron o czarnej skórce, miąższu i soku).
Turan jest najczęściej stosowany jako składnik wzmacniający kolor w winnych kupażach. Najczęściej łączy się go z blauburgunderem (pinot noir), kekfrankosem (blaufrankisch), a także kadarką, z którą stanowi częsty składnik wina egri bikaver.

Turan charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, dlatego zazwyczaj spotkać można wina turan słodkie i półsłodkie.

Aromat i smak wina ze szczepu turan

W bukiecie odnajdujemy nuty śliwek i bzu. W ustach jest delikatne i gładkie, z głównym akcentem słodkich, śliwkowych konfitur.


Turan w gastronomii

Słodkie wina turan pasują Idealnie do słonych serów, deserów czekoladowych, oraz deserów na bazie owoców leśnych. Wersje wytrawne wina turan najlepiej połączyć z gulaszem węgierskim, wędlinami, takimi jak chorizo, czy klopsikami wieprzowymi w sosie pomidorowym.

Pokaż mniej